Ljudi i vreme

Izjava nedelje

Mi nismo odustali od povratka na Kosovo, već samo od povratka na granicu

Miroslav Šolević, glavni organizator Odbora za povratak raseljenih Srba sa Kosova, posle odustajanja od akcije masovnog povratka ("Blic")

Nikola Trifunović,

geofizičar u penziji, koji "proučava uticaj magnetnog i elektromagnetnog polja na zdravlje ljudi", savetuje čitaoce magazina ID: "U stambenim prostorijama s armiranom i betonskom pločom visina spavanja i sedenja (ležajeva i stolica) mora biti iznat 50 centimetara od poda. Inače će vaša ljubav biti kratkog veka… Prostor uz pregradne zidove kupatila, ako su s druge strane locirani kada od magnetika, mašina za pranje veša, bojler i vodovodna instalacija, ne koristite za duži boravak i spavanje. Ako vam dođu gosti, nemojte da spavate u kadi… Prostor uz pregradni zid na kojem se s druge strane nalazi lift ili postrojenje za lift, električne instalacije sa strujomerima ne koristite za duži boravak. Ko spava pored lifta, taj se budi bolestan…"

Tihomir Arsić,

glumac i političar, o pozadini svog nekadašnjeg mačo imidža: "Iza te mačo biografije, bio sam izuzetno topao čovek. To je dimenzija na koju sam ponosan jer su pozicioniran mačo karakter i ljudska toplina u osnovi antipodi. Uvek sam varao na topao pogled ranjene srne." ("Ekskluziv")

Dobrivoje Topalović,

folk zvezda u penziji, o sebi i novom vremenu: "Definitivno je došlo turbo vreme jer se narodna muzika više ne sluša, već se uz nju isključivo igra. Tako ti mene i još nekoliko pevača pozovu na neku svadbu. Dok drugi pevači dižu svatove na noge i kite se novčanicama, mene mole da zapevam kad goste treba spustiti na stolice da ručaju svadbarski kupus. Moje pesme su romantične. U vreme kad sam snimao albume, pesma se pevala da bi se patilo, a ne radovalo… Svaka ptica svojim glasom poji, a moj glas je spojen s lirskom pesmom, punom nežnosti i sete." ("Ekskluziv")

Vesna Zmijanac,

folk zvezda, o prošlosti i idolima: "Moj tinejdžerski idol bio je Đorđe Marjanović. Nije me privlačio pevanjem, nego svojim dinamičnim i neobičnim ponašanjem na sceni. Imitirala sam ga u svakom trenutku pa sam među vršnjacima organizovala razne pevačke fešte. Prilikom jednog takvog nastupa, skinula sam gotovo sve sa sebe imitirajući Đorđa koji je odeću bacao u publiku. Došla sam kući samo u gaćicama, a roditelji su se zgranuli. Nisam mogla da im objasnim da je striptiz bio deo mog scenskog egzibicionizma." ("Ekskluziv")

Nikola Mišljenović,

diplomata, poznatiji kao bivši zet bivšeg predsedničkog para Milošević, komentariše kako se na poleđini njegove nove knjige našla astrološka analiza u kojoj se navodi kako je "sklon ludačama": "Nisam ja napisao taj horoskop, već jedna lepa žena koja se zove Dragana. Mislim da nisam sklon ludačama, a ona je verovatno mislila na Mariju, možda zato što je i sama imala neke pretenzije prema meni."

O odnosima s bivšom tazbinom: "Nikad nisam rekao da me njih dvoje nisu voleli. Međutim, otpor je sigurno postojao jer sam od njihove ćerke stariji više od 14 godina. To obično tako biva. Nekom smeta što je zet ćelav, glup ili suviše pametan, možda mu smrde noge, ili ima neprijatan zadah iz usta, ali ga na kraju, ipak, zavole." ("Ekskluziv")

Željko Joksimović,

zvezda Siti rekordsa, o muzici i životinjskom carstvu: "Delim je na narodnu i familijarnu. Sve što mi radimo je narodna muzika. Ako na set jednog di-džeja dođe 10.000 ljudi, a ne kengura, to je narodna muzika." ("Ekskluziv")

"Ekskluziv"

u prošlonedeljnom broju prikazuje promociju CD-a predsedničkog kandidata Borislava Pelevića: "Podsetivši da se u muzici obreo sasvim nenadano, Pelević je hrabro iskoračio na binu i poručio publici: ‘Ja vas volim’, a onda su se razlegli i prvi akordi istoimene pesme Lea Martina. Početnička nesigurnost, vidljiva trema i nesnalaženje nestali su kada su na red došle popularne filmske arije. Publika je, ne štedeći dlanove, Pelevića nagrađivala i ohrabrivala, a kuma Ceca (Ražnatović – prim. ur.) sve vreme se dražesno osmehivala, uživajući u lakim notama."

I još malo o publici: "Centralna ličnost bila je Ceca, koja je od početka do kraja vladala svojom pojavom, širokim osmehom i zanosnim, mladalačkim stasom koji se još više isticao u duboko dekoltiranoj crnoj haljini sa šlicevima sa strane, bez suvišne šminke i raskošnog nakita, opuštene kose, uspešno sjedinjujući u sebi ulogu brižne majke koja se ne odvaja od dece i erotične dive od čije pojave zastaje dah".

Milorad Vučelić,

socijalista u bilo kojoj opciji, o danima vlasti u kojoj je učestvovao i onoj u kojoj nema ulogu: "Gledao sam da to prođe brzo i posle svakog pada sam odmah počinjao nešto da radim, od pisanja knjiga do biznisa. Opet, kada sam bio na funkciji, bile su to godine velike muke i nikada se nisam osećao nešto važnim. Tek sada kada vidim ove koji su danas na položajima, pomislim da sam i ja mogao da se pravim važnim i značajnim dok sam bio vlast." (ID)

Ira Tigerman,

"hrvatska novinarka, seksualni ekspert, vlasnica magazina ‘Penthouse’", dokazuje da srpska estrada i njeni prateći sadržaji ipak nisu najgori: "Devojke na našoj estradi su potpuno aseksualne. Doris Dragović, na primer, izgleda poput lošeg muškarca. Uverena sam da ima j… O Minei i Jeleni iz Magazina da i ne govorim… ne može se na televiziji pojaviti žena koja nema lepe velike sise, impozantne mere, njihajuće bokove, dobru guzu, ten, držanje. Cela domaća estradna scena pršti od lažnog glamura i lažne erotičnosti jer ispada da su 80 odsto hrvatskog džet-seta podstanari." (ID)

Delije,

navijači fudbalskog kluba Crvena zvezda, uputili su pismo upravi svog omiljenog kluba: "Vi, gospodo, niste u krizi, već u paralizi. Poklonili smo Zvezdi srce i mladost, a vi u Nišu, Nikšiću i Železniku – niste, eto, imali sreće! Kad je Zvezdi trebala sreća u Železniku, kad je uvek bila pet liga ispred njih? Naše strpljenje svakako ima granice. Samo još jednom ‘nemajte sreće’ i preoraćemo Marakanu i zasaditi kukuruz! Bar neku vajdu od toga da vidimo. Sigurni smo da bi i kukuruz od naše ljubavi i aplauza dao veće rezultate od vaših skupo plaćenih zvezda i zvezdica što ni dres neće da oznoje." (ID)

Irena Mišović,

bivša manekenka i modna novinarka, govori o slavi:

"Slava je lepa dok ste mladi i to nije loše za početak karijere, ali je tužno kada to više niste i kada bi trebalo da ste već priznati u vašem poslu, a još uvek živite samo od slave."

O kolegma:

"Mislim da su moje kolege prilično izgubljene jer ne shvataju šta je zapravo njihov poziv. Pristup im je neprofesionalan do kraja. Posao im se svodi na dovijanje kako doći do neke krpice i revije. Po njima to je borba za mesto u društvu, a ja to vidim kao borbu za sedenje u prvom redu na reviji. Po njima je to borba za mesto u društvu, a ja to vidim kao borbu za sedenje u prvom redu na reviji." ("Svet")

MUP Srbije

u saopštenju dostavljenom medijima 17. septembra 2002:

"1. dva dana nakon pucnjave u bašti kafića Blu u Nišu, u kojoj su ranjena dva mladića, dok je od metka koji je rikošetirao povređen jedan vojnik, operativci kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova otkrili su da je napadač Nenad Petrović zvani Peške, star trideset jednu godinu iz Niša, od ranije poznat policiji kao izvršilac težih krivičnih dela.

Nenad Petrović se trenutno nalazi u bekstvu i za njim se intenzivno traga. (…)

Što se tiče dvostrukog ubistva koje se istog dana nešto kasnije dogodilo u Nišu, istraga je usmerena u veoma dobrom pravcu.

Otkriveni su motivi ovog krivičnog dela, koji leže u međusobnom obračunu kriminogenih grupa i policija traga za konkretnim osobama."

Kapetan Dragan,

"glavni finansijer i idejni tvorac" prvog golf terena u Srbiji, posle svečanog otvaranja komentariše kratko zadržavanje predsednika vojvođanske skupštine Nenada Čanka:

"Za Čanka je to bio napor zbog lošeg zdravstvenog stanja i zato nije mogao dugo da se zadrži. Dirnulo me je kada sam video da se i on pojavio. Trebalo je peške preći deo puta na štakama. Međutin, nije došao u svojstvu političara, nego u svojstvu mog dugogodišnjeg prijatelja. Hteo sam da izbegnem bilo kakvu političku konotaciju, da se eventualno ne bi desilo da dođe do zloupotrebe ovog skupa u dnevnopolitičke svhe." ("Svet")

Aleksandra Sajkov,

"psiholog i aktivistkinja SPC-a, u TV emisiji "Saborni" izjavila je da Homer Simpson nije bogougodan, pa zbog toga "ne treba gledati seriju".

Šta o tome misle neke javne lučnosti?

Isidora Bjelica, dramski pisac:

"Ne znam šta se to dešava kada je naša Srpska pravoslavna crkva poprimila manire rimokatoličke crkve, pa se sve češće meša u nebulozne doktrine za vreme u kome živimo. Kada bi pravoslavni sveštenici više gledali taj crtani film, a uz to i čitali Justina Popovića, uverena sam da bi porastao i broj onih koji odlaze u pravoslavne crkve."

Jovan Ćirilov, selektor Bitefa:

"Mislim da crkva treba da raspravlja o važnijim temama, nego što su ‘Simpsonovi’. Tu seriju inače lično obožavam i mislim da ona ne kvari moj moral i ne utiče na moja verska osećanja."

Kosta Bunuševac, slikar:

"Bogougodno je sve što postoji i što je postojalo ‘zanavek’. ‘Simpsonovi’ su robovi sa svojim gadno pogrešnim pričama iz radničkog geta koje im je sudbina namenila. Arbajt cinizam, ograničenost niske klase – jede se, spava, množi, a sve u funkciji TV mreže." ("Svet")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu