Kultura

SCENA

HORKEŠKART po Hrvatskoj

HORKEŠKART, 50-člani hor i orkestar grupe ŠKART, prvi je mnogočlani kulturni paket sa beogradskim tablicama i kolektivnim pasošem koji se otisnuo put Hrvatske u protekloj deceniji razdora

Nakon pet koncerata na URBANFESTIVALU u Zagrebu, turneja se nastavila po istarskim selima i gradovima: Labinu, Piranu, Motovunu, Grožnjanu, Rovinju. Repertoar, sastavljen od revolucionarnih i udarničkih pesama, upotpunjen premijernim horskim izvođenjima oporih stihova i nota Arsena Dedića, Vokija Kostića, Duška Radovića i Žorža Brasansa, govori jezikom novog kriticizma i odgovornosti prema otvorenoj komunikaciji oslobođenoj stega ksenofobije.

Isključivošću i netolerancijom beogradske vojne administracije, hor je otputovao umanjen za dvojicu solista koji su morali ostati kao samogaranti svog skorašnjeg vojevanja.

Poput refrena iz Balade o hohštaplerima, lokalni beogradski auto-prevoznik MP Travel – Ćira-trans je svojim hohštaplerskim mahinacijama i primitivlukom još jednom dokazao da neprijatnosti ne treba očekivati "tamo daleko", nego ih obostrano iskoreniti u "našim redovima".

Uprkos svemu, i uz pomoć svih ostalih, turneja je zavšena koncertom u najmanjem gradu na svetu – Humu, na kraju kog je svih 17 (!) stanovnika izašlo da isprati HORKEŠKART put Beograda. "Važno je i hrabro što ste došli. Dođite nam opet!"

Turneju po Hrvatskoj organizovao je ŠKART. Koorganizatori su bili URBANFESTIVAL i Multimedijalni institut MAMA iz Zagreba, Labin Art Ekspress i beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju. Realizaciju turneje omogućili su republičko ministarstvo za kulturu, REX, Pro Helvecia, Gradski sekretarijat za kulturu, Fond za otvoreno društvo, republičko ministarstvo za zdravstvo i DAM-DAŠ – servis građanske solidarnosti.

Preistorijsko slikarstvo Sahare

Izložba "Preistorijsko slikarstvo Sahare" autora koncepcije, kataloga i izložbe Nataše Njegovanović – Ristić, višeg kustosa Muzeja afričke umetnosti, biće prezentovana u Narodnom muzeju u Pančevu tokom avgusta i septembra 2001. godine.

Nigde u svetu nije pronađen na jednom mestu toliki broj slikanog preistorijskog materijala kao na saharskom tlu koji nam pomaže da spoznamo ljude onog vremena, njihov način života, njihovo rasno poreklo, način odevanja, češljanja i sl.

Fotografije koje čine izložbu (40) predstaviće gravire i slike iz perioda bubalusa (7000-6000. god.pre naše ere) period okruglih glava (6000-5000. god. pre naše ere), perioda goveda (5000-1500. god. pre naše ere), period konja (1500-500. god. pre naše ere) i poslednji period kamila (500 god. pre naše ere pa nadalje).

Suočavanje sa preistorijskom umetnošću je neponovljiv susret i povratak na same izvore čovečanstva.

Iz istog broja

Knjige

Palp, Čarls Bukovski

Teofil Pančić

Teorija umetnosti

Analitička linija moderne umetnosti

Danijela Purešević

Projekti

Crna Gora na razglednicama

Sonja Ćirić

Svetlosti i tame bioskopa

Ko to tamo gleda film?

Dinko Tucaković

Senzacionalno arheološko otkriće u dolini Mlave

Najstariji rudnik u Evropi

Nebojša Grujičić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu