Pregled nedelje

Bagerima i motkama na demonstrante: Šabac, 27. novembar 2021.

Foto: Milica Vučković/Fonet

3. 12. 2021. / 8.19

Vođa naprednjačkog kopa: Aleksandar Vučić u defanzivi

Kako je režim prepustio državni monopol sile svojim paravojnim jedinicima i pokrenuo novu kampanju demoniziranja političkih protivnika

Ovu nedjelju je obilježio događaj sa samog kraja prethodne. Niko osim najnaoštrenijih aktivista nije vjerovao u uspjeh protestne blokade saobraćajnica, pa ni Aleksandar Vučić. Zato je ostao zatečen, a i ukraden mu je šou sa naprednjačkom skupštinom. On to vrlo teško prima, tako da su narednih dana učestali njegovi pasivno-agresivni istupi puni konfuzije.

Predsjednik Srbije i ekipa sada na sva usta zazivaju Ustav i zakon. Nikome ne zvuče uvjerljivo, pa ni sebi i svojima. Tu postoje bar dva razloga.

Slanje utovarivača i batinaške pješadije protiv mirnih demonstranata u Šapcu nije ono najgore. Mnogo jezivije je povlačenje policije sa "lica mjesta“. Režim je time ustupio državni monopol sile svojim paravojnim jedinicama. A ako građani ne mogu računati na policiju, prinuđeni su na pokušaje samozaštite. To se upravo i desilo u Šapcu prošle subote. Hoće li isto biti i ove?

Drugi razlog zbog čega Vučić i ostali djeluju poput vođa navijačkog kopa, jesu njihove više ili manje eksplicitne prijetnje nasiljem. Na primjer – legitimiziranje utovarivača i batinaša, ali i šabački kontramiting SNS-a sa razbijenim glavama. Javnost se zato s pravom pita kakva je nova naredba izdata naprednjačkoj paravojsci.

Konkretno: da li da prilikom novih blokada putova 4. decembra isprovociraju sukobe kako bi policija krenula protiv demonstranata ili da sami mlate narod dok pripadnici MUP-a čuče iza žbunja?

Svakako, nosioci najvažnijih i najodgovornijih funkcija ne bi smjeli dovoditi u sumnju pravni poredak, ali predsjednik Srbije ima neizdrživu potrebu za izigravanjem gospodara stadionske tribine. Koliko, rječit primjer je i njegovo pozivanje lidera opozicije na zakazanu tučnjavu.

Vučić, dalje, kao znak slabosti vidi svako popuštanje ili ravnopravan dijalog. A da bi pokazao kako ih neće biti ni ovog puta, pokrenuo je novu kampanju demoniziranja političkih protivnika. Cilj mu je da učvrstiti svoje biračko tijelo, zastraši neopredijeljene i podijeli korpus oponenata. Drugim riječima – da pokuša povratiti ispuštenu inicijativu. Pitanje je samo može li na tome i ostati.

Što će obilježiti sljedeću nedjelju?

Najbolje bi bilo da predsjednik Srbije još jednom pogleda svoja istraživanja i sam primjeni politički savjet koji daje drugima. Dakle, da se okane izazivanja nereda i nasilja jer nikome ništa dobro nisu donijeli. Ovi što će u subotu blokirati saobraćajnice ne bi to radili da im je ostavio bilo kakvu drugu mogućnost.

Čitajte dnevne vesti, komentare, analize i intervjue na www.vreme.com/vesti

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu