Kultura

SCENA

Srpski film u Beču

Bečki bioskop Imperial u poslednjoj sedmici novembra doživeo je pravu najezdu poklonika filma. "Dani novog srpskog filma" (27.11 – 1.12) dobrotvorna manifestacija u organizaciji Ambasade SRJ u Beču, Filmskog instituta iz Beograda i Filmske arhive iz Beča uspela je da u najboljem svetlu prikaže jugoslovensko filmsko stvaralaštvo nastalo u prethodne četiri godine.

Gledaoci (zavidan broj Austrijanaca!) imali su priliku da pogledaju devet filmova: Rat uživo Darka Bajića, Zemlju ljubavi istine i slobode, Tri palme za dve bitange i ribicu i Munje Radivoja Andrića, Apsolutnih sto Srđana Golubovića, Srbija godine nulte Gorana Markovića, Nebeska udica i Nataša Ljubiše Samardžića, kao i Kud plovi ovaj brod Želimira Žilnika.

Posebno su bile zanimljive diskusije organizovane posle projekcija filmova gde je publika mogla da u razgovoru sa autorima, glumcima (Darko Bajić, Milutin Petrović, Dragan Bjelogrlić, Dubravka Mijatović, Sergej Trifunović, Vuk Kostić) i filmskim umetnicima iz Austrije bolje upozna prilike u jugoslovenskoj kinematografiji. U istom bioskopu od 2. 12. do 7. 1. 2002. biće prikazana retrospektiva filmova Emira Kusturice.

Vesna Vavić

Iz istog broja

Feljton

Pisma Slobodanu Jovanoviću (3)

Priredio: Darko Garić

Knjige

Moje drugo ti

Aleksandar Jerkov

Knjige

Kultura vlasti u Srbiji

Teofil Pančić

Pozorište

Buđenje proleća

Ivan Medenica

Filmski trend - do granica izdržljivosti

Žudnja za tabuima

Maja Uzelac

Odlazak Džordža Harisona

Na putu u beskraj

Momčilo Rajin

Vladimir Tasić, pisac

Forma končerta

Mladen Ilić

Otimanje zgrade Jugoslovenske kinoteke

Istorijska šansa za demanti

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu