Nedelja

Međuvreme

Anketa

Podgorički dnevni list "Dan" sproveo je anketu "Ličnost 2003". Prema rezultatima ove ankete, ličnost 2003. godine je Ana Vuković, sudija Osnovnog suda u Podgorici, koja je vodila istragu u slučaju afere seks- trafiking, ispitujući glavnog svedoka Moldavku S. Č. i četvoricu optuženih crnogorskih državljana. Na prvih deset mesta na osnovu ove ankete našla su se i dva haška optuženika – Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. Bivši predsednik SRJ zauzeo je šesto, a najtraženiji optuženik, Radovan Karadžić, osmo mesto. Petu poziciju zauzela je folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović, dok je premijer Crne Gore Milo Đukanović deseti na listi.

Čedomorstvo

Na odeljenju vranjske bolnice već nekoliko dana nalazi se jednomesečna devojčica iz Stubla kod Vladičinog Hana, koja je prvog dana po rođenju umalo stradala od ruku sopstvene majke. Drugog dana Božića V.M. (36) iz Stubla donela je na svet zdravu devojčicu. Kako je trudnoća bila uredno kontrolisana, niko od zaposlenih na ginekološko-akušerskom odeljenju bolnice u Vranju nije posumnjao da je reč o neželjenom detetu. Prilikom jutarnjeg obilaska 9. januara dežurna sestra je pored V. M. zatekla bebu u teškom zdravstvenom stanju. Pregledom je utvrđeno da je reč o pokušaju davljenja, a na osnovu povreda na vratu i otisaka prstiju, posumnjalo se da je majka pokušala da usmrti novorođenče. Pošto je nakon intervencije lekara u vranjskoj bolnici bebino zdravstveno stanje ostalo nepromenjeno, ona je kolima Hitne pomoći prebačena na Univerzitetsku dečju kliniku u Nišu, gde se oporavljala do 4. februara. Načelnik dečjeg odeljenja dr Lazar Stanković rekao je za "Blic" da je kontaktirao sa Centrom za socijalni rad i da je u toku postupak da se novorođenče smesti u neku specijalizovanu ustanovu, ili da ga neko usvoji. Majka novorođenčeta se po otkrivanju (ne)dela odmah našla na psihijatrijskom odeljenju vranjske bolnice, odakle se obrela u duševnoj bolnici u Toponici kod Niša. Po rečima upravnika Centra sudske psihijatrije u Nišu Tomislava Krstovića, otpuštena je i odatle i terapiju prima u Vladičinom Hanu. O tome nisu obavešteni ni SUP u Vranju ni tamošnji pravosudni organi. Protiv V. M., kojoj je ovo (umalo) drugo po redu čedomorstvo, nije podneta čak ni krivična prijava. Svoje prvo dete, takođe tek rođenu devojčicu, V. M. je 13. januara 2001. godine ugušila u vozu. Zbog toga je u zatvoru provela – dva meseca.

Hologram

Na zahtev Mileševske eparhije i odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, Udruženju banaka i finansijskih organizacija SCG oduzeto je pravo na korišćenje hologramskog prikaza belog anđela sa mileševske freske Mironosice. Motiv sa remek-dela srednjovekovnih živopisaca, bio je šest godina na hologramu oko 200.000 bankovnih kartica. Prema odluci o zaštiti imena i likova svetaca, niko bez znanja, odobrenja i blagoslova nadležnog eparhijskog arhijereja ne može koristiti, upotrebljavati ili isticati u bilo koje svrhe imena i ikone svetih SPC-a, kao ni druga crkvena znamenja i sakralne predmete koji su neotuđivo i neprikosnoveno vlasništvo Crkve.

Ponavljači

Analize uspeha u prošloj školskoj godini, pozabavile su se i istraživanjem o broju učenika koji ponavljaju godinu u školama Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga. Statistika je pokazala da je najviše ponavljača među učenicima prvog razreda osnovnih škola. Na drugom mestu su sedmaci, a na trećem učenici petog razreda, čiji su, rezultati prema statističarima, očekivano uvek loši. Ovogodišnji rezultati biće sasvim sigurno drugačiji, bar što se tiče prvog mesta, jer se ova generacija prvaka ocenjuje samo opisno.

Televizori

Predsednik EI Niš korporacije Vojkan Mitić potvrdio je agenciji Beta da će ova fabrika tužiti državu za naknadu štete nastale zbog nelegalnog i nekontrolisanog uvoza televizora, kao i zbog nelojalne konkurencije. Mitić je objasnio da distributeri polovnih ili novih kućnih uređaja, od televizora do bele tehnike, radije masovno ulažu kapital u uvoz i prodaju za pet ili deset odsto carinske razlike nego da sa jedan ili dva odsto carine to proizvode ovde. "Neki od uvezenih televizora i drugih uređaja opasni su po život, a propis koji nalaže njihovo testiranje ili ispitivanje njihove kompatibilnosti na zračenje na samoj granici, ne postoji", istakao je predsednik EI Niš. Ova korporacija je, inače, broj radnika prilagodila međunarodnim standardima, tako da je u EI Televiziji, od nekadašnjih 1450 ostalo 220 zaposlenih. Direktor ovog preduzeća je rekao da oni imaju kapacitete za proizvodnju 400.000 televizora godišnje, ali da već mesecima ne proizvode niti pregovaraju o eventualnom pokretanju proizvodnje sa inostranim partnerima, jer "niko ozbiljan nije zainteresovan da pregovara o proizvodnji televizora u zemlji u kojoj vlada haos i šverc na tržištu". EI se ranije obraćao Savetu za borbu protiv korupcije, zahtevajući zaštitu od nelegalnog uvoza televizora i nelojalne konkurencije. Tom prilikom, EI je Savetu stavio na uvid i podatak da je 1997. godine ovo preduzeće proizvelo 24.675 televizora, a pet godina kasnije samo 4500 aparata. Paralelno, 1997. uvezeno je 17.500 televizora, a 2002. godine broj se popeo na 271.761.

Taktika

Firme koje uvode kablovsku televiziju smislile su novu taktiku nadmudrivanja konkurencije. Stanari opštine Rakovica su tako ovih dana mogli da pročitaju sa plakata izlepljenih po banderama da firma PTT KDS nije u stanju da ispoštuje ugovore potpisane s budućim korisnicima, i da svi oni koji žele da im se vrati novac mogu doći u njihovo predstavništvo u Ulici Vuka Karadžića. Novac će biti vraćen "do poslednjeg dinara", a obaveštenje je potpisao "Vaš komšija". Komšija je, očigledno, želeo da osim problema s kašnjenjem uvođenja mreže, stvori gužvu i pometnju. Zaposleni u Informativnoj službi PTT KDS-a su zbog velikog broja poziva građana morali i zvanično da obrazlože o čemu je reč: "Ovo je loš pokušaj da se spreči razvoj mreže PTT-a i smanji konkurencija. Ovakve laži samo zbunjuju korisnike, a oni koji su tako nešto smislili hteli su da nama naprave gužvu i problem, a sebi da osvoje novu teritoriju." Zorica Panić, šef Informativne službe, dodala je da PTT nastavlja da uvodi kablovsku televiziju na teritoriji Rakovice i da zbog vremenskih prilika montažeri uglavnom rade unutar zgrada, postavljajući instalacije. Prema pisanju "Politike", u ratu operatera čak ni fizički obračuni nisu retkost.

Milion

Građansko veće sudije Zorana Dukića u sudu u Prijepolju, postupajući po tužbi Ifete Topuzović iz Brodareva, čiji je suprug Džafer Topuzović 27. februara 1993. otet iz voza Beograd–Bar na stanici Štrpci i likvidiran, donelo je presudu o naknadi nematerijalne štete na ime pretrpljenih bolova u iznosu od milion dinara. Pravni zastupnik porodice Topuzović i predsednik Crnogorskog komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava Velija Murić rekao je za "Vijesti" da je postupak vođen savesno i korektno, ali da će ipak biti uložena žalba na odluku jer je tužbom traženo dvostruko više novca. Ukoliko i u drugostepenom postupku ne bude dosuđen traženi iznos, Murić je najavio da će biti zatražena pravna zaštita pred Međunarodnim sudom u Strazburu. U Osnovnom sudu u Bijelom Polju su u ponedeljak 16. februara okončane dve rasprave povodom istog događaja a po tužbama Elife Bakije, čiji je suprug Fehim otet u istom vozu, i Hasiba Kapetanovića, kome je otet sin. Presude još nisu objavljene, ali se Murić nada da se odluka suda neće drastično razlikovati od odluke suda u Prijepolju.

Tržište

Dok cena svakojake žive stoke konstantno pada i u očaj baca uzgajivače, u Banatu cene magaraca rastu: od prošle do ove godine čak trostruko. Svaka nagla promena cene bilo čega, naročito ako je naviše i to ovako dramatično, loša je vest. Ova vest je, za razliku, dobra. Magarci su, pored pasa, nezamenljivi asistenti čobana i uvećana tražnja za njima, a ponuda i tražnja su jedino merilo cene, posredno kazuje da je broj ovaca takođe porastao. Procenjuje se da će na proletnju ispašu izaći 20.000 grla, dvostruko više nego lane. Naša jagnjetina je tražena na bliskom istoku i sve što se proizvede može se prodati po dobroj ceni.

Šećer

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Program revitalizacije i pomoći šećerani "Zrenjanin", saopštio je predstavnicima sindikata ove fabrike ministar poljoprivrede Stojan Jeftić čime su prestali i razlozi za protest oko dve stotine radnika ovog preduzeća, koji trinaest meseci nisu primili platu i zbog toga desetak dana držali u blokadi zrenjaninsku opštinu. "Mogu da vam kažem da su radnici fabrike šećera zadovoljni sa ovim odgovorom koji su dobili od ministra poljoprivrede, a to znači da fabrika šećera ponovo počinje da radi, ponovo je zaživela i ponovo je postala pravni subjekt koji može da ugovara setvu šećerne repe i koji će tu istu repu najesen pretvoriti u šećer", izjavio je tim povodom predsednik Samostalnog sindikata šećerane Stevan Zorić. Ovo je inače treća godina za redom da država rešava probleme ove šećerane. Prošle godine, kada je takođe pokrivan nagomilani gubitak, ministar finansija Božidar Đelić je obećao da će zbog lošeg poslovanja ove šećerane neko morati da odgovara. Niko nije odgovarao, moguće jer niko ništa više nije ni pitao.

Iz istog broja

Pun kufer marketinga

Od srca i niže

Nadežda Milenković

Broj nedelje

15

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu