"Sablja" u Valjevu i Čačku

Od glave do repa

Sudija pokrao zapisničarku; literalna kritika na sajtu kao povreda ugleda Republike Srbije; osuđenik na 20 godina u opštinskom zatvoru predviđenom za izdržavanje kazne do tri meseca

U VALJEVU NA JOVANDAN: Milorad Bracanović i Sreten Lukić

Kao što svi imaju prilike da vide, vanredno stanje je upereno protiv kriminala, i kao što svi imaju prilike da se uvere, kriminal se seče. Nikako usput, kako izjavi ministar policije Mihajlović, i policija je depolitizovana i dekriminalizovana. I to, opet kako reče ministar, od glave. Hiljade sumnjivih, ne policajaca nego kriminalaca, privedeno je, hiljade pritvoreno, hiljade dugih i kratkih cevi, koje se ne mogu legalizovati, predato je policiji ili oduzeto od građana. Jedan od efekata je i tona najkvalitetnijeg čelika dobijenog topljenjem hiljada komada nelegalnog oružja. Istina, neki su već pitali ima li pored droge i oružja u tih kriminalaca još šta, pa prvi Dragoljub Mićunović pit’o gde su pare, ali da ostavimo političarske domišljatosti i pređemo na činjenično, što bi se reklo, stanje stvari. Ajde da vidimo kako se to seče kriminal u unutrašnjosti koji nije u neposrednoj vezi sa ubistvom premijera.

VAljEVSKI PEDERI: Šta ima u ministrovom Valjevu, čiji je Sekretarijat unutrašnjih poslova, do vanrednog stanja, po mnogim grafikonima, bio jedan od najuspešnijih u Republici. Nije da ovde nije bilo spremnosti, sposobnosti, tek Kolubarski region, na kome deluje Sekretarijat, dao je ponajmanje privedenih i pritvorenih. Nedostatak materijala, preventivno delovanje, edukacija građana, šta li je? Nije se valjda pre vremena mogao hapsiti zamenik načelnika Bezbednosno informativne agencije Milorad Bracanović, koji je kao uvaženi gost, baš uz ministra, bio, baš na Jovanjdan ove godine, na svečanosti otvaranja nove zgrade SUP-a. Onako neprimetan, sportski obučen, onakav plavušan. Ali, rezultata ima. Ima privedenih, ima pritvorenih, ima oduzetih zolja i mašinki, ima i koja lovačka puška, ima i patrona, ima i 84,5 g (jedinica mere–gram) marihuane.

Ima i specifičnosti. Pritvoren radnik Istraživačke stanice Petnica Mile Perić, zbog povrede ugleda Republike Srbije, član 98 KZS. Zašto, Perić je na adresi koja počinje sa Valjevo imao sajt Valjevski pederi, preko koga se na svoj način obraćao pristupnicima. Šta se tamo moglo, i može, naći, da Srpski pederi podržavaju DOS reforme, saradnju sa Haškim tribunalom i kolonijalnu vladu klonova dr Zorana Đinđića… da je Odmah posle pogibije srpskog premijera izabran novi koji jeste intelektualna uvreda za svog prethodnika, ali će zato biti još skloniji nama pederima… Takvog sadržaja tamo ima još i u znatnoj količini.

Kako je došlo do privođenja, kako smo saznali SUP obavestio tužioca o postojanju uvredljivih tekstova, tužilac tražio obaveštenja, SUP našao da postoji delo, podneo krivičnu prijavu i priveo osumnjičenog istražnom sudiji. Optuženi Perić priznao delo, ali nije dao pasvord pa sajt nije mogao biti blokiran. Pritvor od osam dana mu je produžen jer je izjavio da bi u istim uslovima uradio isto, nastavio da iznosi svoje mišljenje u formi literalne kritike. A motivi, kako je u istrazi izjavio, lični stav prema dogmatizmu u društvu, sposobnosti političara… O slučaju su obaveštene relevantne nevladine i humanitarne organizacije, za sada nema reakcija, suđenje je zakazano za 23. april, optuženi insistira da je pritvoren zbog delikta mišljenja, tužilac ostaje pri kvalifikaciji izlaganja poruzi ugleda Republike Srbije.

Specifičnost druga. Na osnovu krivične prijave SUP-a Mionica priveden je, saslušan i pritvoren sudija Opštinskog suda u Mionici Dragan Radosavljević. Optužen za krivično delo krađe, falsifikovanja isprave i prevare. Sva tri dela vezana su za jedan događaj, optuženi je 16. januara ukrao iz tašne svoje zapisničarke Jelke Kostić novčanik sa dokumentima, devet čekova i sto dinara. Kasnije čekove pustio u opticaj u raznim mestima zemlje Srbije. U istrazi negirao delo, nameštaljka, u pritvor do mesec dana otišao sa mantilom preko ruke. Međutim, sudija sa iskustvom, od ranije poznat organima, već osuđivan jerbo je sam sebi uključio struju isključenu zbog neplaćanja, protiv njega su u toku četiri parnična postupka zbog dugovanja novca, vodi se i istraga zbog zloupotrebe službenog položaja, a poznat je i stoga što je, pre koju godinu, istražni sudija Okružnog suda u Valjevu doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv njega, ali je žalba na rešenje usvojena, što je, kažu, presedan u sudskoj praksi.

ŠKOLOVANjE OŠTRAČA: I Čačak, pa na svoj način, specifičan. Zna se šta je Čačak, crtica, Velja Ilić. Tu su svi uspesi. Pokazalo se da je to i kriminalno uspešna sredina. Sve sâm težak kalibar. Ovde viđani, ovde delovali, Milorad Luković Legija, Boško Radonjić, Nikola Kavaja, školovali se Radomir Marković, Zvezdan Jovanović… Pretresena roditeljska kuća Zvezdana Jovanovića, poznatog kao Zveki i Zmija, prvoosumnjičenog za ubistvo premijera. U pomoćnoj zgradi nađeni oružje i municija. Zveki se ovde iškolovao za oštrača alata. Kažu, bio miran i nezapažen. Policija pretresla i kuću Vojislava Ilića, brata Velje Ilića. Vojislav, odbornik Nove Srbije, direktor Osnovne škole "Sveti Sava", direktor postao kad se reaktivirao iz penzije, bio samo na informativnom razgovoru. Još u pritvoru Veljin brat od strica Strahinja. Gradonačelnik Velja osudio atak na braću, podveo pod pokušaj obračuna sa njegovom veličinom, ali u Čačku primećeno da se gradonačelnik sve više, takoreći isključivo, bavi komunalnim temama.

U Čačku, do pre godinu baš viđan i nedavno uhapšeni, po karakteristici FBI-ja, čovek armija Nikola Kavaja, koji je jednim metkom hteo da pobije sve komuniste sveta. Ne da je viđan, pa sa Veljom, nego drž’o tribine, nastup’o na TV-u. I Legija samo viđan. A uhapšeni, biznismeni, Milenko Kostić Kole, vlasnik "Auto Čačka", naftadžije Zoran Bojović i Miladin Lazović, upravnik opštinskog zatvora Radoja Krstonijević. Potpredsedniku opštine Dušanu Drinjakoviću, članu DHSS-a, kažu za sad, oduzet samo pasoš. Vele da je Krstonijević strad’o zbog Legije, posredno naravno. Naime, ko se seća, pre koju godinu u Čačku su biznismeni ginuli ko na streljani. Ko pobeg’o ko nije, tek u procesu naručenih ubistava Mika Velimirović osuđen na 20, a Vojo Ivanović na šest i po godina zatvora. Obojica su do vanrednog stanja izdržavali kaznu u Čačku, da bi tek nedavno bili prebačeni u neku pripadajuću Zabelu. Vele da ih je Legija posećivao i da su imali tretman. Izdržavali su maksimalnu kaznu zatvora u Opštinskom zatvoru, predviđenom za istragu i kaznu do tri meseca. Tretman podrazumevao i to da je Vojo preko dana radio kod Kola u "Auto Čačku", a i Mika i Voja vikendovali kod kuće. I upravnik zatvora prezimena Krstonijević strad’o. Vele da je u istrazi izjavio da su Mika i Vojo kod njega u zatvoru bili i sav tretman uživali, jerbo je tako odlučilo ministarstvo, biće pravde, ako ne ministarstvo, a ono Uprava za izvršenje koja je pri ministarstvu, pa pravde. Kraj, namensko pitanje, gde je tu glava, a gde rep.

Iz istog broja

JAT potkresanih krila

Vlada u kokpitu

Jelena Grujić

Intervju - Vuk Hamović, član upravnog odbora i suvlasnik kompanije Energy Financing Team

Struja na rafu

Dimitrije Boarov

Državna zajednica u MMF i Svetskoj banci

Polovni agenti

Miša Brkić

Vanredno stanje

Sumrak šestog oktobra

Milan Milošević

Ukidanje vojne komisije za saradnju sa Tribunalom

Topčiderski Hag

Nenad Lj. Stefanović

Tragom snimka proslave JSO-a

Doktori za „doktore“

Vladimir Ješić

Gradimir Nalić

Saopštenje

Advokat Gradimir Nalić

Izručenje u dobar čas

Dafina i prijatelji

Dimitrije Boarov

Slučaj Ovčara

Šljivančanin na potezu

J. Dulović

Akcija "Sablja"

Padavine se nastavljaju

Miloš Vasić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu