POŠTA

Rade R

Povod – „Upijanje“

Vreme uzivanja, "Vreme" br. 703

Ni ne pomišljam da se pretvaram, kako "saosećam" sa autorkom ovog članka, jer ne mogu ni da pokušam da zamislim ono što su žene osuđene da trpe otprilike jednom mesečno. Međutim, prisetio sam se nekih mojih iskustava iz godina, na kojima je naglasak u ovom članku, a koja bi se (nategnuto) mogla svrstati pod slične probleme.

Otprilike u vreme početka "Okrutnih Nepravednih A Ničim Izazvanih Sankcija", počeo sam (pre kao izraz želje za dokazivanjem, a ne stvarne potrebe) da se brijem. Više i ne mogu da se setim šta sam sve koristio od pribora u tu svrhu, jedino se nikada nisam usudio upotrebiti onaj "klasični" brijač, koji koriste, valjda, još jedino frizeri (berberi su izgleda izumrli), koje moram stalno opominjati da dezinfikuju oštricu pre nego što je primene na meni. Bilo kako bilo, zbirka upotrebljenog oruđa (oružja) bila bi dostojna postavke u nekom srednjovekvonom zamku-muzeju. Šverceri su odmah počeli da donose raznorazna sredstva te namene, ali uglavnom istočnoevropske i istočnoazijske proizvodnje, dok sam ja na raznim satelitskim televizijama imao prilike videti da se u "normalnom" svetu upotrebljavaju dostignuća svemirskih istraživanja u proizvodnji ovog pribora. Kako su šverceri veoma pametni ljudi, koji mnogo pre svih shvate da reč "nacionalno" nema šta da traži na tržištu, počela su se, po raznim pijacama, pojavljivati i kod nas najnovija dostignuća "svemirske" tehnologije. Pitam se kako li se briju oni veselnici što po nekoliko meseci provedu na par hiljada kilometara od Zemlje (kako li se tek "snalaze" njihove koleginice)?

Danas koristim pribor koji je otprilike dvostruko skuplji od prvog sledećeg na listi, ali koji mi se brzo isplatio, jer je vek trajanja jednog "nožića" neverovatno dugačak, a upotreba flastera se svela na apsolutnu nulu. Proizvodi hemijske industrije korišćeni u ovu svrhu, tokom svih ovih godina, predstavljaju posebnu priču, ali uglavnom sličnu priči o brijačima. Sada koristim takođe najkvalitetnija sredstva, koja se iako na prvi pogled skupa u stvari isplate, a pri tom moje lice ne predstavlja materijal za udžbenike dermatologije.

Po reklamama bi se, međutim, dalo zaključiti da se građani Srbije uglavnom ne briju. Do istog zaključka se može doći i posmatranjem lica prolaznika.

Rade R.

Iz istog broja

Miloš Bogdanović

Muftija, vraćaj kompjutere!

Miloš Bogdanović, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu