Mozaik

Holivudski božićni skandal

Šarmantna šanerka

Sigurnosne kamere u ekskluzivnoj prodavnici na Beverli hilsu možda će zagorčati život poznatoj glumici Vinoni Rajder, ukoliko prikažu da je božićnu kupovinu nameravala da obavi "mukte". U svakom sučaju, priča je obradovala holivudske reportere, zaboravljene od 11. septembra

LAKA RUKA: Vinona Rajder

Glumica Vinona Rajder napravila je filmsku karijeru glumeći osetljive, problematične mlade žene. No, nakon ekscesa koji se dogodio prošle srede, Holivudom su krenule glasine da glumici dvaput nominovanoj za nagradu Oskar možda i nije bilo tako teško da glumi.

Policija na Beverli hilsu uhapsila je tridesetogodišnju glumicu nakon njene neuobičajene božićne kupovine. Prema policijskom izveštaju Vinona Rajder je ušla s velikom torbom u ruci u prodavnicu Saks Fift avenju na Vilšir bulevaru u Los Anđelesu. Glumica je narednih 45 minuta bazala po radnji, iskoristivši to vreme da skine zaštitne mehanizme sa robe u vrednosti od 4700 dolara, mahom ženske odeće i pribora za kosu, smesti ih u svoju torbu i potom izađe iz radnje a da ništa nije platila. Radnici obezbeđenja u prodavnici tvrde da su ceo događaj snimili sigurnosnim kamerama. Oni su Rajderovu zaustavili izvan prodavnice, na pločniku i potom alarmirali policiju.

"Kooperativna i uljudna" glumica uhapšena je pod sumnjom da je izvršila tešku krađu, a uzgred su joj prikačena još tri krivična dela vezana za posedovanje anabolika za koje nije imala lekarski recept. (Policija tvrdi da su u Vinoninoj tašni našli tubu s tečnim anabolikom i nekoliko pilula protiv bolova.) Glumica je puštena iz pritvora negde oko ponoći kada je položila kauciju od dvadeset hiljada dolara.

Vest o hapšenju poznate ličnosti bila je događaj nedelje za holivudske reportere, koji su gotovo zaboravljeni otkako su vesti zatrpane isključivo pričama o ratu. Masa novinara navalila je po hladnom vremenu za lokalne prilike (desetak stepeni Celzijusa) na kuću građenu u italijanskom stilu u kojoj se nalazi policijska stanica na Beverli hilsu. Pošto je poručnik Gari Gilmond izložio o kakvim se krivičnim delma u slučaju Rajderove radi, njen advokat Mark Geragos zagrejao je promrzle novinare pričom da cela afera sa "šaniranjem" nije ništa drugo do scena nekog lošeg filma.

"Leva ruka nije znala šta radi desna", kazao je on, aludirajući na obezbeđenje ekskluzivne prodavnice. Geragos, koji je uspešno zastupao Suzan Mek Dugal, jednu od svedoka iz Vajtvoter afere po sličnom osnovu, još je dodao: "Moja klijentkinja nikada nije imala nameru da bilo koga liši imovine na ilegalan način. Ona je kupila narečenu robu. Mi očekujemo da će sve optužbe protiv nje biti povučene onoga trenutka kada im iznesem kompletnu priču."

Geragos je odbio da elaborira dalje na tu temu na pres konferenciji. U intervjuu datom "Njusviku" u petak ujutru Geragos je izjavio da niti su on niti policija videli snimke iz Saks prodavnice. No, i dalje je bio tajanstven po pitanju moguće optužbe protiv Rajderove. "Postoje tri dela vezana za posedovanje medikamenata bez odgovarajućeg recepta. Ona zapravo ima neophodne recepte tako da će odbrana u ovom slučaju biti laka. Policija se složila s tim da čim predočim tražene recepte povuku optužbe po ovim osnovama. Na sličan način dokazaćemo da ovde ne može biti reči ni o kakvoj krađi. Potpuno sam siguran u to da će se sve raščistiti i da će optužbe biti povučene pre 11. januara kada je predviđeno da se ona pojavi pred sudom."

Upitan da objasni zašto je Rajderova skidala zaštitu sa robe i trpala je u torbu, Geragos je samo odgovorio: "Mislim da je došlo do nesporazuma u samoj prodavnici. Planiram da razgovaram s menadžmentom i utvrdim na koji način se to može prevazići. Mislim da personal u nekim delovima radnje nije znao šta radi personal u nekim drugim delovima radnje."

Da Rajderova možda nije u torbu potrpala stvari za koje je bila ubeđena da ih je platila? "Upravo tako", odgovorio je Geragos. "Ima nekih pitanja koja ću morati da razjasnim s menadžmentom prodavnice. Ali, u svakom slučaju objašnjenje postoji. Kada im budem predočio neke stvari, mislim da će priznati da se dogodila greška u komunikaciji i da ćemo potom lako rešiti sve probleme."

Što se tiče glasina o mentalnom stanju Rajderove, Geragos je izjavio sledeće: "Svi koji su s njom pričali te večeri izjavili su da se osećala vrlo dobro. Policajci su izjavili da je bila izuzetno kooperativna. Juče sam s njom proveo sate i ne postoji ništa što bi bilo u suprotnosti s ovim mojim tvrdnjama. Bila je divna. Ona je svakako zabrinuta, kao što bi to svako bio u takvoj situaciji. Još uvek je malo potresena. Ali, potpuno je pri sebi."

"Moja klijentkinja je daleko od problematične osobe. Ako ništa drugo, ovde se radi o ženi koja je značajan deo svog vremena odvajala za humanitarne aktivnosti. Po svim osnovama obožavaju je ljudi koji je znaju i koji se s njom druže. Ona ima podršku svojih prijatelja koji su uz nju u ovom vrlo neprijatnom trenutku", završio je Geragos.

Ostaje samo pitanje da li će njegova priča opstati kada se prikaže pomenuti video snimak.

Iz istog broja

Fudbaler godine

Prvi u Evropi, osmi na svetu

Vladimir Stanković

Umetnost trgovanja

Mamipara

Zoran Majdin

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu