Mozaik

Moda

Krpljenje u trendu

Tek što ste malo danuli dušom i shvatili da više ništa ne morate da kupujete za ovu sezonu, varljivo leto podsetilo vas je na onaj čudesni period posle leta a pre jeseni kada nijedan komad garderobe nije adekvatan. Ovog puta, spasla vas je recesija – šta god da izvučete iz ormara, bićete vrlo trendy jer je zbog ekonomske krize i Zapad inficiran ovde već tradicionalnim krpljenjem, prepravljanjem i forsiranjem onoga što se obično naziva retro

Na prvi pogled, činilo se da je retro tek jedan od aktuelnih letnjih trendova, ali kako je sve ono na čemu su uporno insistirali inostrani modni gurui moglo da se pronađe u apsolutno svakoj garderobi, postalo je jasno da retro više nije hir blazirane modne scene, već nešto na šta je običan svet jednostavno prinuđen.

Na prvom mestu svih letnjih top-lista aktuelnih trendova našla se kategorija etno – u prevodu, sve što iole podseća na tradiciju bilo kojeg naroda, u svim mogućim kombinacijama i na svim mogućim odevnim predmetima. Tako su pravi hit bili šareni dezeni, lagani svilenkasti materijali, gruba obrada, pačvork, nakit od školjki, heklana garderoba, pletene torbe i šeširići. Istovremeno, modni diktati podrazumevali su i povratak hipi stila: pantalona zvoncara, košulja s vrpcom na okovratniku, nakita od konca. Povezivanje podvrste etno stila i retro hipija izrodilo je čak i novu modnu kategoriju – gippy, odnosno kombinaciju garderobe koja se obično vezuje za Rome (Gippsy) i već poznate hipi ikonografije (hippy). Dogodilo se tako da su ovog leta i na modnim pistama i na buvljacima širom sveta bili praktično isti modeli. Osim povratka nacionalnoj, zabeležen je i povratak seoskoj tradiciji tako da su vrlo moderne bile i ostale grube seljačke košulje, košulje s tradicionalnim vezom, suknje bez štepa, vrećaste pantalone i haljine od grubljih materijala. Onima koji čak ni na tako bogatom repertoaru nisu našli baš ništa za sebe preostalo je da se vrate nečemu što se označava nazivom "romantika", a podrazumeva bukvalno sve što može da vam padne na pamet: košulje s volanima, rukave stegnute oko lakta, "pufnaste" rukave, haljine s karnerima stegnute u struku, cvetne dezene svih vrsta, čipku, belo u svakoj varijanti.

Naravno, povratak svega što je nekad (ikad) bilo moderno, nije mogao da prođe bez večitog džinsa, opet u svim mogućim i nemogućim varijantama. Od košulja apsolutno svih krojeva, preko uskih ili vojnički krojenih pantalona, do haljina romantičnog kroja i šorceva, džins je i ovog puta zauzeo počasno mesto u svakom ormaru prosto zbog toga što je smeo da se kombinuje sa svim ostalim retro formama: stare farmerke postajale bi pravi hit ukoliko biste im rasparali rajsferšlus i umesto njega kroz pojas provukli nitnu napravljenu od kanapa, a preuska suknja sasvim slobodno je mogla da se dopuni nekim cvetnim materijalom na svim kritičnim mestima. Činjenica da se džins proširio i na nakit, veš, torbe i obuću ipak je zahtevala određene troškove, ali uz sve gorenavedeno, džins papuče ili najnoviji džins swatch nije vam baš ni bio neophodan. Modne cepidlake ipak su postavile jednu granicu i preporučivale da se izbegava tamno plavii crni džins, dok je No 1 na svim modnim listama bio izbeljeni, isprani, dakle, i nošeni džins.

Ako se zna da bazična modna filozofija za predstojeće jesen i zimu glasi otprilike da bi "zima trebalo da ispuni vaše misli duhovnošću i kreativnošću", kao i da "inspiriše ljude oko vas i pruži im nove impulse", jasno je da će se svuda u svetu (pa srećom i kod nas) opet prekopavati podrumi, zaboravljene kutije i secondhand prodavnice. Uz opstanak etno i romantičnog stila, u modu se vraćaju moher, vuna, tvid, koža, svila i čipka, dakle, sve ono što već odavno imate. Što se boja tiče, suvereno će vladati već viđene: sve varijante žute, sive, bele, braon, narandžaste, kao i boje dragog kamenja i zemlje. Krzno takođe opet stupa na scenu, a dozvoljeno je u kombinaciji s bilo kojim etno, džins, romantičnim ili hipi elementom. Zanimljivo je da na uobičajenim modnim destinacijama (sajtovi, magazini) više ne može da se nađe kategorija "zabranjenih stvari", to jest, da je dozvoljeno apsolutno sve čega možete da se setite. Predstojeći period "između", dakle, ovog puta ne zahteva suvišno trošenje živaca i novca – kombinacije zavise od vaše mašte i onoga što je sačuvano iz nekih vremena prošlih. Stoga, ovog puta stvarno, u korak sa svetom! Uprkos tranziciji i ceni struje.

Iz istog broja

Kako je propao italijanski fudbal

Pare i muzika

Ivan Jevtović

Komparativna letovanja

Skok na istok

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu