Vesti

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

21. 1. 2022. / 20.09

Aleksandar Vulin: Još jedan atentat na Vučića

Ministar policije Srbije izjavio je da je jedan od vođa kavačkog klana Radoje Zvicer planirao da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Za Zvicerom je raspisana poternica. Vulin nije ništa rekao o motivima za atentat

A.I
Ministar policije Aleksandar Vulin saopštio je u petak uveče da je Ministartstvo unutrašnjih poslova 14. januara dobilo informaciju da je organizovana kriminalna grupa, na čijem je čelu vođa kavačkog Radoje Zvicer, za kojim je Srbija izdala poternicu, spremala atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tu informaciju je, navodno, pod oznakom "hitno“ MUP posredstvom Evropola dobio od pripadnika policije "jedne zemlje članice Evropske unije“. Tu se radilo o  operativnim informacijama o jednoj organizovanoj kriminalnoj grupi sačinjenoj od članova iz raznih zemalja.

"Nakon što smo se na više ekspertskih nivoa uverili u kvalitet i vrednost dobijene informacije, pripadnici MUP-a, BIA, zajedno sa predstavnicima Evropola i partnerskih službi, su pokrenuli opsežnu akciju na utvrđivanju identiteta svih pripadnika ove zločinačke organizacije koja za cilj ima ubistvo predsednika Vučića", rekao je Vulin.

Zvicer je, po Vulinu, odgovoran za šverc i ilegalnu prodaju narokotika, ali i ubistva počinjenih u Srbiji, Crnoj Gori i drugim zemljama.

"Da li je Radoje Zvicer ovu grupu, zločinačku organizaciju okupio i organizovao da bi ubili Vučića po sopstvenom nahođenju ili je dobio naredbu od svog političkog vođe,  pokazaće istraga. Do tad pripadnici MUP-a i BIA-a o svakom saznanju obaveštavaće Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali isto tako će u saradnji sa vojnoobaveštajnim strukturama učiniti sve da se naš ustavni poredak i svakodnevni način života sačuva, ali i bezbednost i život predsednika Vučića", istakao je Vulin.

Ministar nije rekao ko je Zvicerov "politički vođa“ niti koji bi bio motiv navodnog atentata na Vučića.

Namere o planiranju atentata Zvicera i njegove grupe obelodanjene su istog dana kada su ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Nemačke u zajedničkom saopštenju oštro protestovala zbog optužbi premijerke Ane Brnabić da finansiraju određene organizacije u Srbiji sa ciljem da destabilizuju zemlju i Aleksandra Vučića.

Brnabić je to rekla u četvrtak dok je saopštavala da je na Rio Tinto "stavljena tačka“, da je sa tim "gotovo“.

A.I./Večernje novosti/RTS/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu