POŠTA

Kraj farse?

"Razlaz na godišnjicu"; "Vreme" br. 560

Čini mi se da u ovom trenutku još samo jedan čovek žali za federacijom Srbije i Crne Gore i to onaj koji je sudbinu države vezao za svoju fotelju, što mu se inače ne može mnogo zameriti jer nije prvi koji je to uradio, a i šteta nije velika pošto su najveću štetu već napravili njegovi prethodnici. Međutim, ono što mu se može zameriti je nesposobnost da se bavi odgovornim poslovima koja je praćena upornim pozivanjem na sopstvenu popularnost, koja je inače nerealna i ne odgovara njegovim kvalitetima.

Mislim da je njegova uloga trebalo da bude završena 5. oktobra sa padom Miloševića, jer to je njegov najviši domet (mada i za to zasluga pripada isključivo celokupnom DOS-u) jer je dokazao da nije sposoban da napravi nijedan pametan potez, pa bi dalji ostanak na vlasti, zbog niza loših poteza, mogao da ga spusti na zemlju na bolan način, i da poput Vuka Draškovića (koji je u svojoj karijeri imao čak i više pametnih poteza od Koštunice) ostane upamćen samo po lošim delima.

Koštunica sigurno poznaje sebe bolje nego potencijalni birači koji bi mu dali glas na nekim budućim izborima, i sigurno zna da ne može ništa dobro da im donese, pa bi trebalo da iskoristi priliku da se povuče u velikom stilu i obezbedi sebi mesto u istoriji kao čovek koji je na izborima pobedio poslednjeg tiranina u Evropi i zatim se povukao. Plašim se da zbog svoje sujete i samoljublja to neće uraditi, i to je šteta za sve nas, ali i za njega samog.

Interesantno je to što se ovih dana za Osamu bin Ladena, kao i za našeg predsednika, može čuti da je skroman i pošten čovek. Ovoga puta neću ulaziti u to u čemu se oličava Bin Ladenovo poštenje, ali me zanima u čemu se oličava poštenje našeg predsednika. Verovatno u tome što, za razliku od Željka Simića, nikad ne bi opljačkao svog prijatelja koji mu je poverio stan, ali to sigurno nije dovoljno za ulogu koja mu je poverena. Kao što nedavno reče Dodik da Koštunica svojom podrškom SDS-u nanosi štetu Republici Srpskoj, tako se može reći i da svojim ostankom na vlasti nanosi štetu i samoj Srbiji.

Mislim da je krajnje vreme da se završi ova farsa sa državom koja se raspala pre deset godina, i da je krajnje vreme da se naša država, koja postoji, nazove pravim imenom, pa da se ponovo čuje naša himna "Bože pravde".

Iz istog broja

Braća crkvena

Vladimir Gligorov Strnčević, student fizike – treća godina, St. John's College, Oxford

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu