Nedelja

Međuvreme

Kamere

Skupština opštine Smederevo odlučila je, radi smanjenja broja divljih deponija u gradu, da postavi "video kamere s infracrvenim zracima" tj. one koje mogu da snimaju i noću. Kamere bi trebalo da budu postavljene na mestima gde građani neovlašćeno bacaju smeće, a prema rečima predstavnika lokalne vlasti već i najava postavljanja kamera "bila je dovoljna da se smanji broj divljih deponija". Uz pretpostavku da je opština izračunala da je kamere koštaju znatno manje od uklanjanja divljih deponija i da stanovništvo neće imati ništa protiv špijunskih aktivnosti gradskih vlasti, priča bi bila sasvim u skladu s aktuelnim trendovima borbe za zdravije životno okruženje. Stvar se, međutim, komplikuje najavom da će, nakon suzbijanja divljih deponija, iste kamere biti korišćene za nadziranje parking prostora, dok će na mestima divljih deponija biti postavljene "lažne kamere". Transparentnost u radu potpuno je ostvarena, ali je opštinska vlast zaboravila da navede tačan datum postavljanja lažnih kamera – da bi oni protiv kojih se bori mogli na vreme da isplaniraju svoje dalje delovanje.

Trendovi

Nepisano pravilo da se u opštinske i ine institucije ne može ući u neadekvatnoj odeći ozvaničeno je u Nišu obaveštenjima istaknutim na zgradama Opštinskog i Okružnog suda: od petka 5. jula u te objekte ne mogu da uđu osobe "koje budu imale bermude, kratke suknje, bluze sa izuzetno dubokim dekolteima i sl.". Iako nije navedeno ko je nadležan za procenu dozvoljene dubine dekoltea ili suknje, istog dana je ispred zgrade suda ostalo čak 50 ljudi! Vrućina je učinila svoje, pa se isto događalo i u drugim gradovima i institucijama koje nisu bile toliko agilne u upozoravanju svojih korisnika: ispred zgrade Politike ostalo je nekoliko eksperata (iz raznih oblasti) koji su bili pozvani da gostuju u TV ili radijskom programu te kuće, dok su mnogi neobavezno odeveni obični smrtnici bezuspešno pokušali da plate račune ili porez. Beograđanin koji pripada upravo toj grupaciji, iznerviran zbog toga što su njegove bermude bile okarakterisane kao "neadekvatne", vratio se pred šaltere svoje opštine odeven u – suknju! Ovog puta poslove je obavio bez problema.

Iako svesni da žitelji zemlje Srbije nemaju baš mnogo osećaja za adekvatne i neadekvatne modne stilove, nadležni su prevideli da narečeni žitelji istovremeno imaju i prilično kratak "fitilj" i prilično razvijenu maštu. A dugo pretoplo leto tek je pred nama.

Tekovine

Iako su nekadašnje praznike ustanaka i velikih pobeda zvanično ili nezvanično zamenili neki novi praznici, tekovine Narodnooslobodilačke borbe polako se vraćaju iz zaborava: povodom 4. jula, Dana borca i 60-godišnjice bitke na Kozari, premijer Republike Srpske Mladen Ivanić zapalio je 6. juna večni plamen u memorijalnom centru na Kozari. Ugašen pre tačno deset godina, večni plamen je ovog puta zapaljen uz tvrdnju da "treba izraziti divljenje i poštovanje jednoj generaciji sa Kozare koja se tokom Drugog svetskog rata priključila naprednom delu čovečanstva". Premijer se tom prilikom nije zapitao (ili bar prisetio) ko je to i zašto onomad ugasio večnu vatru. No, "večnost" je i ovako vrlo rastegljiva kategorija. Posebno na Kozari.

Tenda

Odeljenje za urbanizam i komunalne poslove opštine Valjevo donelo je odluku da se ukloni letnja bašta, s tendom, ispred kafića Time (da ne kažemo Vreme) u glavnoj valjevskoj ulici. Zašto? Zbog spornog vlasništva. Objekat je pripadao Kombinatu obuće iz Peći, pa je, kao zgodan za transakcije, izgleda, dobio nekoliko vlasnika. Biće zbog te činjenice, vlasnici kafića, koji drže da su vlasnici, po rečima predsednika opštinske vlade Žarka Kovača, nikada nisu dobili urbanističku, građevinsku, pa ni dozvolu za postavljanje letnje bašte. Sve što je urađeno, urađeno je nezakonito, rekao je predsednik. Jeste da kafić radi od početka ove godine, jeste da ne poštuje radno vreme, i to do sabajle, jeste da komunalni inspektori ne mogu da uđu u njega, jeste da izgleda lepo, ali, doneta je odluka da se demontira letnja bašta koja je zauzela baš ceo trotoar. I, došli inspektori, došli radnici, došla i policija da asistira, ali vlasnici spontano uterali troja baš neregistrovana kola u baštu, skupilo se tu i dvadesetak baš prijatelja baš objekta i policija odbila da učestvuje u radnji, jer je procenjeno da bi to "prouzrokovalo teže posledice".

Onda se, kao što ne mora da bude, javili neki, ispostaviće se, koalicioni partneri. Jedan iz Nove Srbije osudio povampirenje Miloševićeve ere, povampirenje, da li fenomena, nedodirljivog tate i sina. Drugi, iz Narodne radikalne stranke, pozvao opštinske odbornike da asistiraju pri uklanjanju letnje bašte i, baš javno, upitao, otkud to da se policija, u kojoj je načelnik viđeni član Nove demokratije, izmakne baš kod kafića čiji je suvlasnik sin Slobodana Đukića, pomoćnika republičkog ministra za trgovinu i turizam i još viđenijeg novodemokrate. Javila se i javnost, počela i da komentariše kako nego na svoj način, i predsednik Kovač decidirano izjavio da, opština neće odstupiti od svog stava, da restoran mora prekinuti rad, objekat se mora dovesti u pređašnje stanje, ali samo ako se u određeno vreme ne dostavi potrebna dokumentacija. I šta je onda bilo, bilo je to da su vlasnici objekta sami skinuli tendu, ali ostavili letnju baštu i do sabajle radno vreme kafića . Sad u opštini većaju da li je ispoštovana odluka ili će biti da čekaju da se dostavi potrebna dokumentacija.

Iz istog broja

Pun kufer marketinga (9)

Pažnja, pažnja!

Nadežda Milenković

Broj nedelje

20.000.000

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu