Kolumna

Nuspojave

Izvečeri, u potaji

Ratovi su prošli, ali i oni "humano preseljeni" i oni nekim čudom nepreseljeni čuče ušančeni u svojim mentalnim rovovima, plašeći se Drugih, a sebe još više

Specifično, srpskohrvatsko "patriotsko bratstvo" uvređenih i oklevetanih Jahača Apokalipse devedesetih izgubivši neslavno i bedno pred famoznim Sudom istorije, gledaju sada da se nekako obeštete, okrepe, zaleče i površinski obesfleče makar pred nekim mnogo prizemnijim pravnim instancama, pa svojim patetičnim tužbama sa astronomskim odštetnim zahtevima zasipaju listove kakvi su "Feral" i "Danas".

A ipak, iako ovo nikako nije priča o izvanliterarnom, pravdotražiteljskom delovanju Dobrice Ćosića i njegovih duhovnih srodnika – "ćiriličnih" ili "latiničnih", ne mari – meni je ovih dana baš D. Ć. sve nekako na pameti, a sve to sumornim povodom koji nema mnogo veze s grotesknim Sudskim Procesom u metropoli prizemljenog "nebeskog naroda". Ali zato ima veze s nečim što ni sam autor Deoba – koji inače, po vlastitom priznanju, uzvišeno i silno (sve čkiljeć’ sa moralnog Olimpa) prezire one koji ga optužuju za nacionalizam, jer su sve to, za razliku od njega, rasinskog partizana i putnika na "Galebu", najobičniji titoisti i boljševici, bre… – neće poreći ni pred jednim sudom: taj je čovek, u svojstvu prvog predsednika nečega što se imalo zvati SR Jugoslavija (čuj, Jugoslavija – bez većine Južnih Slovena!?) pregovarao i na "koncu konaca" se ponešto i dogovorio sa svojim vrlim zagrebačkim kolegom dr Franjom Tuđmanom – doktorom za rokenrol, ili šta?! – o načelima i praksi "humanog preseljenja" kojim se Etnički Nepoćudni s jedne i druge strane Granice Gluposti imaju "nežno" presaditi na neko novo i sebi strano tle, pribrojiti se saplemenicima i istovernicima, i tako osloboditi svoje vekovne zavičaje svog naprasno "remetilačkog" prisustva. I cele su nam devedesete prošle u tim bezbrojnim preseljenjima – po definiciji "humanim" baš koliko je "humano" i paljenje suvišnih životinja u krematorijumima. A o onom se po "masovnosti učesnika" drugom najvećem Preseljenju u genocidnim i anarho/prazilučko/nacističkim južnoslovenskim ratovima, o ekspresnom izgonu sto, sto pedeset, dvesta ili više od dvesta hiljada (cifre, kao i uvek na Balkanu, zavise od izvora…) Srba iz Hrvatske ovih dana mnogo govorilo, mada uglavnom falširano i loše, prenemažuće, uvredljivo i plitko, onako kako već mogu maroderi i krivci krokodilski da oplakuju svoje žrtve, odnosno žrtve svog ludila kojem su, uostalom, dobrim delom i same te žrtve podlegle – ama se njima to odistinski i olupalo o glavu, za razliku od kabinetskih naci-stratega iz zasenka dunavskih i dedinjskih sokaka.

Ratovi su prošli, ubijeni su sahranjeni (ne svi, daleko od toga), preživeli životare preživajući svoje dane, ali su – vidi vraga – svi ti nebrojeni životi toliko zagovnani da iza toga naprosto mora stajati nekakav Sistem; o, da, sistem zagovnavanja svega postojećeg, kakav bi drugi? Pa tako ovih dana, a sve tobože povodom one Oluje od trećeg avgusta devedeset pete, i oni "humano preseljeni" i oni nekim čudom nepreseljeni čuče ušančeni u svojim mentalnim rovovima po blaženim vukojebinama Dubokog Balkana, malko režeći, a malko više se plašeći jedni drugih (jer Drugi je Strašan, inače ne bi ni bio Drugi, nije li to bila lekcija naših dičnih pjesnika, tih raskokodakanih, krvavorukih pajaca!), a najviše se plašeći sebe samih i onoga što bi im se moglo omaći kada ih uhvati strah od Drugih… Pa se tako u Sremu, u Novom Slankamenu, skoro pa baš na obali onog velikog sveevropskog Dunavo, koji govori sve jezike i upražnjava sve vere, ovih dana odigravala proslava stogodišnjice osnivanja Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva "Stjepan Radić" (osn. 3. 8. 1902), i lokalni su Hrvati, vajkadašnji Sremci, obeležavali jubilej tog društva, dok ih je lokalni ogranak turborodoljubivog Srpstva gledao podozrivo, pa bogme i pretio da će napraviti belaj ako ovi ne odustanu od svog prela: sve su to, moj prikane, nekakva ustaška posla… U Novom je Slankamenu, inače, do rata bilo osamdeset posto hrvatskog stanovništva – sada je osamdeset odsto srpskog… i sve to tiho, izvečeri, u potaji, sve to bez "ratnih dejstava" kao univerzalnog izgovora, a usred multi-kulti Vojvodine, sve na osnovama onog Ćosić-Tuđmanovog sporazuma o "mirnim preseljenjima" i "dobrovoljnim zamenama kuća" koje su, doduše, gdegde morale biti i argumentovano potpomagane, ako se starosedeoci ustvrdoglave, kao onomad oni u Hrtkovcima. Ostoja Sibinčić je, dakle, više od čoveka – to je metafora. A s tom metaforom i građanin Ćosić Dobrica ima neke veze, ta pisac je, metafore su mu rod rođeni…

I onda(k) su se u Slankamenu, Novom, skupili mesni i pomesni Hrvati na jednu stranu, a na drugu oni među mesnim Srbima – najčešće oni koji neke druge Hrvate, tamo u svojim zavičajima, ne pamte po dobru – kojima jedna banalna Koincidencija Godišnjica nije dovoljno ubedljiva, i koje više ništa više nikada neće ubediti da Svaki Hrvat Na Svetu ne slavi dan Oluje kao svoju najličniju slavu, dočim je sve drugo tek mimikrija. Između ovih i onih – organi reda. A pre samog "zbitija" – moronsko dosoljavanje uglednog beogradskog Tabloida Za Nepismene, na osnovu kojeg se slankamenski slučaj-bez-slučaja "proslavio" unapred, pa su se "na terenu", kao uvek budna Izvidnica, pojavili i nekakvi prestonički opskuranti – jal’ obrazovci, jal’ radikali, jal’ slobodni umetnici, bilo je, kažu, raznih fela Istog – da vide kakva to tu ustašija Diže Glave na srpskoj zemlji… Ali, vreme velikih oružanih "podviga" je prošlo, i ostaje samo Sitna Mržnja, izjedajuća, ostaje ono Veliko Govno posrano usred svačijeg života kao vrhunaravni nihilistički princip.

Iz istog broja

Zona sumraka

Uzaludni rodoljubavni trud

Ljuba Živkov

Navigator

Doba krede

Z. S

Čep

D. Ž

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu