Analiza

Ko i na osnovu čega dobija državnu pomoć: Novine u Srbiji

FOTO: Aleksandar Anđić

28. 11. 2021. / 18.30

Protest „Za bezopasan vazduh“: Da li su mediji prisustvovali istom događaju

Kako su o današnjem ekološkom protestu izveštavali mediji pod kontrolom vlasti, a kako oni koje vlast naziva stranim plaćenicima

Obaveza svakog medija je da izveštava istinito i objektivno. Informacije o današnjem protestu "Za bezopasan vazduh“ u Beogradu, koje su ovdašnji mediji preneli svojim čitaocima/gledaocima, najnoviji je primer da mnogima od njih "istinito i objektivno“ nije primarni cilj.

Televizija NovaS imala je uključenje uživo sa protesta i live blog na portalu. Televizija N1 takođe. Prenosili su govore kod Terazijske česme u kojima je u ime svih okupljenih traženo od države da promeni odnos prema problemima zaštite životne sredine i počne da primenjuje zakone na najveće zagađivače.

RTS je tokom trajanja protesta na svom portalu objavila nepristrasno intoniranu opširnu informaciju punu činjenica o razlozima skupa, zahtevima, maršruti šetnje i budućim planovima organizatora.

Citirali su Aleksandru Kurilić iz "Eko straže“ da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi i da je još u septembru otkriveno da je Institut za javno zdravlja "Batut“ godinu dana skrivao podatak o  najzagađenijim tačkama u Srbiji. Objavili su i video snimak sa protesta. Sve je bilo u skladu sa pravilima profesije.

Dnevni list "Blic“ je na portalu objavio opširan izveštaj sa događaja, ilustrovan fotografijama i video snimkom. Dnevni list "Danas“ je u naslovu istakao da je na protestu bilo preko hiljadu građana, a zatim je, citirjaući govornike, iscrpno izvestio svoje čitaoce o svim dešavanjima sa skupa.

Na drugoj strani se na portalima dnevnih listova "Politika“ i "Kurir“ pojavila tek kratka vest sa osnovnim informacijama o događaju.

"Novosti onlajn“ su u prvoj rečenici vesti o protestu informisali čitaoce da "simpatizeri i aktivisti opozicije, koji se predstavljaju kao ekolozi, ponovo blokiranjem saobraćaja maltretiraju građane.“ Navedena ocena nije objašnjena niti dokazana u drugoj rečenici, inače poslednjoj u tekstu koji su posvetili današnjem ekološkom skupu.

Portal "Mondo“ je kratku vest počeo informacijom da je "grupa građana koja se naziva Eko straža održala ove nedelje protest u centru Beograda.“

Dnevni list "Alo“ je današnji protest propratio fotografijom Aleksandra Jovanovića Ćute i naveo ga pogrešno kao predvodnika organizatora ovog protesta pokreta Eko straža, na čijem je čelu zapravo Bojan Simišić. Na fotografiji vođa Ekološkog ustanka Ćuta u ruci drži cigaretu uz komentar da on "poziva na protest protiv zagađenja vazduha, a sam ne vadi cigare iz usta“.

Ništa u tom gestu ne bi bilo licemerno, komentariše "Alo“, da i sam Ćuta ne učestvuje u zagađenju vazduha "onda kada cigaretu pripali u prisustvu nepušača zanemarujući opasnost u koju stavlja drugu stranu, budući da i pasivni pušači imaju ozbiljne predispozicije za oboljenje izazvano duvanskim dimom.“

Ove zamerke dokumentovane su podatkom da  "od posledica pušenja godišnje u Srbiji umre između 16.000 i 20.000 ljudi.“

Štetnost duvanskog dima nije bila tema protesta koji je bio povod pomenutom tekstu. Informaciju, koja jeste bila povod za ovaj protest, da zbog sve većeg zagađenja vazduha u gradovinma širom Srbije sve više građana oboleva od kardiovaskularnih oboljenja i da zbog te bolesti godišnje umire oko 15.000 ljudi – nisu objavili.

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu