Dodatno

Enterijer

Dekor na visini

Mezanin nudi odlično rešenje za dobijanje dodatne kvadrature. Kako bismo ga učinili istovremeno funkcionalnim i toplim, potrebno je poigrati se sa svetlošću i bojama da bi se oživeo ovaj prostor koji ponekad deluje skučeno

U stanovima sa prostranim dnevnim sobama, koje istovremeno vrše funkciju salona, radnog kutka i trpezarije, idealno rešenje je uvođenje mezanina – platforme na stubićima pričvršćenim za parket. Mezanin razdvaja dnevni boravak od trpezarije, ili radni kutak od salona. Ukoliko se ovo rešenje primeni u novogradnjama sa standardnom visinom plafona od 2,60 metara, efekat zbijenog prostora biće još izraženiji. Pomoć arhitekte obavezna je samo ukoliko je za radove koje preduzimate potrebna dozvola. Ovo na primer može biti u slučaju menjanja ili proširenja stana, ali samo ako pri tom menjate noseće zidove. A to je retkost u slučaju da uvodite mezanin. Dakle, ako ste vi vlasnik stana i pod uslovom da vaši radovi ne dotiču zajedničke delove zgrade, možete ga menjati kako god želite.

Topli kutak

Potrebno je samo nekoliko stepenika da bismo se popeli do prostranog radnog prostora koji je smešten na drvenom mezaninu, i isto toliko stepenika da bismo sišli do udobnog salona sa TV-om. Pod je spušten za nekih 60 cm kako bi se u obema prostorijama dobila optimalna visina. Radni deo je savršeno osvetljen prozorom koji gleda direktno na mezanin, dok je salon sa TV-om, gde nije potrebna preterana svetlost, osvetljen prozorom sa ulaza. Dvosedi koji su smešteni u uglu, naslanjaju se na zidić nastao spuštanjem poda, čime se dobija topao ćošak. Na polici koja se pruža duž naizgled kamenih zidova, postavljeni su televizor, video-rekorder i kasete.

Soba s pogledom na nebo

U ovom malom stanu spavaća soba je smeštena na mezaninu, te je tako dobijen slobodan prostor u prizemlju za salon. Grafičko i jednostavno stepenište omogućava pristup drvenoj platformi na kojoj se nalazi samo jedan dušek. Sa kreveta se vidi nebo, zahvaljujući čemu se zaboravlja mala visina koja ga razdvaja od plafona. Ispod se nalaze ormari čija vrata su prekrivena sjajnosrebrnim papirom. Njihov efekat stakla čini prostoriju većom, a na isti način pojačano je i osvetljenje.

Povezani mezanini

Zid na južnoj strani, koji je u potpunosti zastakljen, od poda do plafona, omogućuje da u veliku prostoriju uđe ogromna količina svetlosti. Mezanin koji se nalazi iznad kuhinje, povezan je malim hodnikom sa mezaninom u dnu prostorije. Ormari koji predstavljaju dragocen prostor za odlaganje stvari pružaju se celom dužinom zida a iznad njih nalaze se police koje čine jednu veliku biblioteku.

Za četvoročlanu porodicu

Dosta visok plafon ovog nekada poslovnog lokala omogućio je da se napravi prostor u koji može da se smesti četvoročlana porodica i to zahvaljujući tome što su napravljena dva mezanina. Centralni deo zauzimaju salon i trpezarija, dok su na spratu dečje sobe, kao i prostor sa kompjuterom koji gleda na salon i dve sobe.

Iz istog broja

Feng šui

Harmonija sa okruženjem

Ljiljana Marković

Beograd nekad i sad

Rođendan srpske prestonice

Unutrašnji magistralni poluprsten

Kružnica oko grada

Intervju - Siniša Nikolić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Moj san je Opera na Ušću

Biljana Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu