Kultura

Scena

Trijenale keramike

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu od 17. aprila do 31. maja održaće se XI Trijenale keramike, najznačajnija manifestacija iz ove oblasti. Manifestacija je organizovana u saradnji sa Likovnim susretom iz Subotice, gde će Trijenale biti i postavljeno u septembru i oktobru.

Novu koncepciju Trijenala čini pet selektorskih izložbi: Između sećanja i budućnosti, autor Biljane Vukotić, Nove ideje, nove generacuje, autor Olga Šram, Od mogućeg ka apstraktnom , autor Gordana Biba Marković, Manifestnost čulnog, autor Gordana Stanišić i Od lokalnog do univerzalnog, Svetlane Mladenov.

Poseban segment čini multimedijalna instalacija "Slavoluk trijenala" Vesne Svobode, koja će biti postavljena u blizini Muzeja.

Beograd šezdesetih

U četvrtak 17. aprila u Konaku kneginje Ljubice biće otvorena multimedijalna izložba "Beograd šezdesetih godina XX veka". Nizom fotografija, dokumenata, filmskih i video zapisa i originalnih predmeta evocira se ova uzbudljiva posleratna decenija kada je glavni grad, a s njim i čitava Jugoslavija, doživeo munjevit preobražaj i poprimio savremene evropske obrise. Autori izložbe, koja je deo manifestacije "Dani Beograda" koju organizuju Skupština grada Beograda i Muzej grada Beograda, jesu Darko Ćirić i Lidija Petrović-Ćirić. U galeriji ULUS-a 24. aprila biće otvorena izložba "Ikone modernog doba" dr Lidije Merenik koja je posvećena likovnoj sceni Beograda šezdesetih godina, odnosno beogradskoj verziji pop-arta i slikarstvu popularnog znaka: početak beogradske postmoderne, sa delima Ivana Tabakovića, Radomira Reljića, Predraga Neškovića, Dušana Otaševića, Živka Đaka i Radomira Damnjanovića Damnjana.

Iz istog broja

Pozorište

Izgled stvari, Nil LaBjut

Katarina Vešović

TV manijak

Rat kvizova

Dragan Ilić

Novi ruski ikonoklas - Igor Jarkevič

Na ramenu tolstojevskog

Teofil Pančić

Spor oko dela Mire Marković

Sudski dekatlon

Slobodan Kostić

Sudbina umetničkih dela

Kolekcije i kolekcionari

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu