Vesti

Ispunila obećanje: Jelena Trivan

Foto: Andrija Vukelić/Tanjug

10. 12. 2021. / 19.18

Filmski centar Srbije: Moć Jelene Trivan

Četiri od devet članova Upravnog odbora Filmskog centra Srbije je podnelo ostavku. Ako ostavku bude podneo još jedan član, UO FCS bi u ovom sazivu na čelu sa Jelenom Trivan prestao da postoji. Spor je izazvalo nesaganje oko sufinansiranja filmova Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića

Ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja odbije njihovu žalbu, reditelji Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević će tražiti pravdu sudskim putem. Oni su se žalili zbog odluke Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (FCS) da bez ikakvog obrazloženja ne uvaži odluku Konkursne komisije po kojoj je trebalo da dobiju dodatna sredstva za svoje filmove.

Ministarstvo kulture i informisanja se još uvek nije izjasnilo o njihovoj žalbi pozivajući se na proceduru – žalbu nije potpisao direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić koji se trenutno nalazi u Americi.

Prema pravilniku Filmskog centra žalba protiv odluke Upravnog odbora se može podneti resornom Ministarstvu u roku od 15 dana, što su Marković, Žilnik i Dragojević i učinili. Ne zna se da li je Matić žalbu mogao da potpiše elektronskim putem.

Podsetimo, još pre 14 meseci Srđan Dragojević i producent njegovog filma Škartovi "Delirijum“ podneli su tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva kulture i informisanja zato što je ocena o tom filmu doneta bez obrazloženja na koji način je izvršeno bodovanje projekata na konkursu.

Na tom spornom konkursu FCS-a jedan od članova konkursne komisije Nebojša Pajkić je ocenio da relevantnost reditelja Srđana Dragojevića za srpsku kinematografiju "zaslužuje nula poena“, zbog čega su Škartovi izgubili mogućnost sufinansiranja.

Srđan Dragojević je režirao osam filmova za koje je dobio 50 međunarodnih nagrada.

Trenutno Upravni odbor FCS-a ima pet od devet potrebnih članova, zato što je četiri člana iz protesta zbog odbijanja preporuke pomenute Konkursne komisije podnelo ostavku.

Spekuliše se da bi UO Filmskog centra Srbije uskoro mogao da napusti još jedan član, te da bi tako u ovom sazivu sa Jelenom Trivan na čelu prestao da postoji. Jelenu Trivan mediji i kulturna javnost najviše krive za odluku UO da odbije sufinansiranje filmova Markovića, Žilnika i Dragojevića.

Dugogodišnja direktorka "Službenog glasnika“ juče je postavljena na još jednu direktorsku funkciju – za generalnu direktorku kompanije "M:tel“ iz BiH čiji je većinski vlasnik "Telekom Srbija“.

U javnosti se komentariše da je odbijanje sufinansiranja filmova Žilnika i Dragojevića kolateralna šteta zbog neslaganja Jelene Trivan, naklonjenoj Srpskoj naprednoj stranci, sa stavovima i izjavama Gorana Markovića o aktuelnoj vlasti.

Kako se nezvanično saznaje, preostali članovi UO pokušavaju da raspišu novi konkurs za filmove eminentnih reditelja. Razgovarali su o tome sa Purišom Đorđevićem i Srđanom Karanovićem, koji su ponudu odbili. Osim Markovića, Žilnika i Dragojevića u kategoriji eminentnih reditelja je još jedino Emir Kusturica.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjuee na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu