Kultura

SCENA

Počinje Ring Ring

Tradicionalni majski skup vodećih svetskih majstora nove i etno muzike i ove godine održava se pod pokroviteljstvom B92 od 22. do 27. maja u Barutani i Rexu. Među zvezdama ovogodisnjeg Ring Ring festivala biće i Habib Koite & Bamada iz Malija, Vershki Da Koreshki (Rusija/Senegal/Indija), Maria Kalanemiemi & Aldargaz (Finska), AMM (Engleska), trio jermenskog virtuoza na duduku, Đivana Gasparyana, i mnogi drugi.

Dani bola

Izložba radova Goranke Matić i Predraga Neškovića biće otvorena je u utorak u galeriji "Beograd" (Kosančićev venac 19). Na izložbi su predstavljene fotografije Goranke Matić pod nazivom Dani bola, snimljene posle smrti Josipa Broza Tita, kao i Neškovićev ciklus Čizma Marlene Ditrih i slike Bim i Bum, Betmen, Naga Maja i druge. Izložba Idoli, prva je od tri u ciklusu Premotavanje, tokom kojeg će, prema koncepciji Lidije Merenik, biti predstavljeni parovi umetnika, bitnih protagonista umetničke scene od kraja šezdesetih do danas. Reč je o sučeljavanju dela tih umetnika da bi se umetnost sagledala kroz pojmove kontinuiteta/diskontinuiteta svojih pojava i jezika.

Goranka Matić je istoričarka umetnosti i urednik fotografije u nedeljniku "Vreme". Nešković je izraziti predstavnik slikarstva postmoderne i jedan od glavnih aktera beogradske likovne scene u poslednjih nekoliko decenija.

Poglavice pobednik Trajbeka

Dokumentarac Chiefs (Poglavice) Denijela Džunga o srednjoškolskom košarkaškom timu iz Vajominga i problemima dvojice igrača indijanskog porekla pobednik je prvog filmskog festivala Trajbeka koji su osnovali američki glumac Robert de Niro i njegova poslovna partnerka Džejn Rozental.

Festival je osnovan s ciljem da ohrabri nove filmadžije i poboljša ekonomsko stanje oblasti u Menhetnu zvane "Trougao ispod kanala" (TriBeKa). Na festivalu je podeljeno šest nagrada. De Niro i Džejn Rozental su godinama razmišljali o osnivanju filmskog festivala, ali su izabrali 2002. u želji da revitalizuju donji Menhetn posle terorističkih napada u SAD 11. septembra. Na festivalu, koji je trajao pet dana, prikazano je oko 100 filmova, među kojima i novi film iz serijala Ratovi zvezdaNapad klonova.

Iz istog broja

Umetnička igra

VI festival koreografskih minijatura

Ivana Milanović Hrašovec

Knjige

Poslednji štićenik noći

Teofil Pančić

Koncert

Zucchero

Dragan Kremer

Pozorište

Kontuzov

Ivan Medenica

Počeo 55. filmski festival u Kanu

Probuđena nostalgija

Dinko Tucaković

TV manijak

Livadski cvetak

Dragan Ilić

Intervju - Džonatan Ričman

Muzika za ples

Saša Rakezić

Film

Spajdermen

Maja Uzelac

Strip na filmu

Marvelovski superheroji

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu