Nedelja

Meridijani

London: Rođendan Kraljice majke

Dama se ne pita za godine, kažu poznavaoci lepog ponašanja. Britanska kraljica majka se pak ponosi svojim godinama. Ona je u subotu (4. avgusta) proslavila 101. rođendan u Klarens hausu – svojoj rezidenciji u Londonu. Samo dan ranije Elizabeta Prva nalazila se u bolnici gde joj je pružena lekarska pomoć. Velike vrućine koje su zadesile Englesku odrazile su se i na kraljičino zdravlje. Lekari su od nje tražili da se odmara, međutim, detaljnijim pregledom utvrđena je amnezija. Kako prenosi "Dejli Telegraf" transfuzija je trajala osam sati. Po mnogima najpopularnijeg člana kraljevske porodice pozdravili su članovi škotske garde, dok je ona primala bukete i čestitke pozdravljajući decu kojoj je bilo dozvoljeno da joj priđu. Elizabeta Anđela Margarite Bous-Lajon majka je kraljice Elizabete Druge i udovica Džordža Šestog. Rođena je u porodicnoj kući u St. Pol Volden Buru u Hertfordiru kao deveto od desetoro dece, koliko su imali Klaudije Boves Lajon i Cecilija Kavendis Bentinik. Školovala se na engleskoj Misis Birtvistil akademiji. Stanovnik Bekingemske palate postaje 1936. Ne računajući njene praunuke jedini je član kraljevske porodice koji nije "blatio" kraljevsko ime. Veliki broj Engleza smatra je čuvarem krune i nada se da će poživeti još koju godinu. Popularnost je stekla još u toku Prvog svetskog rata kada je sa majkom i sestrom Rouz brinula o vojnicima, umesto njih zavijajući duvan u cigaret-papir i pišući pisma njihovim voljenim. Tokom rata ubijen joj je stariji brat Fergus dok je mlađi Majkl dve godine proveo u zatvoru. Simbol borbe protiv fašizma postala je u Drugom svetskom ratu: "Ona je najopasnija žena u Evropi za nas, zbog ogromnog uticaja koji ima na Engleze", izjavio je Hitler svojevremeno. Godine 1952. umire joj muž, kralj Džordž VI, odnosno Berti, kako ga je ona zvala i sa kojim je imala dve kćeri Elizabetu i Margaritu. Tada se povlači ustupajući presto starijoj kćerki, sadašnjoj kraljici Elizabeti II. Pokojnu princezu Dajanu je mnogo volela, i posle njene pogibije sve ređe se pojavljuje u javnosti. Zlobnici kažu da i sa princom Čarlsom retko razgovara. Volela je da leti konkordom, da ide na pecanje i posećuje konjske trke.

Prag: Lekarsko "ne" državnicima

Slovački lekari ozbiljno se protive odluci predsednika republike Rudolfa Šustera da se zajedno sa ostalim liderima zemalja srednje Evrope popne na planinski vrh Gerlah. To opravdavaju činjenicom da nisu sigurni da će gosti moći da izdrže uspon do vrha planine visoke 2655 metara. Planinske službe takođe tvrde da na samom Gerlahu nema uslova da se odjednom prime svi predsednici sa telohraniteljima i članovima delegacije. Neformalni samit predsednika srednjoevropskih zemalja održava se redovno u slovačkim Tatrama. Na ovogodišnjem sastanku, zakazanom za septembar učešće je prihvatilo deset šefova država. Među "predsednicima planinarima" biće poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski, sadašnji i bivši mađarski predsednici Ferenc Madl i Arpad Genc, bugarski predsednik Petar Stojanov, rumunski Jon Ilijesku, ukrajinski Leonid Kučma, kao i slovenački Milan Kučan i švajcarski Adolf Ogi. Kako je potvrdila Šusterova kancelarija, poziv je prihvatio i jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica. Dolazak češkog predsednika Vaclava Havela je pod znakom pitanja. Mada će se on nalaziti u Slovačkoj na zajedničkim vojnim manevrima, sigurno je da mu lekari neće dozvoliti da se penje po "kozjim stazama".

Moskva: Kimov oklopni voz

Severnokorejski lider Kim Džong Il nalazi se u Moskvi, u poseti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Ako ni zbog čeg drugog, ovaj bilateralni sastanak neobičan je zbog toga što je Kim Džong Il doputovao oklopnim vozom. Kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, više od 100.000 žitelja Moskve imalo je nevolje u prevozu. Obustavljen je saobraćaj 13 električnih vozova, promenjen je red vožnje za vozove koji saobraćaju u prigradske oblasti. To je poremetilo planove oko 50.000 ljudi koji se petkom uveče upućuju u prigradske vikendice. Nikolaj Aksenjenko, ruski ministar saobraćaja, obećao je da odlazak lidera Severne Koreje specijalnim vozom za Sankt Peterburg neće pričiniti nevolje putnicima, pošto u večernjim satima nema mnogo putnika. Vozovi će saobraćati redovno, rekao je. Međutim, tokom posete Kim Džonga Ila do sada su promenjeni redovi vožnje za najmanje 200 vozova, što je u nepriliku dovelo oko 200.000 ljudi. Istim vozom severnokorejski lider će i otputovati iz Moskve po okončanju razgovora. "Voz će krenuti oko 23 sata, a pošto je to dosta kasno neće biti problema za putnike", rekao je Aksenjenko. Eksperti, međutim, smatraju da će iste mere bezbednosti biti primenjene i prilikom povratka.

Zongaldak: Venčanje sa dijabolama u stomaku

Buduća mlada, 22-godišnja Ajnur Tajoglu, iz Zongaldaka u Turskoj, završila je u bolnici sa osam dijabola u stomaku. Pogođena je hicima iz vazdušne puške jednog od njenih rođaka dan uoči venčanja na burnoj proslavi tim povodom. Sve u skladu sa turskim (i još nekim) običajima, zbog sutrašnje svadbe – sa pevanjem i pucanjem. Incident u kome je osim mlade stradalo još pet gostiju nije, međutim, omeo venčanje. Kako piše najtiražniji turski list "Miljajet", mlada je stomak stisnula pojasom, napustila bolnicu gde je tek čeka hirurška intervencija i uprkos svemu izgovorila sudbonosno "da". Sa budućim mužem je na svadbi čak i zaplesala. Mladoženjin otac je, naime, odbio da zbog mladinih povreda odloži zakazani datum venčanja. Svoj postupak opravdao je činjenicom da je mnogobrojna rodbina već bila pristigla sa svih strana, a mnogi među njima prevalili dug put.

Iz istog broja

Tv manijak

Termin za smrt

Dragan Ilić

Predlog za šetnju

Dedinjska rapsodija

Mila Stanojević Bajford

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu