Intervju

Farsa koja traje 20 godina: Branka Prpa

Foto: Bojan Stekić

3. 12. 2021. / 9.54

Branka Prpa: Presudom nije stavljena tačka na ubistvo Ćuruvije

Četvorica pripadnika DB-a osuđeni su zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Branka Prpa, koja je bila svedok ubistva, kaže da nijednog trenutka ni u istragama ni u tužbama nije bilo reči o naručiocu i da je zato čitav sudski proces farsa

"Na ubistvo Slavka Ćuruvije ovom presudom nije stavljena tačka, stavljene su tri tačke jer se pitanje ko je naručilac ubistva nezavisnog novinara, nikada nije postavilo“, kaže za "Vreme“ istoričarka i tadašnja supruka Slavka Ćuruvije Branka Prpa povodom drugostepene presude koju je danas doneo Specijalni sud za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa“.

Slavko Ćuruvija je na Uskrs 11. Aprila 1999. u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u Beogradu ubijen sa 17 hitaca s leđa. Prpa je bila svedok likvidacije.

Ona smatra da su odgovori na pitanja ko je dao nalog i ko je naručilac ubistva fundamentalno važni za budućnost ove zemlje i novinarsku profesiju.

Četvorica pripadnika Državne bezbednosti (DB) osuđeni su juče u Specijalnom sudu na ukupno 100 godina zatvora, a i u potvrđenoj presudi kao direktni izvršilac atentata na Ćuruviju je ponovo navedeno NN lice.

U aprilu 2019. godine ovaj sud je osudio četvoricu pripadnika Državne bezbednosti na izdržavanje iste zatvorske kazne. Međutim, prvostepena presuda za  ovo ubistvo je poništena zbog uvođenja NN lica u krajnji epilog, što je dovelo do prekoračenja optužbe.

Branka Prpa smatra da ovo nije nikakva nova presuda, već presuda u istoj formi kao i prethodna. Ona dodaje da je ovo sve "sramotna igra“, jer je u ovom slučaju tužilac doveo u pitanje presudu, po svedočenjima Milorada Lukovića Legije, koji "uopšte nije relevantan svedok“.

"Pre svega, ovo je farsa koja traje evo već više od dve decenije. Mi govorimo o presudi pripadnicima Državne bezbednosti koji su ubili nezavisnog novinara. Nijednog trenutka, nikada ni u istragama ni u svim tužbama koje su tužioci podnosili, nije bilo reči o naručiocu tog ubistva“, navodi Prpa.

Prema njenim rečima, ukoliko je ubistvo izvršila DB, onda je jasno da iza tog ubistva stoji država, odnosno oni koji su tada bili na vlasti u toj državi. Prpa naglašava da ovom presudom konsekvence postoje samo za državne službenike, ne i za one koji su ubistvo naručili.

"Mi ponovo upadamo u tu logičku zamku: da li će se ikad saznati ko je bio NN lice? A pitanje treba da bude obrnuto: da li će se ikad saznati ko je dao nalog za to ubistvo. To je pitanje koje nikada nije postavljeno. To je sramota za ovu zemlju, apsolutna i totalna“, kaže Prpa.

Tadašnji šef DB-a Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina, dok su Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđena na po 20 godina zatvora.

Kao očevidac Branka Prpa od početka procesa tvrdi da ni jednog optuženo ne prepoznaje kao čoveka koji je pucao u Ćuruviju.

 

Čitajte dnevne vesti, komentare, analize i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu