Kolumna

Navigator

Dohakali

Agenti američkog Federalnog istražnog biroa priveli su pravdi dvojicu ruskih hakera koji su duže vreme pravili probleme američkim firmama koje posluju na internetu. Aleksej Ivanov (20) i Vasilij Gorškov (25) uhapšeni su u Sijetlu još prošlog novembra, ali je vest o njihovom hapšenju objavljena tek 23. aprila.

Ivanov i Gorškov pripadaju većoj grupi ruskih hakera, a inspektori FBI-a ih ocenjuju kao "veoma opasne". U izjavi za "Sijetl Tajms" pomoćnik državnog tužioca SAD-a, Stiven Šreder kaže da se ovde ne radi o klincima koji su napravili programčić koji može da briše podatke (što je, recimo, bio slučaj sa "ljubavnim virusom") već o momcima sposobnim za velika dela.

Grupa je, inače, delovala pod imenom Ekspertska grupa za borbu protiv hakera, a princip rada mogao bi se nazvati i elektronsko reketiranje. Naime, "eksperti" bi kontaktirali sa nekom kompanijom i ponudili svoje usluge u vidu konsaltinga za zaštitu elektronskog poslovanja, a umesto rezimea predočili bi "klijentima" da su oni u njihov sistem već ušli, doduše na "mala vrata". Nemajući kud, kompanija bi prihvatila usluge, što je u ovom slučaju uradila firma Lightrealm, ocenjujući da je to manja šteta nego da hakera prijavi i napravi skandal koji bi napravio još veću štetu.

Ivanovu ovaj honorar nije bio dovoljan, te je nastavio da napada druge firme koje su se požalile šefovima Lightrealma (koristio je službeni imejl za komunikaciju), pa je konačno zamoljen da ode (figurativno, jer je ionako radio iz Rusije).

Hakeri su upadali u sisteme koji su radili pod Windows NT-om, koristeći dobro poznate bagove ovog operativnog sistema (koje je Majkrosoft ispravio pre dve godine, ali ih nije svaki administrator sistema primenio) i uzimali mrežu pod svoje. Ukoliko je napadnuta kompanija dovoljno atraktivna, krenuli bi u "pregovore", ukoliko nije, iskoristili bi je kao bazu za napad ne nekog drugog, a u cilju zametanja tragova.

Nisu bili baš preterano uspešni u ovom drugom, budući da su ih agenti FBI-a relativno brzo otkrili, ali je problem nastao u komunikaciji sa ruskim vlastima. Po rečima Stivena Šredera, ruska vlada ignorisala je američke pozive na saradnju.

Potom je FBI upotrebio staromodnu tehniku namamljivanja kriminalca u mrežu. Napravili su fiktivnu firmu pod imenom Invita, koja se navodno bavila poslovima obezbeđenja kompjuterskih sistema i potom dozvolila Rusima da je ishakerišu. Momci, naravno, nisu odoleli. "Naivnim" Amerikancima nije preostalo ništa drugo nego da hakerskim div-junacima ponude posao radi čega su Ivanov i Gorškov doputovali u Sijetl (formalnosti oko potpisivanja ugovora, mora lično). Nisu imali problema sa dobijanjem viza.

Advokati ruskog dueta tvrde da je FBI prekršio zakon prikupljajući dokaze, odnosno da su agenti hakeri bespravno upali u računare ruskih hakera. Biće interesantno pratiti suđenje, kao što bi bilo interesantno zaviriti u tajnu listu FBI-ja gde su zabeleženi američkoj pravdi nedostupni hakeri iz istočne Evrope. Možda ima neko prezime na "ić".

Iz istog broja

Zona sumraka

Beli megaherc

Ljuba Živkov

Nuspojave

Dnevna zapovest

Teofil Pančić

Glasovi nade

Stojan Cerović

Dan

Dragoljub Žarković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu