Vesti

Vlada će promeniti Zakon o eksproprijaciji: Siniša Mali

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

6. 12. 2021. / 8.43

Popuštanje pod pritiskom: Izmena Zakona o eksproprijaciji

Vlada Srbije će u četvrtak glasati o izmenama Zakona o eksproprijaciji. Osnovni sud u Valjevu je po tužbi pokreta „Marš s Kolubare“ izdao privremenu zabranu za rad kompaniji Euro Litijum Balkan

Masovnost subotnjih protesta i konkretni zahtevi organizatora dali su prve rezultate.

Ministar finansija Siniša Mali je u nedelju u jutarnjem programu TV Prva najavio da će Vlada Srbije u četvrtak glasati o Izmenama Zakona o eksproprijaciji.

Povlačenje tog zakona bio je jedan od dva glavna zahteva ekoloških protesta održanih prošle i pretprošle subote.

Mali je objasnio da će sastaviti predlog kako bi taj Zakon do četvrtka bio u Vladi. Rok za potpisivanje Zakona o eksproprijaciji ističe 10. decembra u ponoć. Predlog o izmenama ovog Zakona trebalo bi da se nađe u Narodnoj skupštini do kraja godine, rekao je ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Ministar Mali je naglasio da, "kao što je govorio predsednik Vučić, Zakon nema nikakve veze sa Rio Tintom“, te da je bilo kakva odluka vezana za Rio Tinto "više od godinu dana daleko od nas“.

Takođe, ministar je objasnio da se izmene Zakona odnose na rokove za iseljenje i žalbe koji su "prema mišljenju predsednika Vučića“, kaže Mali, prekrtaki.

Obećao je i da se nijedna odluka neće donositi bez saglasnosti građana kojih se direktno tiče Rio Tinto jer je to "shodno onome što je predsednik rekao.“

Pojedini politički analitičari smatraju da će ove izmene Zakona predsednik Vučić pokušati da predstavi kao rezultat razgovora koji je u subotu u Gornjim Nedeljicama imao sa meštanima iz doline Jadra, a ne kao popuštanje pod pritiskom ekoloških protesta.

Istovremeno sa popuštanjem Vučića i Vlade Osnovni sud u Valjevu je po tužbi pokreta "Marš s Kolubare“ izdao privremeno rešenje o zabrani rada kompanije Euro Litijum Balkan.

Narodni pokret "Marš s Kolubare“ pokrenuo je pred Ministarstvom rudarstva i energetike postupak protiv Euro Litijum Balkan zbog toga što kanadska kompanija bušotinama zagađuje vodu.

Euro Litijum Balkan vrši istraživanja litijuma i bora u dolini Kolubare u okviru projekta "Valjevo – Mionica“. U narodnom pokretu "Marš s Kolubare“ tvrde da je Euro Litijum napravio oko 35 bušotina u ovom kraju.

Sporne su dve bušotine – u selima Šušeoka i Lukavac. Analiza je pokazala da voda sadrži 1000 puta više borata nego što bi trebalo, a da se u njoj nalaze i arsenik, stroncijum i više propratnih metala.

Ministarstvo rudarstva se izjasnilo da nije izdalo nijedno odobrenje za geološka istraživanja preduzeću Euro Litijum Balkan iz Valjeva, a ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je Ministarstvo "ukinulo tri od ukupno pet odobrenja koja su izdata ovom preduzeću od 2016. do 2019. godine.“

Zvanični podaci govore da istraživanja litijuma i bora na ovim prostorima traju već 18 godina, da su se smenjivale i bušile razne firme, pa i u lozničkom kraju aktuelni Rio Tinto, a da građani koji ovde žive nisu bili upoznati sa mogućim posledicama.

Privremeno rešenje koje je doneo Osnovni sud u Valjevu o zabrani rada kompanije Euro Litijum Balkan važi do okončanja postupka koji je pokrenuo pokret "Marš s Drine“.

S.Ć./Prva TV/Tanjug/N

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu