Internet provajderi (2)

Cena monopola

Država ne čini ništa da bi sprečila ucenjivačko i bahato ponašanje Telekoma Srbija

Telekom Srbija je pre više od nedelju dana započeo kampanju nasilnog isključivanja poprečnih internet konekcija (DSL) velike propusne moći bez bilo kakvog objašnjenja. Umesto kroz standardni telefonski kabl definisan ugovorom, Telekom bi propustio internet signal kroz zastarele i davno napuštene linije što dramatično smanjuje protok informacija. Time se veze od 2 Mb u sekundi pretvaraju u konekcije od 9600 bita u sekundi, što u potpunosti onemogućava dalji rad. Do sada je na taj način isključeno preko 70 poprečnih veza.

Sledeće što je Telekom učinio jeste to da se predstavio vlasnicima isključenih konekcija kao provajder i ponudio identične internet usluge po višestruko većoj ceni. Treba napomenuti da u svim ovim slučajevima, Telekom Srbija po prvobitnom ugovoru nije internet provajder, već samo iznajmljuje fizičku vezu tj. telefonsku liniju.

Na taj način Telekom Srbija želi nasilno da ukloni nezavisne internet provajdere sa tržišta i uspostavi monopol nad internet komunikacijama u zemlji, što je u suprotnosti sa domaćim zakonima i međunarodnim konvencijama iz ove oblasti. Ono što je zaista poražavajuće u datoj situaciji jeste to da država ne čini ništa da bi sprečila ucenjivačko i bahato ponašanje Telekoma Srbija. Udruženje internet provajdera do sada je na sudu dobilo više od deset sudskih sporova protiv Telekoma Srbija bez ikakvog efekta jer rukovodstvo te kompanije odbija da se povinuje odlukama suda a država ne reaguje.

Posledice takvog ponašanja Telekoma Srbija su katastrofalne. Obični građani plaćaće Internet po znatno višim cenama i pitanje je kada će se sve to zaustaviti. Jednom kada ukloni nezavisne internet provajdere, Telekom Srbija će biti u stanju da povećava cene dokle god želi jer neće imati konkurenciju na tržištu. Slično se već dogadja sa telefonskim impulsima.

Ono što posebno čudi jeste činjenica da iako je Vlada Srbije na nedavno održanoj konferenciji proglasila da naša zemlja i cela Jugoistočna Evropa ulaze u postindustrijsko tj. informatičko doba, Srbija u stvarnosti ide u suprotnom pravcu jer Telekom čini sve da ograniči upotrebu interneta – glavnog resursa informatičkog doba.

Iz istog broja

Incident na autoputu

Bagzi uči da vozi

Dejan Anastasijević

Internet provajderi (1)

Napredovanje u nazad

Vojislav Rodić, predsednik udruženja internet provajdera Srbije i Crne Gore

Antimonopolska politika

Bedeker za početnike

Boris Begović, potpredsednik Centra za liberalno-demokratske studije i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu

Ekonomija kontejnera

Skupljači papira

Davor Konjikušić

Školovanje dece sa posebnim potrebama

Drugačiji žive među nama

Jelena Grujić

Afera "Dijamant" (10)

Dividende gazda Save

Tamara Skrozza

Savetovanje u Institutu G17 plus

Ustavne dileme

Zoran Majdin

Kosovo

Mina pod tepihom

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu