POŠTA

Sonja Ćirić

Ton ispravan

"Pogrešna slika i ton"; "Vreme" br. 641

Preslušala sam kasetu na kojoj je snimljen razgovor sa gospodinom Nikolom Bertolinom kako bih proverila opravdanost zamerki koje je uputio povodom teksta "Buka i haos nadrealizma" i čula sledeće:

"Tamo sam ja spajao delove teksta od onoga što je ostavio Crnjanski, ostavio je haos…", rekao je gospodin Bertolino, što meni nije davalo osnova da zaključim da ga je i poznavao. Zatim je o Crnjanskom rekao: "A tačno je da je bio naklonjen desnim ideologijama, koketovao sa fašizmom, ne koketovao nego je direktno te ideje propagirao, i pomalo prema svojim kolegama književnicima bio nepravedan, potkazivao ih je maltene u štampi, policiji i tome slično", dakle, onako kako je preneto u tekstu. Treća zamerka se odnosi na knjigu o Rembou gospodina Bertolina. "Nadam se da će knjiga izaći, u Francuskoj, jednog našeg autora o Rembou, da se uključim u taj krug remboista na tom nivou. Inače ovde je knjiga ocenjena da čini čast našoj esejistici", reči su gospodina Bertolina koje daju osnovu za zaključak da će ga to delo uključiti u krug svetskih remboista, kako i piše u mom tekstu. Poslednja zamerka se odnosi na ovaj deo mog teksta : "… i piše drugu knjigu svojih Antinaci memoara", odnosno na reč "knjiga" kojom sam nazvala rad gospodina Bertolina. On ga je ovako opisao: "… pišem moje antinaci memoareNapisao bih tematske memoare, obradio sam već detinjstvoA drugi deo biće ono što sam doživeo kao pripadnik tih kulturnih krugova, to tek treba da napišem…"

Jednostavnim upoređivanjem snimljenog razgovora i napisanog teksta lako je zaključiti da li su i koliko zamerke opravdane.

Iz istog broja

Slobodan Divjak

Manjak samorazumevanja

Slobodan Divjak, Beograd

Slobodan Jaredić

Ljubitelj plavog kruga

Slobodan Jaredić, Aranđelovac

Jovana Todorović

Bez razloga za paniku

Jovana Todorović, studentkinja

Milovan Brkić

Strašno lice ništavila

Milovan Brkić

Frano Cetinić

Urednik zabranio

Frano Cetinić, Pariz

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu