Počasni konzul

La Paz u Beogradu

Nelson Čale Kueljar objašnjava razloge za protest izazvan pominjanjem Bolivije u izborne svrhe

U jeku predizborne kampanje veliku pažnju domaće javnosti izazvala je reakcija počasnog konzula Republike Bolivije u SR Jugoslaviji, objavljena posredstvom agencije Beta, na izjavu kandidata za predsednika Srbije dr Vojislava Koštunice, u kojoj se, prema oceni konzula ove južnoameričke države, Bolivija pominje u negativnom kontekstu. Koštuničina izjava, pa ni reakcija na nju nisu dovele do međunarodnog skandala, ali je sve to bio povod za različite insinuacije kod dela javnosti, poput one da je protest "navodnog počasnog konzula Bolivije čista izmišljotina i produkt političkih protivnika aktuelnog predsednika SRJ". Mnogi su čak izrazili sumnju i u samo postojanje diplomatskog predstavništva ove zemlje u Beogradu.

Proveravajući te navode, došli smo do podatka da je Počasni konzulat Republike Bolivije uredno registrovan u saveznom ministarstvu inostranih poslova i da se njegovo sedište nalazi u jednom privatnom stanu u Ulici cara Lazara 7 u Beogradu. Ambasada Republike Bolivije postojala je u Beogradu sve do 1992. godine, kad je zatvorena iz, kako nam je rečeno, isključivo ekonomskih razloga. Na mestu počasnog konzula Bolivije od jula 1997. godine nalazi se pedesetosmogodišnji prevodilac i novinar Nelson Čale Kueljar (Nelson Chale Cuellar). U telefonskom razgovoru konzul Kueljar, koji tečno govori srpski jezik, najpre nam je rekao da je odlučio da ne daje nikakve izjave za medije povodom pomenutog slučaja, ali je potom ipak pristao da nam objasni pozadinu cele priče.

"Pošto se u nekim krugovima osporava autentičnost saopštenja za javnost ovog konzulata, pa čak i moje postojanje, želim da istaknem da je Počasni konzulat institucija koja postoji u skladu s Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima među državama, a ne samo, kako misli deo javnosti, prema Nušićevom romanu", izjavio je za "Vreme" Nelson Čale Kueljar.

Kao primer da to nije slučaj samo s njegovom domovinom, Kueljar je naveo podatak da Nemačka ima više od 400 takvih konzulata u svetu.

Nelson Čale Kueljar kaže da je saopštenje u obliku verbalne note izdao kao počasni konzul Republike Bolivije u okviru svojih dužnosti, među kojima je i zaštita imena i interesa Republike Bolivije, a u konkretnom slučaju povod za njegovu reakciju bila je jedna neodmerena izjava.

"Pošto su već primećene izmene u vokabularu prilikom pominjanja moje zemlje, smatram da je ovaj slučaj završen i da će prijateljstvo između naših naroda ostati nepomućeno", zaključio je Kueljar, koji iz predostrožnosti nije želeo da mu se objavi fotografija u novinama.

Na naše pitanje da li je od nekog dobio instrukcije pre nego što se saopštenjem obratio javnosti, počasni konzul Republike Bolivije odbio je da odgovori, uz opasku da "to ostaje interna stvar".

Iz istog broja

Lik i delo

Goranka Matić

Slavko Timotijević

Intervju - Antoni Pul (Antony Poole), direktor Univerziteta BBDO

Disciplina prakse

A. D

O pitanjima koja se ne postavljaju na vreme

Šta će biti s nama

Velimir Ćurgus Kazimir

Mobtel 063

Reklamna ponuda

Davor Konjikušić

Potresi na Učiteljskom fakultetu (2)

Struje visokog napona

Tamara Skrozza

Nestanak Ljiljane Buhe

Pismo niotkuda

Jovan Dulović

Jugoslavija u Savetu Evrope

Prijem na poček

Vera Didanović

Dve godine DOS-ove vlasti

Obećavanja obećanog

Nenad Lj. Stefanović

Kabinetske priče

Ko je sakrio telegram

Biljana Vasić

Labus u Čačku

Srpska završnica

D. Todorović

Predsednička trka 2002

Juri me još jedan krug

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu