POŠTA

Dušan Matić

Ne potežite Sablju

"Za koga je Legija opasan"; "Vreme" br. 696

Posao novinara jeste da "otvara" teme i doprinosi kritičkoj analizi aktuelnih događanja u društvu. Međutim, ovde ne samo da nema korisnog materijala, već ponuđena analiza samo ocrtava, najblaže rečeno, nenaklonost prema Koštunici i DSS-u (vama na dušu Ceroviću)…

Kome bi uopšte bio prijatan jedan tako komplikovan i delikatan sudski proces?

Šta tu u stvari i može da bude prijatno?

Dakle, prvooptuženi u sudskom procesu atentata na premijera Zorana Đinđića predao se policiji… naravno, neočekivan obrt (uglavnom za nas "obične smrtnike"), ali zasigurno jedan više sa liste optuženih (možda i najvažniji) iza rešetaka.

Zatim priča oko toga gde je bio?… A cela priča se ovde zasniva na samo jednoj izjavi advokata da je ovaj (Legija) bio 14 meseci u svojoj kući… Je li moguće?

Pa naravno da nije! Zatim, ne može da se zamisli da se ovaj prijavio zato što hoće da se brani ili da ne misli da je bar manje kriv nego za šta ga (sve) optužuju? Ili… još bolje… prijavio se zato što nije mogao više da se krije?

Narod (u koji ubrajam i sebe) jeste "otupeo", ali ne morate baš da nas smatrate i glupim… Zaista, šta znači:

"Umesto toga imali smo grozničavu aktivnost usmerenu na dokazivanje nedokazivog, na zbunjivanje i tupljenje moralnih refleksa naroda i, uopšte, na vraćanje u stari poznati nihilizam i ništavilo…"

Da li se nešto može dokazati iznošenjem ovakvih, pa čak i mnogo "lucidnijih" anliza? Novinari su zaduženi za iznošenje istine i (kakve-takve) analize iste.

Koštunica je za vreme prethodne vlade (tzv. DOS-ove) svojom lošom politikom, a i uz "svesrdnu pomoć" DS-a, otišao u opoziciju… a svaka opozicija želi da "sruši" poziciju da bi se "domogla" vlasti, što bi se reklo – "normalni" politicki proces.

E sada, kako ovde piše, moglo bi se protumačiti da je Koštunica (i sa njim ceo DSS) ipak imao "nešto" sa ubistvom premijera Đinđića… "žulji ga fotelja i neugodno mu je", što bi se reklo "grize ga savest"… Pa, čoveče, to su i pokušali da dokažu u čuvenoj akciji Sablja i… da li su dokazali?

Nije mi se svidelo kako je radila prethodna vlada i ne sviđa mi se kako je "počela" da radi ova sadašnja… Kažu, mi smo u tranziciji? Iz ove se kože ne može pobeći, ali vas, gospodine Ceroviću, molim, da nas više na ovaj način ne branite i "edukujete".

Iz istog broja

Milena Timotijević

Mapiranje antologije

Milena Timotijević, Beograd

Nebojša Matić

Šljive i vino

Nebojša Matić, elektronskom poštom

Petar Petrović

Kako to rade Irci

Petar Petrović, elektronskom poštom

Novica Krivokapić

Kako to rade Kanađani

Novica Krivokapić, elektronskom poštom

Radomir Petrović

Stvaranje kulta

Radomir Petrović, elektronskom poštom

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu