Vesti

PREPUNE BOLNICE: Batajnica

Foto: Tanjug

31. 1. 2022. / 16.30

Ka rekordu novozaraženih: Nema slobodnih kreveta

Najnoviji presek novozaraženih ukazuje da idemo ka rekordnim ciframa. Broj preminulih se za kratko vreme duplirao. Bolnice troše velike količine kiseonika

Prognoza epidemiologa da će u narednih desetak dana broj zaraženih virusom Covid 19 dostići rekordnu cifru od početka epidemije izgleda da se ostvaruje: prema podacima Ministarstva zdravlja, za poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo 59 ljudi, na respiratorima je 147 pacijenta, a na virus je pozitivno 15.352 od 31,521 testiranih stanovnika. Procenat smrtnosti je 3,701.

"Tek nam predstoji pik ovog talasa“, izjavila je  direktorka Instituta "Batut“ dr Verica Jovanović. Ona očekuje da će se broj hospitalizovanih pacijenata povećavati.

U ovom trenutku je povećan broj prijema, a hospitalizacija traje ne manje od sedam dana.

Iz Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa je javljeno da su im kapacititi puni, odnosno da nemaju slobodnih kreveta. Zauzeta su i sva mesta u intenzivnoj nezi gde su smešteni teški bolesnici sa bilateralnim pneumonijama. "Pacijenti nisu tako laki kao što se misli“, izjavila je  direktorka Marija Zdravković i navela da svakog dana imaju 350 do 400 pacijenata.

"Oko 95 procenta su na kiseoniku. Bolnica troši velike količine kiseonika. Čim jednog otpustimo, mi primamo novog pacijenta“, kazala je doktorka Dr Zdravković.

Takođe ističe da pacijenti koji nisu vakcinisani imaju jake forme bolesti, a da je onima koji i inače imaju teška oboljenja kovid samo kap koja je prelila čašu.

U sezoni smo respiratornih virusa, moguće je očekivati viruse koji će se pojaviti paralelno sa Covid 19. Apeluje se na građane da se uzdrže od rizičnih ponašanja, da se pridržavaju epidemioloških mera, i pre svega da se vakcinišu.

S.Ć./Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu