Ministar finansija

Start

"Startna situacija je objektivno teška, ali postoji potreban kvorum uslova za uspešno provođenje nužnih reformi. To ne znači da neće biti brojnih iskušenja. Ako im se podlegne i krene stranputicama, prilično brzo se može preći sa ‘poljsko-mađarskog’ na ‘rumunsko-ukrajinski’ kolosek gde se o reformi puno priča, a ona ide sporo i suština sistema se ne menja", (ocena Đelića, tada kandidata za ministra, u "Biltenu" G17, januara 2001)

O budžetu za 2001. godinu

Kada je predstavljao novinarima budžet Srbije za 2001. godinu Božidar Đelić je rekao da novinari nisu dobili tekst zakona o budžetu "jer nema para za fotokopiranje" i objasnio da je to "budzet štednje i pravde". Po njegovim rečima štednju će republička vlada sprovoditi smanjenjem zaposlenih u javnoj upravi za 10 do 15 odsto, svođenjem broja mobilnih telefona na tri do šest po ministarstvu, priznatih troškova na 500 dinara mesečno po mobilnom telefonu, "besomučnom kontrolom utroška goriva i korišćenja automobila" i zamrzavanjem plata premijeru, potpredsednicima i ministrima". "Tražimo od savezne administracije da usvoji iste mere štednje, a od vojske da sprovede reformu i predloži paket mera kako bismo deo sredstava mogli da preusmerimo u druge svrhe."

Kapitalizam

"Vlada Srbije se jasno opredelila za kapitalizam i da je sada samo pitanje odakle će kapital doći i ko će biti kapitalisti."

Pregovori sa MMFom

"Međunarodni monetarni fond od SRJ ne traži ništa i u razgovorima s njim o stend baj kreditnom aranžmanu nema nikakvog diktata. Oni samo žele da vide kakva je naša ekonomska politika i da li je naš program dostojan njihovog poverenja. Ako misle da nije, oni će nam reći, a mi ćemo prosuditi da li hoćemo da ga menjamo."

"U razgovorima sa Misijom MMF-a mi smo igrali čisto, sasvim providno i transparentno jer je u našem interesu da im pokažemo u kakvim smo nevoljama i naišli smo na dosta razumevanja sa njihove strane."

Principi

"Ova republička vlada drži se principa da neće lagati i krasti i nema nameru da impresionira građane, nego da reformiše sistem javnih finansija i ekonomiju postavi na zdrave noge kako bi ubuduće bilo svima bolje."

Predviđanja

"Predviđamo ovogodišnju inflaciju od 30 odsto, realni rast bruto društvenog proizvoda od pet odsto i rast plata koje se finansiraju iz budžeta za 30 do 35 odsto." (15. marta 2001)

Plemenita ambicija

"Srbi ne vole prosečnost i moramo zajednički pronaći novu ambiciju za naš narod. Još nemamo ključne smernice o tome koja je to nova plemenita ambicija."

Reforme

"Ja i dalje osećam i u društvu i u političkim elitama veoma jaku rešenost da se istraje na reformskom putu."

Pomoć

"Imali smo preko 180 kontakata sa vodećim ljudima svetskog biznisa. Među sagovornicima bio je i poznati investitor Persi Barnevik, koji predsedava najvećim investicionim fondom iz Švedske. On i profesor Klaus Švab koji vodi Svetski ekonomski forum dogovorili su se da zajednički, pod svojim pokroviteljstvom, formiraju savet veoma visoko kotiranih biznismena iz sveta za pomoć našoj zemlji kako bi ona našla svoje mesto među stranim investitorima."

Cene

"U Srbiji se vodi odgovorna fiskalna i monetarna politika i oni koji hoće da podignu cene suočiće se sa republičkom vladom, ali i sa niskom kupovnom moći građana."

Bankrot

"Naša država je u poslednjoj deceniji doživela politički, finansijski i moralni bankrot."

"Razlika između preduzeća i države je velika jer se bankrotirano preduzeće može ugasiti, a država se neće ugasiti zato što postoje teritorija, narod i neki smisao. Ali, kad skupite poslednjih tridesetak godina za koje vreme je Srbija živela i iznad svoje produktivnosti tako što je akumulirala dugove, odnosno kupovala svoj standard na kredit, možemo na neki tehnički način sebe nazvati bankrot."

Obnova

"U sledećih pet godina mi možemo ići sa rastom većim od četiri odsto, mada je nezahvalno prognozirati koliko bi to moglo da bude. Ako su Slovačka, Albanija, Poljska mogle da idu sa višom stopom rasta, možemo i mi – delimično zato što ćemo poći sa veoma niskih grana, a delimično zato što nameravamo da sprovedemo veoma temeljne reforme."

Kolektivna ambicija

"Ova zemlja za tri do pet godina može izaći iz ove teške situacije, ali mi moramo da definišemo našu kolektivnu ambiciju jer ma koliko bili iscrpljeni poslednjih deset godina, osećam rezerve energije i dalje."

Država

"Nije tačno da se država apsolutno meša u sve, ali iskreno priznajem da država sada mora imati veću ulogu nego što će je imati za četiri-pet godina jer tako je urađeno u svim zemljama koje su uspele. Nije učinjeno kao u Čileu: hajde sad svi u hladnu vodu, pa ko ispliva, isplivao je."

Rizik

"Nalazimo se na raskrsnici procesa reformi i sada je najveći rizik da ne dođe do rumunizacije reformi, odnosno da zbog nedovoljnog konsenzusa i socijalnih tenzija ne napravimo situaciju da dalje sprovođenje reformi bude zaustavljeno."

Protivnici

"Imamo neformalnu koaliciju onih koji ne žele otvaranje prema svetu, približavanje Zapadu, onih koji neće u Hag ili onih koji neće da raščiste sa kriminalom. U borbi protiv takvih moramo da istrajemo."

Stečaji

"Neće biti reprogramiranja dugova, žao mi je, od sada postoji samo stečaj. Od nacionalnog je interesa da oni koji ne plaćaju dugove idu u stečaj."

Najbolja kontrola

"U uslovima kada nemamo dobru kontrolu sistema, ovako široka koalicija na vlasti najbolji je kontrolni mehanizam."

Mrak

"Ako vi ubacite Srbiju u mrak, sigurno je da ćete to uspeti ako želite, jer imate snage da gurnete ceo sistem, da celu državu dignete na noge. Ova vlada, ja vam to garantujem, neće kordonima i batinama to sprečavati, mi ćemo otići, i u tom slučaju izgubili ste jednu veliku, veliku šansu."

Deficit

"Nadam se da ćemo sredinom sledeće godine moći da pređemo na civilizovan način finansiranja budžetskog deficita emitovanjem javnog duga Republike Srbije, prvo na mesec, pa na tri meseca i posle toga na sve duže i duže periode."

Luks prosjak

"Kad god idem u Ameriku, ja imam ulogu ‘luks prosjaka’. Uzmem zamišljeni štap, okačim na rame i pođem da tražim novac i pomoć, i uopšte se toga ne stidim."

Sporazum s Pariskim klubom

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Pregovori nisu bili falš, nego smo četiri dana i tri noći vodili tešku rovovsku bitku."

"Zemlja je dobila tri do četiri godine da se razvije i osposobi za normalno servisiranje duga."

"Ovaj sporazum omogućava da se prekine sa prošlošću i govori o budućnosti."

Kandidati

"Pred nama su tri sudbonosne godine u kojima možemo da se izvučemo iz ove rupe, da se osposobimo za tržišnu utakmicu i da 2004. godine uđemo u krug kandidata za Evropsku uniju. Naše reforme su sve više priznate napolju, što je dobar znak za investitore i zbog toga je veoma važno da svoje unutrašnje probleme rešimo dijalogom, bez trzavica."

Privatizacija

"Nećemo dozvoliti da se ono malo kapitala koliko ima ova zemlja raspodeli ljudima koji nemaju novca, već ćemo stremiti da se obezbedi svež kapital kroz investitore, da bi radnici i ljudi koji rade u preduzećima imali dobru platu, a to je bolje nego da imaju bezvredne akcije."

Standard

"Na odgovoran način, kroz pravi, živ novac krenućemo na dizanje standarda građana, a to je naš glavni zadatak."

Iz istog broja

Radio Veteran, Grocka

Terasa i trem

T. S

Dženarika, Čačak

Radio među šljivama

Tamara Skrozza

Radio Raka Ešinger, Lazarevac

Sahrana uživo

T. S

Novi državni kalendar

Pokretni praznik

Aleksandar Ćirić

Božidar Đelić, intimni fragmenti jedne karijere

Jednog dana nismo imali ni za hleb

Dimitrije Boarov i Dokumentacioni centar "Vreme"

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu