Komentar

Redovi ispred kovid ambulanti: Satima se čeka na testiranje

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

5. 1. 2022. / 16.39

Novogodišnje žurke: Podstrekivanje na prekršajno delo s predumišljajem

Proslava Nove godine u organizaciji Grada Beograda je odraz radikalnog populizma začinjenog nadobudnim cinizmom. Dok se u novogodišnjoj noći na gotovo svim televizijama moglo uživo videti masovno tiskanje i pljuckanje, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je uveravao gledaoce da je sve u skladu sa epidemiološkim merama. Rezultat je očekivan

U roku od tri dana broj novozaraženih od korona virusa se prema zvaničnim podacima triplirao. U sredu je iznosio 7488 u poslednja 24 časa i ako se bude nastavio eksponencijalni rast Srbija će u narednim danima obarati rekord za rekordom po broju novoobolelih. Da će se ovo ovako desiti su znali svi.

Uprkos tome, i za razliku od drugih evropskih metropola, Grad Beograd je organizovao ne jedan, već dva masovna novogodišnja narodska veselja na dve lokacije. Sabijena, razdragana masa pevala je na sav glas uz Karleušu i druge, naravno da niko nije nosio zaštitne maske niti držao bilo kakvu distancu, to se nije moglo ni očekivati. Baš kao ni efikasna kontrola kovid propusnica.

Klubovi, restorani, splavovi i kafići su bili dupke puni bez ikakvih vidljivih epidemioloških mera. U Beogradu se provodilo jedno 100.000 ljudi, na Zlatiboru 50.000, pa tako redom.

Pod devizom ministra zdravlja Zlatibora Lončara "nije vam država mama i tata“, vlast je podsticala novogidšnja slavlja, jer "mora nešto i da se zaradi“, i pozivala građane da budu odgovorni i sami vode računa o epidemiološkim merama.

Što se zarade tiče, u narednih nedelju dana se može očekivati da će na desetine hiljada ljudi biti na bolovanju.

A što se svega drugog tiče: tokom novogodišnje noći je na snazi bila mera da su dozvoljena okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru do 500 osoba, dok su "za sve masovnije skupove neophodne dozvole Kriznog štaba“. Ako je takva dozvola postojala, u javnost nije doprla.

A ako nije, onda je Grad Beograd podstrekivao na prekršajno delo s predumišljajem. A i da jeste: epidemiolozi su prethodno gradskim očusima nacrtali šta će se dogoditi, ako se bude oraganizovalo slavlje u čast Beograda na vodi i lažne srpske normalnosti, ne tim rečima naravno.

Argument u tom kontekstu da nije “država građanima mama i tata“, pa da im nameće neke mere i kontroliše ih, je odraz radikalnog populizma sa primesom bahatog cinizma.

Po toj familijarnoj logici,  što država ne bi odustala od kontrole propisane brzine u saobraćaju i poručila građanima da sami vode računa o bezbednosnim merama i ne dovode u opasnost sebe i druge.

Ili da se odsutane od kontrole vožnje pod dejstvom alkohola i/ili psihoaktivnih supstanci, jer nije "država mama i tata“ pa da kontroliše ove zakonske mere, nego da se vozačima prepusti da budu odgovorni.

U sva tri slučaja neodogovornim ponašanjem pojedinac dovodi u opasnost i sebe i druge i država je u obavezi da se svim raspoloživim sredstvima sprovode zakonske mere da bi se to sprečilo.

Ovakvo ponašanje državnih i lokalnih vlasti se jedino može objasniti time da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da bi otkazivanje organizovanog i masovnog novogodišnjeg veselja, uz uskraćivanja zarade i ljudima iz sopstvenih redova, bilo štetnije po rejting Alekandra Vučića i koherentnost Srpske napredne stranke, od razantnog porasta novoobolelih u postnovogodišnjim danima koji je bio posve izvestan.

U narednim danima će predstavnici Zadruge na vlasti preko pinkova i informera ubeđivati narod da je sam kriv za gužve ispred kovid ambulanti i bolnica. Usput mogu da se prekrste i pomole da će simptomi bolesti biti blaži, a smrtnost manja nego do sada.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu