Mozaik

Sezona novih video igara

Iks(b)oks

Krajem prošle nedelje u Njujorku Majkrosoft je predstavio novu platformu za igranje. Sa X Box konzolom, kaže reklama, igrice nikada više neće biti iste

IZ GAZDINIH RUKU: B. Gejts i prvi kupac

Na Tajms skveru u Njujorku prošlog četvrtka je u prodavnici igračaka "R", otvorenoj specijalno za tu priliku, lansirana nova Majkrosoftova igračka konzola X Box. Njujorčani su imali privilegiju da kupe prvih hiljadu konzola i da se prvi, i sa Bilom Gejtsom, igraju na njima.

Iksboks, kažu u Majkrosoftu, briše granicu između mašte i stvarnosti. Po ceni od 299,99 dolara ona se za sada može kupiti samo u Americi. Da bi proverili da li je reklamni slogan "igrice nikada više neće biti iste" tačan, Japanci će morati da sačekaju do 22. februara, a Evropljani do 14. marta 2002. kada će se nove konzole pojaviti i na ovim tržištima.

Sa novom igračkom platformom Majkrosoft je lansirao i pet igara iz svog studija: Halo, Oddworld: Munch’s Oddysee, NFL Fever 2002, Project Gotham Racing i Fusion Frenzy. Uz još nekoliko naslova iz nezavisnih studija startna ponuda za Iksboks broji dvadeset igrica.

Za razliku od već postojećih platformi, Iksboks se odlikuje mogućnošću igranja više igrača u isto vreme i on-lajn igranjem velike brzine. Konzola omogućava takmičenje četiri igrača istovremeno, a umrežavanjem maksimalnih osam Iksboks sistema uvodi u igru 32 igrača.

Očekuje se da će on-lajn mogućnosti Iksboksa napraviti revoluciju među video igrama. Nema dodatnih troškova, tako da je konzola, čim je kupite, spremna za on-lajn igranje.

KOMPJUTER ILI KONZOLA: Majkrosoft isporučuje Iksboks na tržište sa ugrađenim hard diskom, priključkom za internet velike brzine i tri procesora: glavni, procesor za grafiku i procesor za medije. Centralna procesorska jedinica je Intelova ploča na 733 MHz. Tu su još i 64 megabajta memorije i 256 audio kanala. Ove karakteristike novu konzolu čine tri puta jačom od bilo koje druge. Dolbi digital suraund sistem i trodimenzionalni zvučni kanali stvaraju najbolji zvuk koji se može postići u igricama. Iksboks je uz to jedini sistem koji može da se koristi na HDTV-u, televizorima visoke rezolucije.

Dž. Alard, glavni direktor zadužen za Iksboks u Majkrosoftu, kaže da je nova konzola nastala tako što su proizvođače igrica i igrače pitali šta bi sve voleli da vide u jednoj platformi ukoliko ne bi bilo nikakvih ograničenja. Tako je nastao Iksboks, odgovor na želje konzumenata video igara.

Majkrosoft najavljuje da će obezbediti milion do milion i po konzola za sezonu praznika, a firma Flextronics proizvodi sto hiljada sistema nedeljno u svojoj fabrici u Meksiku. Mesto proizvodnje je još jedna prednost ove konzole, jer lakše od konkurencije stiže u američke radnje budući da se ne proizvodi na Dalekom istoku.

KONKURENCIJA: Procenjuje se da je tržište konzola vredno 20 milijardi dolara godišnje. Trenutno se za njega bore, pored Iksboks konzole, još dve: Nintendova The Game Cube i Sonijeva Playstation 2. Sve tri mašine su najava nove generacije konzola za igranje sa zvukom CD kvaliteta, realnom slikom i mogućnošću gledanja DVD filmova i povezivanja na internet. Soni se, za sada, najbolje pozicionirao na tržištu sa preko deset miliona prodatih plejstejšn 2 konzola. Soni još nije obelodanio svoje planove za povezivanje plejstejšn 2 na internet, ali je poznato da sa japanskim proizvođačem mobilnih telefona NTT DoCoMo namerava da napravi plejstejšn igrice za mobilne telefone. Ideja je da vlasnici DoCoMovih internet mobilnih telefona mogu kada to požele da ih pretvore u plejstejšn 2 konzole.

Iz istog broja

Internet kafei

Pijem i surfujem

Davor Konjikušić

Slovenačko fudbalsko čudo

Katanecov ključ

Vladimir Stanković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu