Dodatno

Lokalna samouprava – reforme i vizija

PRAVNI OKVIR – U procesu reformi koje su preduslov ne samo ulaska naše zemlje u Evropsku Uniju, već opstanka i razvoja naše države i društva, sigurno je da je decentralizacija jedan od prioriteta.

U ovim uslovima kada još nije promenjen Ustav Republike Srbije jasno je da se prvi korak decentralizacije može ostvariti jednim "privremenim" Zakonom o lokalnoj samoupravi koji će do ustavnog definisanja lokalne samouprave biti zakonski okvir za funkcionisanje.

Za trajno rešenje statusa lokalne samouprave potrebno je Ustavom definisati položaj i lokalne i regionalne samouprave tj. definisati novu vertikalnu i horizontalnu podelu vlasti i na državnom i na regionalnom i na lokalnom nivou.

U toj novoj vertikalnoj podeli vlasti ovlašćenja i poslovi lokalne samouprave moraju biti izvorni kao i finansiranje koje se mora bazirati na jasno određenim lokalnim prihodima bez limita i sa mogućim diskrecionim pravom uvođenja lokalnih poreza. To ne znači da princip solidarnosti lokalnih samouprava neće postojati, ali će tako centralizovano distribuiran novac biti jasno definisan i biće dopunski ili alternativni principu samostalnog finansiranja lokalnih samouprava. To će omogućiti da se lokalne zajednice razvijaju pre svega u skladu sa svojim mogućnostima i zavisno od svojih prihoda.

OVLAŠĆENJA – Koja su to ovlašćenja koja moraju biti deo funkcionisanja lokalne samouprave?

Kada razmatramo ovo pitanje polazimo od osnovnog cilja, a to je bolje funkcionisanje lokalne zajednice i stvaranje boljih uslova za lokalni ekonomski razvoj.

Do toga se može doći jedino povećanjem ovlašćenja lokalne samouprave u skladu sa novom vertikalnom i horizontalnom podelom vlasti.

Uzori i modeli ovakve organizacije lokalne zajednice i lokalne samouprave mogu se naći u decentralizovanim državama Evropske Unije i SAD.

Ovlašćenja koja su po tim modelima deo poslova lokalne samouprave su:

· lokalni ekonomski razvoj i investicije

·

· komunalne funkcije (urbano planiranje, komunalni sistemi, izgradnja grada i dr)

·

· sudstvo-opštinske instance

·

· osnovno i srednje školstvo

·

· dečija zaštita

·

· socijalna zaštita

·

· lokalna policija

·

· kultura

·

· masovni sport

·

O RADNOJ VERZIJI ZAKONA – Sigurno je da u ovim ustavnim okvirima neke od ovih funkcija ne mogu biti u "privremenom" Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Ali je činjenica i to da ova radna verzija Zakona o lokalnoj samoupravi ne tretira i jedno od ključnih pitanja o statusu lokalne samouprave a to je pitanje njene imovine. Jasno je da je bez imovine i prihoda, bez obzira na velika formalno-pravna ovlašćenja lokalne samouprave, nemoguće funkcionisanje lokalnih vlasti.

Pored pitanja imovine posebno je interesantno i pitanje horizontalne podele vlasti. Naime, mišljenja sam da je ponuđeno rešenje neposrednog izbora gradonačelnika koji predstavlja izvršni deo vlasti dobro i da predstavlja kvalitativnu novinu. Međutim, kod izbora legislativnog dela vlasti potrebno je drugačije sagledati to pitanje i ići sa drugom koncepcijom od naziva (ne Skupština već Gradsko veće), do broja gradskih većnika ili odbornika maksimalno do 21. Ovako to liči na dosadašnju koncepciju gde jedan odbornik predstavlja jednu mesnu kancelariju (ili mesnu zajednicu) i on je "isto što i predsednik mesne zajednice".

Smanjivanjem broja odbornika povećao bi se i značaj odborničkoj funkciji gde bi pet puta više birača davalo legitimitet jednom odborniku, a predstavnici mesnih samouprava bi kao predstavnici mesnih zajednica i dalje imali status i legitimitet predstavnika mesne samouprave kao najmanjeg oblika postojanja lokalne zajedice.

Posebno će biti važno standardizovanje kvaliteta vršenja poslova gradske uprave na pozicijama ombudsmana, gradskog arhitekte i gradskog menadžera. Stoga je potrebno da se u domenu rada Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije – SKGOJ organizuje obuka profesionalaca za te vrste poslova a po najvišim evropskim i svetskim standardima. U ove projetke obuke treba krenuti odmah paralelno sa procedurom donošenja Zakona.

I konačno želeo bih da pohvalim i sadašnji način javne rasprave o radnoj verziji Zakona o lokalnoj samoupravi koja jasno pokazuje da proces reformi nezadrživo uvodi ne samo nove zakone, nego i za nas nove, demokratske procedure za njihovo donošenje.

Iz istog broja

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi

Dr Nadia Skenderović-Ćuk

O stalnoj konferenciji gradova i opština Jugoslavije

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije

Način izrade zakona

Dušan Protić, zamenik ministra pravde i lokalne samouprave, koordinator izrade zakona

Republika Srbija - Ministarstvo pravde i lokalne samouprave

ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Značaj i ciljevi zakona o lokalnoj samoupravi

Prof. dr Mijat Damjanović, 29. avgusta 2001 u Beogradu

Principi zakona o lokalnoj samopravi

Dr Vladan Batić, ministar pravde i lokalne samouprave

Značaj reforme pravnog sistema

Jožef Kasa, potpredsednik Vlade Republike Srbije, u Beogradu, 28.08.2001

Lokalna samouprava – da, ali...

Vrline javne, poroci trajni

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu