Kultura

Pozorište

Kontuzov

Hristo Bojčev i Nikola Pejaković, Kontuzov, režija Nikola Pejaković; igraju Slobodan Ninković, Nebojša Glogovac, Dubravka Mijatović, Zvezdara teatar (Nova scena)

Ako ste pomisli da vam se posle premijere predstave Večera s prijateljima u Ateljeu 212 ništa strašnije ne može desiti u našem pozorištu, grdno ste se prevarili; dovoljno je samo da odete na jednu od repriza najnovije predstave Zvezdara teatra, Kontuzov, i doživite reakciju adekvatnu njenom naslovu – kontuzujete se. Izgleda da u srpskom pozorištu postoji samo jedna spokojna izvesnost: od najgoreg uvek postoji gore.

U oba ova slučaja reč je o, u osnovi, istoj pojavi – lošem bulevarskom pozorištu koje podilazi najnižem ukusu najšire publike. Sličnost između dve predstave se na tome i završava jer se u pogledu ambijenta, teme, značenja (ako ove predstave sadrže nešto što bi se moglo podvesti pod taj uzvišeni pojam), pa i vrste humora, javljaju očigledne razlike. Komad Večera s prijateljima Donalda Margulisa je banalna komedija o bračnoj krizi sredovečnih parova u razvijenom građanskom društvu; drama Kontuzov bugarskog autora Hriste Bojčeva (u originalu Žena pukovnika), koja je do nas došla u radikalnoj obradi Nikole Pejakovića, apsurdistička je komedija (eufemizam za dramsku nerazgovetnost) o nekom balkanskom prostornom i mentalnom kazamatu, iz koga bezuspešno pokušava da pobegne grupa čudnih kreatura.

Iz prethodnog je jasno da komad teži globalnoj metafori koja bi odslikavala našu situaciju: ima tu i ludaka ograđenih od spoljnog sveta i njihovih đavolikih čuvara iz zapadnog sveta i sveopšteg špijuniranja i cinkarenja i… pa to bi bilo to. Željena metafora gradi se samo na tih nekoliko najbanalnijih mentalitetskih i civilizacijskih klišea. Doduše, postoje u komadu i druga rešenja koja bi, valjda, trebalo da budu nekakva metafora, ali njih je nemoguće protumačiti i uz najbolju volju: recimo, napuštena beba u kolevci ili neki ogromni kamen (obelisk, projektil ili nešto slično) zaronjen u lokalnu njivu.

Nisu samo metafore nerazgovetne u ovom komadu; osim glavne linije radnje, one vezane za planiranje bekstva iz balkanskog kazamata, svi ostali tokovi priče su nemušti i proizvoljni, puni nelogičnih i mehaničkih obrta. Situacija nije bolja ni s likovima: to nisu ni najjednostavniji komički tipovi, već samo ogoljene dramske funkcije jedne nebulozne priče. Eventualna tvrdnja da je ovde reč o stilizaciji u duhu komedije apsurda bila bi samo providan izgovor za nemušta dramaturška rešenja. U ovakvim okolnostima, s nerazgovetnom pričom i likovima, humor komada se zasnivao na verbalnim dosetkama koje je Nikola Pejaković "obogatio" lokalnim koloritom.

U predstavi postavljenoj na Novoj sceni Zvezdara teatra Nikola Pejaković, ovog puta kao reditelj, i glumački ansambl nisu prevazišli probleme teksta i nisu se izborili za razgovetnu scensku radnju. Naprotiv, izgledalo je kao da su glumci prepušteni sami sebi, kao da vladaju samo najosnovnijim mizanscenskim rešenjima, što je sve doprinelo utisku o niskom zanatskom nivou predstave.

Kada je reč o glumačkom stilu koji su plasirali Nebojša Glogovac, Boris Milivojević, Slobodan Ninković, Mladen Andrejević, Dubravka Mijatović, Aleksandra Cucić, Nina Grahovac i Nikola Pejaković, ovog puta kao glumac, on bi najjednostavnije mogao da se odredi kao balkanski: povišen ton (čitaj, vika i dreka), igra na snagu, prenaglašena i spoljna komičarska rešenja… Samo u momentima kad svojom prenaglašenošću nije pokrivala verbalne dosetke koje su ponekad umele da budu duhovite, ovakva igra je uspevala da postigne željeni komički efekat (bar kad je reč o zahtevnijem delu publike). Jedino značajnije odstupanje od ovog stila desilo se, iz čista mira, u završnoj tiradi Dubravke Mijatović koja je tumačila ulogu Babe naglo podmlađene plastičnom operacijom: ta tirada je, valjda, trebalo da na brzinu iskaže sve poruke predstave – neke banalnosti o tome kako smo zaboravili da volimo, praštamo i živimo, kako smo nekad bili srećni, kako više ne verujemo, kako smo život zamenili za smrt…

Na kraju se opet, kao i u slučaju posestrimske predstave Večera s prijateljima, postavlja pitanje repertoarskog poteza, odnosno, opšteg usmerenja pozorišta. Najaktuelnije domaće teme i krajnje prijemčiv scenski izraz oduvek su bile zaštitni znak Zvezdara teatra. Međutim, između ovakvog usmerenja, koje ima svoje mesto na pozorišnoj mapi Beograda, i nadasve lošeg pozorišnog ukusa i slabe pozorišne veštine, oličenih u predstavi Kontuzov, ipak mora da se povuče granica. Ta granica je očigledno vrlo skliska.

Iz istog broja

Umetnička igra

VI festival koreografskih minijatura

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Poslednji štićenik noći

Teofil Pančić

Koncert

Zucchero

Dragan Kremer

Počeo 55. filmski festival u Kanu

Probuđena nostalgija

Dinko Tucaković

TV manijak

Livadski cvetak

Dragan Ilić

Intervju - Džonatan Ričman

Muzika za ples

Saša Rakezić

Film

Spajdermen

Maja Uzelac

Strip na filmu

Marvelovski superheroji

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu