Kultura

TV MANIJAK, UKLJ/ ISKLJ

Ruke ljepotice

Protekle nedelje, medijski rat između Predsednika i Premijera dobio je formu TV duela gospođice Odalović i gospodina Tijanića. Iako nisu sedeli za okruglim stolom nekakvog otvorenog studija (razgovarali su telefonom), način komunikacije identičan je polivanju vodom, psovanju oca i mlaćenju od telohranitelja. Obe sukobljene strane tvrde da im neko preti ubistvom, jezik je živopisan kao za Slobinog i Šešeljevog vakta, samo se niko nije pojavio pred kamerama uživo. Obično u ćošku ekrana stoji sličica kao da su se pokačili dopisnici neke od naših televizija. Ukoliko ovdašnji politički raskol nastavi da se razvija ovim tempom, slušaćemo o tuči komšija u Koštunićima (sigurno i tamo ima neki Đinđićev).

Što se Pavkovića u ostavci tiče, ove nedelje je u okviru svoje solističke turneje posetio Pink televiziju i raportirao civilnom licu – starijoj voditeljki Oliveri. Doduše, bivši general došao je u civilu, sve sa maramčetom u reveru, ali raport je raport. Pošto je bio na domaćoj teritoriji, malo se šalio a malo iznosio pikanterije, tek da napuni medijsku rupčagu nakon ukidanja emisije Svet plus. Opuštenost je došla do tog nivoa da je general pokazao zavidnu moć imitiranja gospode Nalića i Bulatovića. Uz to čovek navodno lepo peva, mlad penzioner, a besposlen, eto Bati glumačkog naslednika. Potpuno sam siguran da ćemo uskoro imati priliku da čitamo Pavkovićeve memoare po kojima će biti snimljena TV serija.

Za dozu strave i užasa tokom vrelih letnjih noći pobrinula se ekipa emisije Expirijum na BK televiziji. Cele godine su vredno radili, snimali zvezdane momente domaćeg kriminala i danas ih puštaju u vidu retrospektive. Pošto nisam od početka shvatio koncept, zblanuo sam se jer sam pomislio da se tokom prošle nedelje poubijaše toliki ljudi. Nisam ni auto smeo da vozim jer sam video desetak sudara i gaženja sa pratećom krvlju i delovima tela. Diskretno nasmešeni voditelj me tek na kraju emisije umirio svojim objašnjenjem. Nedavno je autor emisije, gospodin Spasov objasnio da je cilj njegove emisije izgradnja svesti građana, odnosno shvatanje činjenice da Beograd više nije bezbedan kao ranije. Ja sam nekako spontano došao do sličnog zaključka, otprilike nakon što su mi 20-ti put obili auto. Malo me grizla sumnja dok sam slušao redovnu noćnu pucnjavu po Novom Beogradu, a pitao sam se zašto li svi stanari u mojoj zgradi imaju po tri brave. Smatrao sam da je verovatno u pitanju sujeverje. Pre će biti da Expirijum prikazuje našu policiju u akciji (po pravilu uviđaj) dajući utisak da se nešto radi kada je u pitanju kriminal. Bilo je bogami i spektakularnih hapšenja, doduše nešto ređe.

Međutim, da sve ne bi bilo crno u vremenu odmora, pobrinuo se 3K u saradnji sa Budvanskom televizijom i podgoričkom TV In. Napravljena je turističko- propagandnopsihološka serija pod nazivom Check In. Uživo, noću i danju, mlade reporterke presreću goste po Crnogorskom primorju, prikazujući nam prirodne ljepote, polugole đevojke i poluprazne lokale. Možete se uključiti u program telefonom, ali će vas samo ljubazno pitati kad ćete dolje k njima. Teme emisija su duboko crnogorske – odnosi među polovima, nudizam: da ili ne, načini zavođenja, i slično. Pa nije zalud drugo ime Rivijere – More ljubavi. Pošto se radi uživo normalno je da se greši. Tako je intervjuisani budvanski galeb u godinama spontano muvao voditeljku misleći da je kamera isključena, drugu telefonom proziva ekipa iz rodnih Berana a ona superdizajnirana đuska sa sirenama po plaži. Zamalo da uživo snime pucnjavu na Svetom Stefanu. Koliko sam video, ove godine je popularno govoriti meko "L", onako kako ga govore u Hrvatskoj.

U kategoriji doprinosa srpsko-hrvatskih odnosa tokom festivala "Sunčane skale" istakao se beogradski glumac Saša Ali (Apsolutnih 100). Primajući nagradu za muziku u filmu (umesto autora), a iz ruku Ljepotice voditeljke i gostujućeg Borisa Novkovića, prvo je cimnuo voditeljku i poljubio je tri puta, a zatim i zbunjenog Novkovića kojem je gitara visila o ramenu. Ceo ostatak festivala (dve naredne večeri) svaki sledeći susret Srba, Hrvata i Crnogoraca na bini, koji je podrazumevao ljubljenje, donosio je uzbuđenje i dilemu – dvaput ili triput?

Iz istog broja

Knjige

Borislav Radović: Pesme

Aleksandar Jerkov

Eseji

Alesandro Bariko: Next

Teofil Pančić

Dejan Vučetić Vuča, Darkwood dub

Uzbudljivo putovanje kroz muziku

Nebojša Grujičić

Završetak pozorišne sezone

Bulevarsko carstvo

Ivan Medenica

Umetnost u sivoj zoni

Tajna kolekcija

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu