Intervju

Spreman sam na zakonske posledice: Savo Manojlović iz Kreni-promeni

Foto: printscreen/Engage2020

29. 11. 2021. / 10.48

Savo Manojlović: Nastavićemo sa blokadom

"Nama ne treba pozornica svake nedelje za slikanje, već akcija koja će dovesti do povlačenja i izmene kritičnih zakona. Dok ih ne povuku, svakog vikenda ćemo blokirati saobraćajnice uključujući i autoput"

Blokada ključnih raskrsnica i saobraćajnica spada u najradikalnije taktike vaninstitucionalne političke borbe. U subotu, 27. novembra, nekoliko ekoloških pokreta je uz pomoć građana uprkos zabrani MUP-a uspelo da sinhronizovano blokira važne saobraćajnice i mostove širom Srbije. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, Srbija će naredne subote stati, upozoravao je inicijator akcije blokade Savo Manojlović iz pokreta Kreni-Promeni. I stala je.

Na pitanje "Vremena" da li će u subotu 4. decembra ponovo pokušati da prijave takav skup on kaže: "Ušli smo u istoriju građanskog aktivizma, blokirana je Gazela. Moram istaći da sam skup prijavio iz samo jednog razloga – da policija na taj način ima neko odgovorno lice, da imamo kontrolisane blokade autoputeva i magistralnih puteva, čime bi se izbegli incidenti".

Manojlović kaže da je policija odbila ovu ponudu, "tako da svi incidenti idu na dušu visokih funkcionera policije, ministra Vulina, pa i samog predsednika države". On, za sada, ne vidi razlog zašto da pokuša da prijavi skup za narednu subotu.

"Pokazna vežba" primene paradržavne sile u Šapcu nagoveštava na koji bi način vlast ubuduće mogla da reaguje na blokadu puteva.

Manojlović na to kaže da bi "bilo kakvo nasilje iziritiralo i probudilo ljude, tako da bi svaki naredni protest bio još brojniji".

"Zato ne bih savetovao bilo kakvo treniranje strogoće nad građanima. Odgovor na svakom narednom protestu građana biće sve jači i masovniji", kaže Manojlović.

On objašnjava da je jedini način da se izađe iz ove situacije da se povuče zakon o eksproprijaciji, izmeni zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i oslobode svi uhapšeni.

"Stvari su otišle predaleko", kaže Manojlović. "Jedini izlaz je ispunjenje svih ovih zahteva. U tom smislu, poruka predsedniku države je da je najbolji trenutak za ispunjenje zahteva bio onda kada smo ih podneli. Drugi najbolji trenutak je sada“.

Na pitanje "Vremena" o budućoj strategiji protesta Manojlović kaže: "Pojačavaćemo pritisak. Na narednom protestu 4. decembra cilj je da se proširimo teritorijalno i obuhvatimo i parališemo tačke koje nismo obuhvatili prethodne subote. Nakon toga povećavaćemo broj sati blokade".

On kaže da će se držati blokada vikendom, da bi što manje ometali ljude, jer ne žele da maltretiraju građane, već im je "cilj je da spreče uskraćivanje prava građana i primenu neustavnih zakona“.

Na pitanje da li je blokada saobraćajnica jednom nedeljno dovoljno jak pritisak na vlast da ispune njihove zahteve, Manojlović odgovara potvrdno. Objašnjava da po međunarodnim ugovorima autoput mora biti prohodan, te da se blokadom "režim dovodi u situaciju da konačno malo oslušne glas naroda“.

"Nakon prvog protesta sa meštanima Jadra jasno smo saopštili da nećemo držati nikakve dalje govorancije. Nama ne treba pozornica svake nedelje za slikanje, već akcija koja će dovesti do povlačenja i izmene kritičnih zakona“, objašnjava Manojlović.

On kaže da je više puta upozoren na eventualne posledice zbog organizovanja nedozvoljenog skupa i da je "spreman da snosi sve posledice“.

"U kršenje zakona Republike Srbije ušao sam apsolutno svesno, kako bih zajedno sa narodom sprečio znatno veću nepravdu. Mogu me osuditi zbog organizovanja protivzakonitih blokada, ali istorija će svima nama koji smo sproveli blokadu dati za pravo“, zaključuje Manojlović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu