"Treći srpski ustanak"

Naznaka radikalizacije: Blokada graničnog prelaza Trbušnice

Foto: Mirjana Čvorić/Tanjug

15. 1. 2022. / 15.27

Blokade saobraćajnica: Subotnji rituali ekoloških ustanika

I ove subote nastavljene su „Blokade za život“ na deset lokacija širom Srbije. Zahtevi isti kao i svakog puta: da se javnosti da na uvid sve što je do sada potpisano sa kompanijom Rio Tinto i da se projekat „Jadar“ izbriše iz republičkog Prostornog plana. Sa blokadama neće stati dok Rio Tintu ne vide leđa, a za narednu subotu najavljen je veliki protest u Beogadu 

S.P
Savez ekoloških organizacija (SEOS) nastavio je danas sa blokadom puteva u 13 časova. Građani su se okupili na više saobraćajnica u Srbiji, a po prvi put od kad su protesti počeli krajem novembra prošle godine, blokiran je i jedan granični prelaz – Trbušnica kod Loznice.

Ovo je trebalo da bude dugo najavljivana radikalizacija protesta.

Umesto blokade puta i raskrsnice ka graničnom prelazu, građani su izašli pred granični punkt sa ogradama i transparentnima. Policije, čak ni u civilu, nije bilo, iako je premijerka Ana Brnabiće pre nekoliko dana izjavila da država neće tolerisati blokadu graničnih prelaza.

Podrška je na Trbušnici stigla i od aktivista nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine. Iz organizacije "Ne damo Jadar“ kažu da je to dokaz da je ova borba otišla na evropski nivo.

U Šapcu je jedan vozač pokušao da prođe kroz masu okupljenih ljudi. Tom prilikom povređen je jedan od demonstranata. Zbog nervoznih vozača situacija je bila napeta i u Preljini gde su se okupljeni razišli nakon jednočasovne blokade.

Protest u Beogradu prošao je mirno, Više stotina ljudi je blokiralo put kod Sava Centra u oba pravca i most Gazelu. Na nadvožnjaku se mogao videti razapeti transparent na kome piše "Izdajnik“.

Za razliku od prošle subote, među okupljenim građanima viđeni su predstavnici ekoloških organizacija koje su građane pozvale na protest. Jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je odzivom građana zadovoljan i poručio da protesti neće stati sve dok se akutni problem ne reši – a to je brisanje i poništavanje Uredbe Vlade Srbije projekta "Jadar“ iz republičkog Prostornog plana.

Savezu ekoloških organizacija Srbije u blokadama su se priključile i organizacije Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Akcija, Savski nasip i mnoge druge.

Paralelno sa borbom na ulicama, inicijativa "Kreni promeni“ predstavila je u petak "pravno rešenje“ za odlazak Rio Tinta. Član inicijative Savo Manojlović predao je Vladi peticiju "Rio Tinto, marš sa Drine“ sa 290 hiljada potpisa i najavio da će, ukoliko se do 20. januara ne ukine prostorni plan za projekat "Jadar“, krenuti sa sakupljanjem najmanje 30 hiljada potpisa koliko je dovoljno da bi se pred Narodnom skupštinom pokrenula narodna inicijativa o ovom projektu. U tom slučaju bi građani na referendumu direkto mogli da se izjasne "za“ ili "protiv“ Rio Tinta.

Do parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora ostalo je dva i po meseca.

S.P./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu