Mozaik

Formula 1

A sad do kraja

Kladioničari širom sveta već secuju i stavljaju pare na to da će Mihael Šumaher pobediti na svih osamnaest ovogodišnjih trka

Konačno postaje zanimljivo! Razumeću vas ako odmah prekinete čitanje ovog teksta, ali onda nećete saznati da je ovu inverziju u odnosu na sve što se od početka sezone dešava na trkama Formule 1 (čitaj – dosada i monotonija), lucidno sročio jedan od najstarijih članova Kluba ljubitelja trka, pozitivac po vokaciji, dodavši da ga baš interesuje da li će Šumi pobediti baš na svim trkama do kraja. Svi smo se jednoglasno složili da to daje nov motiv za praćenje TV prenosa, ako se i ode na neko gledanje "uživo" dobro jest, kao i da je izjednačavanje rekorda Najdžela Mensela od pet uzastopnih pobeda u sezoni tek još jedan u nizu, jer, ako me sećanje ne vara, ostalo je da obori samo još record Ajertona Sene u broju osvojenih prvih startnih pozicija.

Elem, ono što je čika Saji palo na pamet odmah po završetku trke u Barseloni za Veliku nagradu Španije, pomislio je i vlasnik čitavog spektakla Berni Ekelston i odmah izjavio da bi "bilo fantastično da Mihael Šumaher pobedi na svim trkama do kraja". E sad, caka je u tome što je Berni to rekao sa dosta sarkazma u glasu, dodavši da bi makar i jedan "poraz" za Šumija značio "nezavršen posao". Novinari su odmah podsetili da je pre dve sezone Ferari pobedio na 15 od 17 trka, kao i na to da je Barselona bila 43. trka ovog tima bez kvara bolida. Međutim, po prolasku kroz cilj se saznalo da je Šumi od 11. kruga imao ogromnih problema sa auspuhom, a pobeda u takvim uslovima samo je naglasila superiornost i tima i vozača u odnosu na ostale. Uz ekipu Ferarija samo je tim Renoa ove sezone osvojio bodove u svakoj trci. U uzlaznoj liniji je i BAR Honda, dok su Vilijams i Meklaren apsolutno podbacili.

Ali, senku na Šumijevu pobedu bacili su novinari koji veruju u "teoriju zavere" i koji su odmah po završetku trke lansirali priču da su drugoplasiranom Rubensu Barikelu mehaničari u boksu "namerno upropastili trku pomešavši stare i nove gume". Kao dokaz svoje tvrdnje oni navode podatak da je "sistem koji tako nešto čini apsolutno nemogućim uveden u tom timu još pre pet godina kada se isto desilo sa gumama Edija Irvajna na trci u Nirburgringu". Ako su njihove tvrdnje bile "udica" na koju je trebalo da se upeca Rubinjo, koji je osvojio drugo mesto, i da reaguje – prevarili su se. Ovaj se toliko navikao na ulogu druge violine u timu da to već postaje patetično.

Inače, što se same trke tiče, da ne bi ispalo da sad ja nešto mudrujem i da sam protiv (ipak) velikog šampiona, pozvaću se na izjavu predsednika Medjunarodne automobilističke federacije (FIA) Maksa Mozlija koji je kratko rekao da je "trka bila dosadna", da "vozači ne obilaze jedan drugog što je suština trkanja" i da će "dok se za četiri godine nešto ne promeni šteta (za Formulu 1) već biti načinjena". Suvi izveštaj, osim gore već pomenutog, glasi: slabim startom Montoje (Vilijams) izostalo je uzbuđenje koje su mnogi očekivali verujući da će u prvoj krivini biti u najmanju ruku uzbudljivo. Ipak, tada se najbolje snašao mladi Truli (Reno) koji je snažno povukao, pa je bilo zanimljivo gledati kako je nekoliko rundi zaredom najbrži, da bi na kraju zauzeo odlično treće mesto i prvi put se u karijeri popeo na pobedničko postolje. Četvrti je bio lokalni heroj Alonso (Reno), peti Takuma Sato (BAR) koji je takođe postigao najboli plasman u svojoj dosadašnjoj karijeri, mlađi Šumaher (Vilijams) bio je šesti, sedmi Fizikela (Zauber), a osmi Baton (BAR).

Na stazi u Monte Karlu biće vožena sledeća trka, 23. maja, za Veliku nagradu Monaka.

Iz istog broja

Istraživanje - dobrotvorne akcije

Sirotinja pomaže, bogati se slikaju

Marija Kočijašević, Tamara Ognjanović, Dušan MihajilovićKoordinator istraživanja: Aleksandar Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu