Ljudi i vreme

Izjava nedelje

„Svaki nasilnički upad SFOR-a u porodičnu kuću Radovana Karadžića biće propraćen novom knjigom bivšeg predsednika Republike Srpske.“

Miroslav Toholj, pisac i sekretar međunarodnog Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, na promociji zbirke pesama za decu Ima čudanema čuda Radovana Karadžića

"Vojska",

glasilo Vojske Jugoslavije, u prošlonedeljnom broju, u rubrici o letnjim sportovima, pozabavilo se plivanjem. U tekstu pod naslovom "Umetnost održavanja na vodi" neupućenima se ukratko objašnjava i poručuje: "Kako ljudska bića ne znaju da plivaju instinktivno, za razliku od kopnenih životinja koje prolaze kroz vodu pokretima sličnim onima koje čine kada hodaju, čovek mora da bude naučen… Plivati se može u bilo kojoj vodi dovoljno velikoj da omogućava slobodne pokrete, a koja nije suviše topla, hladna ili nemirna."

Velimir Ilić,

gradonačelnik, predsednik i kandidat za predsednika, ustvrdio je da je potpredsednik republičke vlade Nebojša Čović zabranio održavanje trke "JU reli" u Čačku, nalažući da se ona – iz neznanih razloga – održi u Bajinoj Bašti. Ilić je priču objasnio i izneo moguće posledice: "Čović je zabranio da trke budu održane u Čačku zato što se održavaju 15 dana pred izbore (ne kaže se koje – prim. ur.), bez obzira na to što smo mi imali velike troškove i, ako tako nastavi, Čoviću ćemo zabraniti da pređe Rudnik." ("Nacional")

Tijana Šarenac,

manekenka, objašnjava gužvu koja vlada oko njenog dečka, poznatog plejboja i biznismena Zorana Bašanovića: "On svakodnevno dobija gomilu telefonskih poruka, zovu ga, čak mu i prilaze kada ja nisam u blizini. Iva Milivojević (bivša Bašanovićeva devojka i bivša mis Jugoslavije) ove godine pokušala je da mu prva čestita rođendan i da ga pozove tačno u ponoć, ali sam je preduhitrila. Morala je da se zadovolji time da ga čuje pet minuta posle mene. Pričaju da je poludela zbog toga, ali, šta da joj radim. Mora da se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Uostalom, meni je sve to simpatično. Nisam ljubomorna, ali uživam u tome da se s nekim takmičim." ("Svet")

Ivica Dačić,

socijalista, prisustvovao je proslavi košarkaškog kluba Partizan 28. juna, istog dana kada su se njegove kolege obraćale pristalicama na Trgu republike. Kada je na proslavi ugledao Vladu Divca, Dačić je, prema pisanju magazina "Svet", rekao: "Vidiš koliko si važan! Zbog tebe ne učestvujem u rušenju vlasti."

Milan St. Protić,

predsednik političkog saveta DHSS-a, o sebi: "Bilo je trenutaka kada mi je padao mrak na oči. Tako sam jednom prilikom, beše to u gimnaziji, k’o vola u kupusu pretukao ovog Koštuničinog savetnika, Gradimira Nalića. On me je bezobrazno i lažno denuncirao i to je bio kraj priče za njega. I danas, kad god me vidi, stane na deset metara razdaljine ili pređe na drugu stranu ulice. Izgleda da još pamti te batine. Kad je postavljen za savetnika, bilo mi je jasno da je meni odzvonilo i da je 5. oktobar njegova, a ne moja korist." ("Svet")

Eva Ras,

glumica, pisac i slikarka, tvrdi da je oduvek morala da se snalazi i da kalkuliše: "Nikada nisam bila ‘riba’, samo sam dobro odglumila. Uvek sam zastupala tezu da morate imati strategiju. Na ovom svetu sam se osvestila s mišlju da i minsko polje morate braniti mitraljeskim gnezdom i da ništa ne treba prepuštati slučaju. Za svoje delo morate da se izborite i taj deo mi je uvek dobro išao. Jako bih volela da budem deo nekog klana, neke masonske lože, da me carevi, kraljevi i predsednici obožavaju, da sam njihova spisateljica. Ali, Mira Marković me nije ni pogledala, iako smo se u mladosti poznavale, Jovanka Broz nije ni primetila da postojim, a Đinđićeva Ružica nema pojma da sam živa. Niko na mene ne obraća pažnju, pa moram da se služim i manipulacijom." ("Svet")

Dušan Bajatović,

potpredsednik SPS-a, o problemima i istoriji: "Da budem iskren, mi imamo jako puno problema i teško se snalazimo. Mislim da je jedan od osnovnih problema SPS-a nerešeno finansijsko pitanje. Jednostavno, u tom smislu se nismo spremili za opoziciju, bili smo previše pošteni i naivni, nismo imali nikakve svoje fondove, privatnike i slično." ("ID")

Ljubiša Jokanović,

predsednik Pravoslavnog otadžbinskog pokreta, obznanjuje: "Srpstvo je u Srbiji izgubilo sve. Što se tiče Kruševca, on ne može nikad biti centar Srbije jer danas u njemu živi više od 15.000 Cigana i dosta Srba koji su poprimili njihov mentalitet. Ujedinjenje Srba u ovom trenutku je neizvodljivo i opasno po opstanak nacije." ("ID")

Rade Jorović,

folk zvezda, o kolegama, publici i sebi: "Mnoge moje kolege su pevale po mestima u koje ni ovce ne bih zatvorio. To je toliko ružno, da svoju publiku, koju većinom čine seljački ljudi, nikad ne bih pozvao na takvo mesto. Pevao sam u mestima gde se održavaju vašari i sabori. Ako procenim da šator nije za moju publiku, pocepam plakate i otkažem nastup jer ne želim da se sramotim i uvlačim narod u prašinčinu i nered."

Jorović sam o sebi: "Čovek sam seljačkog porekla, tako se i danas osećam, iako živim kao ‘ilegalac’ u Beogradu. Imao sam strah od prvog nastupa u Domu sindikata i kompleks niže vrednosti od glavnog grada. Umalo se nisam onesvestio pre izlaska na scenu. Kad mi je režiser rekao da se vratim na bis, nisam znao šta je to. Rekao mi je: ‘Konjino, izađeš i klekneš pred narod i pokloniš se do crne zemlje.’ Kad sam u Novom Sadu četvrti put izašao na bis, reflektor koji je bio uperen u mene me zaslepeo, udario sam glavom u neku cev i pao. Publika je bila u još većoj euforiji misleći da je u pitanju smišljeni štos." ("ID")

Vesna Rivas,

pevačica i radikalka, boravila je u Berlinu u vreme održavanja gej parade. Tom prilikom naročito je pogodilo to što je u Berlinu mnogo "gejova", ali i još ponešto: "Mene, kao vatrenu radikalku, najviše je porazilo što sam u toj paradi čula beogradski naglasak među pederima koji se drže za ručice, šumadijski naglasak devojke koja se mazila sa Nemicom. Stigli smo, izgleda, do Evrope. Bar na ovaj način. Meni je drago što sam ja peder. Volim, brate, muškarce, pa to ti je. Znam da lav ima lavicu, slon slonicu, bog je muškarcu stvorio ženu…" ("U fokusu")

Milić Vukašinović,

muzičar, o ženskim cipelama: "Nikad ružnije pete nisu bile kod žena. U stvari, kod tih kreatora koji to lansiraju. Nekada su bile one male štiklice i to je bilo seksi. I kad vidiš cipelu kod žene, nešto proradi u tebi. Međutim, sada kad vidiš onu ružnu petu ili ne daj bože neku bakandžu, džaba je sve – od krpica do mozga, čak ne budi mi nikakva osećanja." ("U fokusu")

"Zona sumraka"

daje nam astrološki aspekt sukoba Koštunica–Pavković:

"Njihovi horoskopi govore da su im duše u karmičkoj vezi iz nekih prošlih života, u kojima nisu raščistili račune i zbog toga je njihov odnos u ovom životu napet. Njih dvojica su u nekom od prošlih života bili braća i postoji mogućnost da u ovom životu imaju istu krvnu grupu. U tom prošlom životu Koštunica je, kao i u ovom, bio Nebojšin stariji brat i zbog toga ga je sada posle 5. oktobra ‘šlepao’.

U tom prošlom životu obojica su bili ratnici, s tim što je Voja bio uspešniji. Od malih nogu u Koštunici čuči vojnik, ali su ga životni putevi odveli daleko od toga. Zbog te neostvarene želje prema generalima ima tako surov stav, kao da im se sveti što su postigli ono što on nije mogao, pa ih razrešava i proglašava špijunima…"

Dušan Veličković,

astrolog, napravio je "astro skener Dušana Mihajlovića, prvog čoveka srpske policije":

"Njegov horoskop posmatran iz karmičkog ugla izgleda vrlo zanimljivo. Mihajlović je u prošlom životu bio rođen u znaku Škorpije, i onaj Mars njegov je karmički kapital koji je poneo iz prošlog života u kom je sigurno bio ratnik, vrlo hrabar. U tom prošlom životu napravio je jednu grešku, jer je tako dobar i moćan ratnik izabrao pogrešnu stranu na kojoj se borio. Znanje je nešto što naša duša dobrim delom nosi sa sobom iz života u život i tako se obogaćuje i oplemenjuje. Ona se oplemenjuje, ona vaskrsava da bi obavila svoju ulogu.

Sve to ukazuje da je Mihajlović izuzetno stara duša koja se teško otvara i koja je vođena nevidljivom rukom da bi obavila svoj zadatak, zbog kojeg se rodila, kako god kome to izgledalo. Pošto je u prošlom životu napravio grešku i ratovao na pogrešnoj strani, u ovom životu će verovatno tu grešku ispraviti i svoje potencije staviti na pravu stranu, na stranu pravde i naroda." ("Zona sumraka")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu