Vesti

Vakcinacija je neophodna: Zimus, ispred jedne beogradske ambulante

Foto: Tanjug

6. 2. 2022. / 16.04

Četvrta doza vakcine: Da ili ne, ne zna se

Iako su izraelski naučnici zaključili da antitela stvorena nakon četvrte doze vakcine ne stvaraju zaštitu od omikrona, njihova vlada je preporučila njenu primenu. U Srbiji prate zaključke izraelskih kolega, a u Crnoj Gori su preporučili četvrtu dozu, s tim što će naknadno odlučiti - koju

Izraelski naučnici su nedavno, nakon istraživanja efikasnosti četvrte doze preliminarno zaključili da je nivo antitela kod testiranih osoba bio povećan, ali da zaštita od omikrona nije postignuta.

Pa ipak, Izraelska vlada je odobrila primenu dodatne vakcinacije četvrtom dozom pacijentima sa oslabljenim imunološkim sistemom i osobama starijim od 60 godina.

Naime, krajem decembra bolnica Šeba u blizini Tel Aviva vakcinisala je vakcinom Bajontek/Fajzer 154 medicinska tehničara i sestara,  a 120 dobrovoljaca Modernom. Objavljena su dva zaključka. Po prvom, ove dve vakcine nude manju zaštitu od omikrona čak i pacijenata koji su vakcinisati četiri puta, a po drugom, koji je usledio nakon samo nekoliko sati zbog mogućnosti da će prvo saopštenje demotivisati ljude da se vakcinišu, rizičnim grupama je preporučeno da uzmu četvrtu dozu.

Premijer Izraela Naftali Benet je izjavio, pozivajući se upravo na pomenute preliminarne izvore, da se nedelju dana nakon što se primi četvrta doza antitela petostruko povećavaju

Srpski naučnici i lekari prate istraživanja svojih kolega u Izraelu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izjavio da se o četvrtoj dozi u Srbiji razgovara poslednjih mesec-dva, i da se za sad zna da, ukoliko bude odlučeno da se počne davanje četvrte doze, ona će se preporučivati samo osobama sa teškim hroničnim bolestima i onima kojima je ugrožen imunitet.

Nemački naučnici su, međutim, izraelska istraživanja drugačije protumačili. Po njima, podaci iz Izraela pokazuju da da četvrta doza značajno poboljšava zaštitu od teških slučajeva bolesti, pa se zato Nemačka sprema da preporuči upotrebu četvrte doze.

Krajem prošle godine vlasti Crne Gore su ugroženim osobama preporučile da prime i četvrtu dozu vakcine, tri do šest meseci nakon treće., s tim što još nije odlučeno da li treba da prime neku od postojećih ili vakcinu napravljenu na osnovu novih sojeva korona virusa.

S.Ć. /DW/Blic

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu