Vesti

TRAŽE ISTA PRAVA: preduzetnica na radnom mestu

Foto: maxpixsel

23. 1. 2022. / 13.16

Ministarstvo za brigu o porodici: Preduzetnice mame da sačekaju

Preduzetnice traže da imaju ista prava vezana za rađenje i negu dece kao i žene u stalnom radnom odnosu. Ministarstvo za rad ih podržava, a Ministarstvo za brigu o porodici im poručuje da se strpe do iduće godine

Preduzetnice u Srbiji ni ove godine neće imati, između ostalog, pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta i plaćeno trudničko bolovanje.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je mišljenja da je neophodno da se njihov status reši sistemski. Zato predlažu formiranje radne grupe i pisanje novog zakona.

Ovakav stav Ministarstva za brigu o porodici je odgovor inicijativi "I preduzetnice su mame“ koja je krajem oktobra predložila izmenu zakona o zdravstvenom osiguranju, o doprinosima na obavezno socijalno osiguranje i finansijsku podršku porodica sa decom. Njihov predlog je podržalo oko 48.000 potpisnika peticije "I preduzetnice su mame“.

Inicijativa je oformljena ranije, s ciljem obustavljanja diskriminacije žena preduzetnica, odnosno – poboljšanja položaja porodilja i trudnica među ženama koje svoju delatnost obavljaju samostalno.

Sadašnji zakon preduzetnice vidi kao nezaposlene žene, pa zato preduzetnice traže da i one imaju 100 odsto naknade nakon trudničkog bolovanja, da porodiljsko odsustvo nakon trećeg meseca može da koristi suprug, i da i one mogu dve godine da odsustvuju s posla nakon trećeg deteta.

Na sastanku predstavnica ove inicijative sa Darjom Kisić Tepavčević, ministarkom za rad, neposredno nakon predaje predloga o izmenama zakona, konstatovano je da preduzetnice imaju podršku za rešavanje svog problema sa najvišeg nivoa. Iskazano je razumevanje da su one hrabre žene spremne da samostalno obavljaju delatnost i ostvare svoje ideje, i dogovoreno je da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i Republički zavod za statistiku prikupiti tačan broj porodilja preduzetnica, kako bi se izvršila procena izdvajanja sredstava iz budžeta potrebnih za implementaciju zakona.

Zatim je krajem novembra održan još jedan sastanak, ovog puta sa državnom sekretarkom Stanom Božović. Potvrđeni su svi prethodni dogovori, i naglašeno je da se sadašnji tretman preduzetnica nikako ne uklapa ni u pronatalitetnu, ni u politiku podrške preduzetništvu koju sprovodi Vlada, te je zato ukazano na hitno rešavanje ovog problema.

Međutim, kako je objavljeno u petak, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju smatra da treba sačekati sa rešavanjem ovog problema preduzetnica.

U inicijativi "I preduzetnice su mame“ ovakvu odluku Ministarstva za brigu o porodici su doživeli kao diskriminaciju.

S.Ć. / Digitalna zajednica

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu