Izbori 2022.

Inženjer sa činom generala: Zdravko Ponoš

Foto: Marija Janković

30. 1. 2022. / 8.49

Predsednički kandidat Zdravko Ponoš: Čovek koji uliva nadu

Na izborima 3. aprila predsednički su se činili najmanje neizvesnim. Očekivala se ubdeljiva pobeda Aleksandra Vučića u prvom krugu. Ulaskom Ponoša u trku, i spletom još nekih okolnosti, stvari su se malo zakomplikovale

Posle kratkog trvenja koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde (SSP, Narodne stanke (NS) i Demokratske stranke (DS) je u subotu uveče združeno stala iza nekadašnjeg načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša kao zajedničkog predsedničkog kandidata.

Otkako je Dragan Đilas bivšeg funkcionera i još uvek člana NS-a bez prethodnog dogovora sa koalicionim partnerima praktično najavio kao predsedničkog kandidata čitave koalicije, jedan deo medija Ponoša predstavlja kao nekoga ko bi jedini mogao da ugrozi dosadašnju dominaciju aktuelonog predsednika države Aleksandra Vučića.

Od 5. oktoba 2000. Vučić je jedini koji je uspeo da pri izlaznosti od 53,34 odsto pobedi u prvom krugu sa 55,06 odsto osvojenih glasova. Na drugom mestu je tada bio tadašnji "vesnim promena“, lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković sa 16,35 odsto, a na trećem remetilička faktor opozicionih birača Beli Preletačević sa 9,42 odsto.

Kandidatura Ponoša je kod jednog dela biračkog tela probudila nadu da se 3. aprila, u najmanju ruku, čitava stvar neće završiti poniženjem opozicionog kandidata već u prvom krugu. Između parlamentarnih i, pre svega, beogradskih izbora, predsednički izbori posmatrani su kao nefer okršaj koji će neprikosnoveno nokautom u prvoj rundi dobiti Vučić.

Na izbore opozicija ovog puta izlazi u tri prepoznatljive kolone: pored "Đilasovog bloka“ sa desne strane je Patriotski blok predvođen Dverima, a sa leve zeleno-leva koalicija Moramo.

Lider dveri Boško Obradović je već zvanično obelodanio svoju kandidaturu za predsednika Repblike. On bio mogao da odvuče Vučiću jedan deo tradicionalnih radikalskih birača. Ukoliko izstraživanja javnog mnjenja to potvrde, Vučić bi kampanju mogao da odvuče na Kosovo i Republiku srpsku i druge nacionalno obojene teme.

Moramo se još nije izjasnila da li će ići sa sopstvenim predsedničkim kandidatom, ili će stati iza  "čovek sa inženjerskim mozgom, sa vojnički jasnim, konciznim i staloženim nastupima“, kako je Ponoša u prvoj polovini novembra 2021. opisalo "Vreme“, kada je njegovo ime prvi put dovedeno u vezu sa predsedničkom kandidaturom.

A.I.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu