Kultura

SCENA

Pretnje crnogorskim piratima

Udruženje filmskih distributera Jugoslavije najavilo je da će obustaviti distribuciju filmova u Crnoj Gori ukoliko vlasti u toj jugoslovenskoj republici ne stanu na put pirateriji. "Zbog nepoštovanja zakona, u Crnoj Gori vlada totalna piraterija u pogledu eksploatacije filmskih sadržaja, što ovdašnjim distributerima nanosi ogromnu štetu, a na gubitku je i Republika Crna Gora, kojoj je uskraćen zavidan prihod od legalne eksploatacije filmova", navodi se u saopštenju Udruženja filmskih distributera Jugoslavije. Udruženje se obratilo najvišim crnogorskim zvaničnicima radi pokretanja inicijative za suzbijanje i ukidanje svih oblika piraterije i istaklo da to obraćanje ne treba tumačiti kao politički pritisak u trenutno složenoj situaciji u federaciji, već da je isključivo poslovne prirode.

S.Ć.

Fredi za Malinu

Američka filmska fondacija Zlatna malina saopštila je juče u Los Anđelesu nominacije za nagradu koju to udruženje dodeljuje za najgora filmska ostvarenja u protekloj godini. Film Freddy Got Fingered (u slobodnom prevodu Prevareni Fredi) kandidat je za nagradu za najgori film godine, najgoreg glumca, najgoru režiju i najgori scenario. Nominacije za Zlatnu malinu uvek se saopštavaju dan pre nominacija za Oskara.

Nagrađeni najčešće ne dolaze po svoje nagrade.

Dolazak TV5

TV5, treća televizija po broju gledalaca na svetu, od prošle nedelje legalno se može pratiti na području SRJ. Predstavnici ovog čuvenog francuskog kanala potpisali su ugovor s Udruženjem kablovskih operatera Jugoslavije o legalnoj distribuciji u kablovskim sistemima. Francuski TV kanal osnovan je 1984. godine i jedinstven je internacionalni kanal na francuskom jeziku. Razvio se objedinjavanjem pet frankofonskih državnih televizija iz Francuske, Belgije, Švajcarske, Kvebeka i Kanade i praktično preuzima i objedinjuje najbolje iz njihovog programa. Danas postoji sedam različitih verzija ovog programa – u SRJ će se emitovati TV5 Europa – koje prati više od šest miliona ljudi dnevno.

TV5 planira da sponzoriše važnije kulturne događaje u SRJ i da preko intenzivnijeg programa Francuskog kulturnog centra promoviše frankofonsku kulturu.

Iz istog broja

Časopisi

Trag ozbiljnosti

Aleksandar Jerkov

Pozorište

Čudo u Šarganu

Ivan Medenica

Filmski festival u Roterdamu

Emocionalni vatromet

Miloa Tomin

Knjige

Vodi me na drugo mesto

Teofil Pančić

Biznis u kulturi

Transparentna tajna

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu