Lik i delo

Oliver Ivanović

Lider Srba iz Kosovske Mitrovice

Osnovni podaci: Rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Ranić kod Dečana. Otac Bogdan, profesor istorije, i majka Olga, profesorka srpskog. Crnogorac, po veri pravoslavac, slavi Svetog Nikolu. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Titovoj (danas Kosovskoj) Mitrovici. Hteo je da bude pilot, ali želju nije ostvario zbog slabog vida. Bio pitomac Vojne akademije u Zagrebu koju je posle tri godine napustio. Vratio se u Mitrovicu gde je završio Mašinski fakultet, a u Prištini je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu. U Zagrebu počeo ozbiljno da trenira karate, nosilac je crnog pojasa (četvrti dan), osvajač prvenstva Kosova. Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča". Govori engleski, albanski i italijanski. Oženjen, otac tri sina (Nikola, Žarko i Janko).

Karijera: Prvo zaposlenje dobio u mitrovačkom transportnom preduzeću Trans Kosovo gde je dogurao do tehničkog direktora i zamenika generalnog. U fabrici keramičkih pločica dobio je mesto generalnog direktora. Posle nekog vremena prešao je u Feronikl iz Glogovca na mesto zamenika generalnog direktora.

U Savez komunista primljen kao srednjoškolac, čim je postao punoletan, 1971. godine. Iz SK-a istupio u vreme nastanka višestranačkog sistema: "Nisam ničiji, ne dozvoljavam svojatanje od partija. Mene je prihvatio narod."

Ivanović je 1. maja 2001. zatražio formiranje državnog koordinacionog tela za Kosovo: "Za Srbe sa severa Kosova bilo bi značajno da u svojoj sredini vide predstavnike savezne i republičke vlade, koji bi im povratili poverenje u vlast, s obzirom na to da ih je prethodna prodala." Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, kooptiran je u taj centar i postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

U julu 2001. smenjen je sa mesta predsednika Izvršnog odbora SNV-a Kosovske Mitrovice "zbog svog metoda rada, jer nije poštovao demokratske postulate većinskog odlučivanja, nego je odlučivao samostalno". Sa funkcije predsednika Regionalnog odbora SNV-a smenjen je, drugi put, 29. oktobra 2001. "iz više razloga": prvi je što kao predsednik nije sazvao nijedan sastanak od januara ove godine. Ivanoviću je zamereno i njegovo "zauzimanje za izlazak na izbore".

Kako je postao političar: Počelo je juna 1999. godine molbom "momaka s mosta" (koji razdvaja srpski od albanskog dela Mitrovice) da im, kao karatista, pomogne u odbrani. "Na svoju sramotu, iako ovaj grad volim više nego bilo koji drugi, bio sam spreman da odem. Vratili su me momci koji su bili odlučniji od mene i sigurniji da će po svaku cenu ostati ovde. Njih dvadesetak došlo je kod mene sa idejom da me nagovore jer, ako ništa drugo, "znam sa strancima". Tako se i rodio SNV kao građanski pokret za očuvanje rodnog mesta". Ivanović je 1999. godine postao predsednik Izvršnog odbora SNV-a severnog Kosova.

Kad će otići iz politike: "Iz politike ću izaći kad ja budem tako hteo, a ne kad drugi budu želeli."

O Srbima i Albancima: "Albanci i Srbi sa Kosova imaju sličan mentalitet. Tradicija, istorija i poreklo određuju razilaženja, ali mi imamo i mnogo sličnosti, zajednička razmišljanja, navike. Zato sam ubeđen da nam je mržnja uneta spolja. Mi smo deo nekakvih strateških planova velikih sila i u takvoj strategiji smo moneta za potkusurivanje. Platili smo to veoma skupo".

O kantonizaciji: "Put do konačnog rešenja kosovskog pitanja je kantonizacija, kao vid decentralizacije ukupnog prostora Srbije."

O podeli Kosova na dva entiteta: "To je opasna teza koja bi mogla da stvori dodatne tenzije na prostoru gde se Srbi ne mogu braniti. To bi podrazumevalo velike konflikte, možda bi dovelo čak i do proterivanja Srba sa tog prostora."

Da li ići na izbore: "Nikada do sada narod nije bio doveden u tako tešku situaciju da bez dovoljno informacija treba da donese odluku o učešću na izborima. DOS mora da donese takvu odluku i snosi konsekvence".

Međutim: "Mislim da Predsedništvo DOS-a ne bi trebalo da donosi posebnu odluku o izlasku ili neizlasku Srba na izbore. Takvu odluku treba da donesu vlade SRJ i Srbije, uključujući Koordinacioni centar, u kome se nalaze i četiri predstavnika srpskih političkih opcija sa Kosmeta."

Šta će biti nakon opštih izbora na Kosovu: "Albanci će potpuno preuzeti vlast u pokrajini i doneti odluku o nezavisnosti Kosova ili o raspisivanju referenduma, čime bi se preostali Srbi naterali na još jedan talas iseljavanja."

Budućnost: "Srbi na Kosovu i Metohiji veruju da će nova vlast u Srbiji i Jugoslaviji učiniti sve da ih na ovom prostoru zaštiti i sačuva Kosmet za buduća pokolenja. Mi moramo još malo izdržati, a onda će, svi smo u to uvereni, doći bolji dani."

Iz istog broja

Kratka istorija sloma - Vojska Jugoslavije 1992-2000 (4)

Četiri krvave godine

Filip Švarm, Tamara Skrozza, Biljana Vasić

Na igumanovom tragu - Hopovo

Veliki transport

Zoran Majdin

Mediji i vlast

Teret savezništva

Velimir Ćurgus Kazimir

Korupcija u zdravstvu

Kuk iz Nemačke

Slobodanka Ast

Vojvođanska kriza

Lauferi bez dijagonale

Dimitrije Boarov

Intervju - Dragan Karleuša

Istraga u sopstvenom dvorištu

Aleksandar Ćirić

Slobodan Milošević treći put pred Haškim tribunalom

Budite mirni!

Nenad Lj. Stefanović

Intervju - Aleksandar Radović, šef srpske poreske administracije i vođa Komisije za ispitivanje zloupotreba u privredi bivšeg režima

Uvodimo poreski terorizam

Miša Brkić

Ekstraprofit i profiteri

Skidanje do gaća

Dimitrije Boarov

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu