Vesti

Na beogradskim izborima bi moglo da bude tesno: Istraživanje Demostata

dem-tabela-FB SHARE

2. 12. 2021. / 18.29

Istraživanje Demostata: Većina je za proteste

Proteste podržava 14 odsto pristalica SNS-a, 68 odsto pristalica koalicije okopljene oko SSP-a i 65 odsto pristalica Zeleno-leve koalicije. Na republičkim izborima 55 odsto ispitanika bi glasalo za koaliciju SNS-SPS, a na gradskim 46 odsto, neki su od rezultata najnovijeg istraživanja  Demostata. U Beogradu bi u aprilu moglo da bude napeto

Tokom poslednja četiri meseca Demostat je obavio četiri istraživanja predizbornog janog mnjenja građana iz Srbije i Beograda. U svim istraživanjima uzorci su imali po 1200 ispitanika. Intervjui su obavljani telefonom.

Prema tim istraživanjima, zlaznost na aprilskim izborima bi iznosila oko 57 odsto.

Na beogradskim izborima SNS-SPS u ovom trenutku može da računa sa 46 odsto glasova, koalicija SPS-DS-NS-PS sa 22 odsto, za koaliciju NDBG, Zelenovića i Ćute glasalo bi 13 odsto građana, za savez Dveri i Zavetnika 5 procenata, a DSS i POKS prelaze cenzus sa 4 odsto.

Po mišljenju ispitanika Demostata vladajuće partije u javnom životu putem javnih medija promovišu sve ono što generiše i potvrđuje zadovoljstvo građana radom vlasti, a posebno Vođe, skrivajući sve ono što ukazuje na nezadovoljstvo. Sa druge strane opozicione partije u javnom životu učestvuju onoliko koliko im prostora daju malobrojni kritički mediji, te onoliko koliko na terenu uspeju do birača da dopru nedovoljno brojni partijski aktivisti i funkcioneri.

Sve rezultate ovog istraživanja pročitajte u aktuelnom broju "Vremena“ u tekstu Ko više radi u korist svoje štete sociologa i istraživača Demostata Srećka Mihailovića koji je od četvrtka u prodaji na kioscima, ili se pretpletatite na digitalno izdanje na www.vreme.com.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, komentare, analize i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu