Vesti

Nezakonit Nacrt o izmenama i dopunama: Beograd na vodi

Foto: Marija Janković

2. 12. 2021. / 9.08

Širenje Beograda na vodi: Još veći, još viši i sa manje zelenila

Nacrt izmena i dopuna prostornog plana za Beograd na vodi urađen je netransparentno, nezakonito i po skraćenoj proceduri.  Iz Regulatornog Instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) kažu da Nacrt invesitorima daje odrešene ruke

Skraćena procedura je po zakonu dozvoljena samo u slučaju ”manjih dopuna i izmena”, oslobađa obaveze sprovođenja ranog javnog uvida javnosti u nacrt i omogućava da celokupan uvid traje upola kraće nego po redovnoj proceduri.

Nacrt izmena i dopuna prostornog plana za Beograd na vodi ne potpada pod tu kategoriju.

Nacrtom se pored bruto građevinske površine menjaju i ostali urbanistički parametri, poput dozvoljenog broja zgrada i propisane zelene površine, a sve zarad povećanja kvadrata i povećanja zarade posledično.

Jovan Rajić iz RERI-ja kaže za “Vreme” da je najgore od svega što se “uvodi pravna neizvesnost kako će izgledati ono što je obuhvaćeno planom, odnosno da je ostavljeno investitoru na slobodnu volju kako će on da potroši dobijene kvadrate”.

Javna prezentacija Nacrta održana je četiri dana pre zatvaranja rasprave, dok je zakonom za to predviđeno najmanje 10 dana. Sama rasprava je trajala ukupno 15 dana, što iz RERI-ja ocenjuju kao nedovoljno za ovakav projekat.

Predviđena zelena površina će biti umanjena bar za 20 odsto na većini lokacija, dok će jedan trg biti u potpunosti popločan, iako je planom bilo propisano da polovina mora biti u zelenilu. Takođe, Nacrt ne obuhvata izmenu postojećeg kanalizacionog sistema, iako će se evidentno povećati i broj zgrada i njihova spratnost.

Rajić dodaje da  prostorni plan postoji da bi se zaštitio javni interes, a investitorova samovolja ograničila. Međutim, u ovom slučaju “građani Beograda ne znaju šta će niknuti u Beogradu na vodi”.

Mediji su spekulisali da je Nacrt pravljen zbog novih stanica budućeg metroa, ali ova informacija nije potvrđena.

Ovo je samo nastavak suspendovanja pravnog poretka Srbije u slučaja Beograda na vodi. Prvi korak je bilo nezakonito rušenje u Savamali, pa ugovor o gradnji sa investitorom koji je bio u suprotnosti sa zakonom i na kraju, kao kulminacija, ova izmena prostornog plana. “Epilog je neizvesnost”, zaključuje Rajić.

F.M.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu