Vesti

Neki treći put: Lider Patriotskog bloka Boško Obradović nakon potpisivanja koalicionog sporazuma 3. decembra

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

15. 12. 2021. / 18.32

Patriotski blok: Stare patriote u novom ruhu

Pored Dveri, Patriotski blok okuplja još sedam stranaka i organizacija sa desnog političkog spektra. Predstavljaju se kao “novi ljudi za promenu sistema”

Opozicija će po svemu sudeći na predstojeće parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore 3. aprila izaći podeljena u tri glavne kolone.

Sa jedne strane je zeleno-leva koalicija, koju predvode Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak i koja je praktično sa blokadama saobraćajnica širom Srbije započela izbornu kampanju.

Druga je "Novembarska koalicija“, ili Ujedinjena opozicija Srbije, ili“ponovo ujedinjene Demokrate“ pozicionirana negde u centru, u kojoj okosnicu čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka i Demokratska stranka.

Treća kolona je na desnom spektru opozicione ponude i sebe naziva novi Patriotski blok.

Lider Dveri Boško Obradović objašnjava za "Vreme“, da glavni zadatak buduće vlasti treba da bude rešavanje nagomilanih ekonomskih problema i da “domaćeg preduzetnika treba staviti u epicentar državne pažnje”, a ne multinacionalne kompanije koje protežira Srpska napredna stranka.

Patriotski blok se zalaže za promenu političkog sistema u Srbiji, porodične vrednosti, domaći ekonomski interes, ukidanje kovid propusnica, antiglobalizam, ali i pokretanje inicijative za uspostavljanje monarhije.

Na prvom predizbornom obraćanju u Kragujevcu Obradović je formiranje Patriotskog bloka nazvao “vešću godine na srpskoj političkoj sceni”. Kako kažu, oni su neki treći put, "između starog prozapadanog režima i aktuelne vlasti“, pa će sada “svaki srpski rodoljub imati za koga da glasa”.

Kandidat Patriotskog bloka za predsednika države će biti Boško Obradović, dok će potpredsednica Dveri Radmila Vasić najverovatnije trčati trku za gradonačelnicu Beograda.

Na pitanje šta misli o post-izbornim koalicijama, Obradović kaže da strateški cilj opozicije treba da bude smena vlasti i da u izbornoj kampanji opozicione partije i koalicije ne treba da se  međusobno napadaju. Uzor za takav pristup je  crnogorski model prošle godine. Spremni na saradnju sa svima koji dele takvo uverenje.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu