Dodatno

Uloga Saveta Evrope u razvoju lokalne demokratije

Najstarija Evropska međunarodna organizacija – Savet Evrope, koji okuplja 43 države članice, od svog se osnivanja (1949) zalaže za očuvanje ljudskih prava i sloboda, uspostavljanje vladavine prava i demokratije kao osnovnih principa razvoja jedinstvene Evrope. U cilju efektivnog ostvarivanja tih principa ova organizacija je donela veliki broj već poznatih dokumenata, među kojima se posebno izdvaja: Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja zajedno sa Evropskim sudom za ljudska prava predstavlja zasad najefikasniji i najkonkretniji međunarodni instrumentarijum za zaštitu ljudskih prava u državama članicama. Neophodno je pomenuti i Okvirnu konvenciju o manjinskim pravima, Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, Evropsku socijalnu povelju, Osnovnu konvenciju o pograničnoj saradnji, Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, Konvenciju o zaštiti podataka i Evropsku kulturnu konvenciju.

Osim toga, Savet Evrope je osnovao i niz insititucija koje se bave konkretnim, aktuelnim problemima iz njegovog domena rada, poput Fonda za društveni razvoj, Centra za globalnu međuzavisnost i solidarnost, Centra za moderne jezike i druge. Priključenje novih članica uslovilo je pokretanje specijalnih programa za saradnju i stručnu pomoć državama koje se tek uključuju u integracione procese.

Svoj doprinos razvoju demokratije na lokalnom i regionalnom nivou Savet Evrope dao je ne samo donošenjem Evropske povelje o lokalnoj samopravi i Nacrtom Povelje o regionalnoj samoupravi već i uspostavljanjem Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti (CLRAE) kao svog konsultativnog tela. Tako je višeslojni pristup izgradnje savremene evropske države i ambijenta za njeno udruživanje u širu evropsku porodicu zokružen. Pored Komiteta ministara, u kome su države članice zastupljene na ministarskom nivou, i Parlamentarne skupštine kao foruma nacionalnih parlamentarnih delegacija, ustanovljeno je savetodavno telo u kome je predstavljeno preko 200.000 lokalnih i regionalnih zajednica zemalja članica. Kongres se zato simbolično označava i kao "glas" evropskih opština odnosno regiona jer predstavlja jedinstveno mesto susreta i razmene mišljenja demokratski izabranih predstavnika lokalnih zajednica. Takva vrsta debate ipak je institucionalizovana, pa je tako Kongres ovlašćen da daje preporuke i mišljenja Komitetu ministara i Parlamentarnoj skupštini kada se radi o kreiranju jedinstvene strategije lokalnog odnosno regionalnog razvoja u Evropi, a osim toga neposredno sarađuje sa nacionalnim i međunarodnim udruženjima lokalnih i regionalnih zajednica.

Kongres se sastaje jednom godišnje na plenarnoj sesiji, a između se nacionalne delegacije susreću na zasedanjima Stalnog komiteta. Ipak, kako se Kongres ne bi pretvorio u forum za političke debate bez konkretnih aktivnosti, osnovani su i statutarni komiteti kao sto su: Institucionalni komitet koji priprema izveštaje o stanju lokalnog i regionalnog razvoja u Evropi, Komitet za kulturu i edukaciju, zadužen za specifične oblasti poput medija, komunikacije i obrazovanja, Komitet za dugoročni razvoj usmeren na pitanja zaštite okoline i Komitet socijalne kohezije, koji se bavi problemima zapošljavanja, državljanstva, zdravstvenog sistema i uopšte odnosima unutar lokalne zajednice.Najzad, Kongres je odmah po uspostavljanju inicirao i tri projekta

usmerena na pomoć zemljama u tranziciji, koji su u međuvremenu prerasli u dugoročne, oficijalne programe ove institucije, predstavljajući je na najbolji način u lokalnim sredinama gde je njena pomoć zatražena.

– Agencije lokalne demokratije su pilot projekti započeti 1993. godine na teritoriji država bivše Jugoslavije sa ciljem da se uspostavi međunarodna saradnja sa tada potpuno izolovanim područjem Evrope i pruži podrška razvoju zainteresovanih gradova i okolnih regiona. Zanimljivo je da je projekat započeo u našoj zemlji (Subotica), sa kojom Savet Evrope tada nije imao nikakve kontakte, da bi se kasnije proširio na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, sa velikim izgledima da se proširi i na druge zemlje. Isti projekat je inače odnedavno uspostavljen i u drugim delovima Jugoslavije (Niš i Nikšić).

– Međunarodna mreza trenažnih centara – ENTO pruža ekspertsku pomoć i edukaciju u oblasti razvoja lokalne samouprave u zemljama Centralne i Istočne Evrope, ujedno međusobno povezujući lokalne edukacione centre kao i nacionalne asocijacije lokalnih zajednica.

– Specijalni programi podrške omogućavaju stručnu pomoć u sprovođenju reformi sistema lokalne samouprave, izradi odgovarajućeg zakonodavstva i održavanju specijalizovanih usavršavanja namenjenih lokalnim institucijama.

Detaljniji podaci o Savetu Evrope, njegovim institucijama, programima, partnerima kao i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama mogu se naći i na internet adresama:

Savet Evrope – Council of Europe: www.coe.int

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Evrope– Congress of Local and Regional Authorities of Europe: www.coe.fr/cplre

Asocijacija agencija lokalne demokratije – Association of Local Democracy Agencies: www.ldaaonline.org i www.coe.fr/cplre/adl

Evropska mreža organizacija za trenažu lokalnih i regionalnih vlasti – European Network of Training Organisations for Local and Regional Authorities (ENTO): www.asmez.it/ento

Savet evropskih opština i regiona – Council of Municipalities and Regions of Europe: www.ccre.org

Međunarodna unija lokalnih vlasti – International Union of Local Authorities (IULA): www.iula.org

Fondacija za ekonomiju i dugoročni razvoj evropskih regiona – Foundation for the Economy and Sustainable Development of the Regions of Europe (FEDRE): www.federe.org

Iz istog broja

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi

Dr Nadia Skenderović-Ćuk

O stalnoj konferenciji gradova i opština Jugoslavije

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije

Lokalna samouprava – reforme i vizija

Goran Ćirić, predsednik Skupštine grada Niša i predsednik Stalne konferencije gradova i opština Jugoslavije

Način izrade zakona

Dušan Protić, zamenik ministra pravde i lokalne samouprave, koordinator izrade zakona

Republika Srbija - Ministarstvo pravde i lokalne samouprave

ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Značaj i ciljevi zakona o lokalnoj samoupravi

Prof. dr Mijat Damjanović, 29. avgusta 2001 u Beogradu

Principi zakona o lokalnoj samopravi

Dr Vladan Batić, ministar pravde i lokalne samouprave

Značaj reforme pravnog sistema

Jožef Kasa, potpredsednik Vlade Republike Srbije, u Beogradu, 28.08.2001

Lokalna samouprava – da, ali...

Vrline javne, poroci trajni

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu