Mozaik

Novi Sad

Slučaj pretećeg pisma

Niko još nije video živog satanistu a posledice njihovog delovanja svode se na grafite i izgrede pijanih maloletnika. Ipak, policija se ozbiljno bavi pismom koje obećava "crnu misu" i – ljudske žrtve

VEDRO NEBO I PANIKA: Novi Sad

Novi Sad i sve novosadske škole zahvatila je protekle nedelje neviđena panika nakon pretećeg pisma koje je za sada nepoznata osoba poslala na adrese Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici i veliki broj osnovnih škola. U pismu se kaže da će se u Novom Sadu u narednih mesec dana služiti "velika crna misa" koju će voditi majstor satanističke lože i da će na oltaru satanista biti žrtvovana dvanaestogodišnja devojčica, koja će biti oteta iz Dečjeg sela ili iz neke od 38 osnovnih škola, koliko ih u novom Sadu trenutno ima.

To je bilo i više nego dovoljno da se među roditeljima i decom tog uzrasta pokrene pravi talas panike. Policija je zatrpavana pozivima o nestajanjima, a škole su jedva sastavljale dovoljan broj učenika za nastavu.

Povodom toga škole su zajedno sa roditeljima preduzele mere bezbednosti od kojih su neke i danas na snazi. Jedna od mera su telefonski pozivi roditeljima pre završetka nastave, kako se deca ne bi sama vraćala kući. Dežurstva u školama su bila pojačana i vrata su se redovno zaključavala. Osim toga, pripadnici policije su redovnije obilazili okolinu škola. Te mere su bile i pojačane u osnovnim školama "Vuk Karadžić", "Žarko Zrenjanin", "Jovan Popović", "Miloš Crnjanski", "Nikola Tesla" i "Prva vojvođanska brigada", jer je pismo stiglo na njihove adrese. U međuvremenu se pojavilo i lažno pismo koje se širilo po školama i panika je zahvatila najviše roditelje, koji decu nisu puštali na nastavu. Ipak, veliki je broj učenika koji su zbog navodnog straha samoinicijativno napuštali školu, ili u dobrom delu slučajeva tamo nisu ni odlazili. Kako kažu nastavnici, ukoliko takvi slučajevi postoje, nisu postali masovni.

U Dečjem selu, gde je smešteno oko 150 mališana bez roditelja, stanje je daleko bliže normalnom i panike nema.

Paničnoj atmosferi uveliko je pomogao i naslov u "Glasu javnosti" – "Pola miliona građana Srbije su članovi sekti" (17. septembar). U tekstu Slađan Mijaljević, predsednik Udruženja za borbu protiv svih sekti "Istina", kaže da je pismo stiglo od člana sekte kome je proradila savest. "Nekim članovima satanista u početku, dok se rade zakletve, zazivanja, prizivanja i blaži oblici žrtvovanja pilića i kunića, sve je zanimljivo. Međutim, kada treba da se žrtvuje živo biće ili da se izvrši samoubistvo, onda proradi savest. Tako je i procurila informacija o mogućnosti žrtvovanja deteta."

Načelnik SUP-a Novi Sad Milan Kostrešević izjavio je da nema razloga za paniku, "jer je za sada nama nepoznato lice iz još više nepoznatih razloga širilo strah i paniku". Protiv N.N. lica podignuta je i krivična prijava zbog osnovane sumnje da je širio lažne vesti, a osim njega saslušana je i gospođa P.S., koja je u obredu trebalo da ima ulogu crnog maga. Društvo joj je trebalo da pravi "Luciferov sluga iz Budimpešte", kao i jedan od profesora sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Da čitava priča ipak i nije bez nekog osnova govori i činjenica da se P.S. zaista bavi omanjim ritualima: piramidom skuplja energiju, napada energetske aure zaposlenih, viskom ustanovljava zdravstveno stanje….

Iza svega, izgleda, stoji lični obračun osoba koje su povezane sa P.S. i sa profesorom. Prema poslednjim izjavama iz SUP-a, krug sumnjivih se smanjio na dve-tri osobe, tako da će se pravi razlozi za pismo tek saznati. U četvrtak će biti održana sednica Gradskog saveta za javni red, mir i bezbednost, na kojoj će biti detaljan izveštaj policije o tome dokle se stiglo u istrazi povodom spornog pisma.

Povodom toga i povodom senzacionalističkog pristupa u medijima, Radio 021 je apelovao da sve redakcije pisanih i elektronskih medija "u skladu sa profesionalnim standardima i etičkim kodeksom novinarstva izveštavaju o slučaju pretećeg pisma".

Takođe apeluju na sve kolege u medijima da sa mnogo više odgovornosti obavljaju svoj osnovni posao, a to je tačno, pravovremeno i istinito informisanje.

Veliki problem u društvu predstavlja i činjenica da mnogi nisu upoznati s pojmom sekti i satanista. Tako za Radio 021 profesor sociologije religije Zorica Kuburović kaže da uzroke navodne pojave satanista treba tražiti pre svega u krizi društva, strahu od smrti, ali i u neznanju. Ona dodaje da ne postoje organizovane grupe satanista, već je reč o ekscesnom pojedincu. S druge strane, ističe da se tim terminom najčešće manipuliše i da se on zloupotrebljava kako bi se diksreditovale neke grupe.

Zorica Kuburović naglašava da su neznanje i nepoznavanje religijskih kultova jedan od ključnih problema. Ona navodi da je istraživanje u Vojvodini pokazalo nepoznavanje značenja termina sekta. Većina srednjoškolaca taj termin povezuje sa zlom, sa nečim što je društveno neprihvatljivo. Takođe, srednjoškolci misle da u sekte spadaju mnoge religijske zajednice koje na ovim prostorima obitavaju vekovima.

Poznavali termin ili ne, situacija u kojoj se Srbija godinama nalazi pogodna je za širenje "alternativnih" religija, pa je pitanje na koji način će se država boriti protiv toga.

Iz istog broja

Liga šampiona

Važno je gledati

Vladimir Stanković

Evropa za početnike i ponavljače (2)

Evropljani i Evropejci

Svetlana Vasović-Mekina

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu