Vesti

Evakuacija u Rusiju: žene i deca u autobusu

Foto: AP

19. 2. 2022. / 11.06

Donbas: Eksplozije i evakuacija

Kršenje prekida vatre, dve eksplozije na gasovodu, evakuacija žena i dece u Rostov na Donu u Rusiji, opšta mobilizicaija u Lugansku i Donjecku. Ukrajina, ipak, tvrdi da je situacija na istoku zemlje pod kontrolom i da ne namerava da interveniše u Donbasu. Istovremeno Rusija je najavila manevre sa balističkim raketama koje će nadgledati lično Vladimir Putin

U Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine su u četvrtak, a zatim i u petak tokom dana i večeri, odjekivale snažne eksplozije. Posmatračka misija OEBS-a je konstatovala da je u petak broj prekršaja prekida vatre povećan u odnosu na dosadašnju inače značajnu učestalost, ali ne precizira koja strana više krši primirje, koje uz stalne prekide i erupcije sukoba traje od 2015.

Na gasovodu u Lugansku je u petak došlo do dve eksplozije. Generalni direktor "Luganskgaza" Tatjana Bogorodko je  izjavila da su dve eksplozije bile rezultat sabotaže ali o tome se tek vodi istraga, kao i o eksploziji jednog policijskog vozila u centru Donjecka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Ministarstvu za vanredne situacije  prihvat izbeglica i organizovanje pomoći u oblasti Rostova.

Zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike  (DNR) saopštili su da je tokom noći između petka i subote autobusima u Rusiju  evakuisano 6.600 ljudi, od kojih skoro 2.500 dece. U Lugansku je formirana železnička kompozicija za prevoz izbeglica. Ruski mediji , RT, TASS, RIAN izveštavaju o konvoju izbeglica u autobusima i privatnim automobilima. BBC i CNN taj pokret izbeglica naziva koreografijom i tzv. operacijama lažne zastave radi stvaranja predteksta za rusku intervenciju u Ukrajini.

Predsednik samoproglašenih i nepriznati DNR Denis Pušilin i Luganske Narodne Respublike (LNR)  Leonid Pasečnik potpisali su u subotu ujutru ukaze o opštoj mobilizaciji i pozvali vojne obveznike da se hitno jave vojnim komesarijatima. Muškarcima od 18 do 55 godina zabranjeno je da napuštaju teritoriju Donjecke republike. Osim toga  Pušilin je vladi DNR naložio da privredu preorijentiše na rad u  uslovima ratnog stanja.

Dokument o opštoj mobilizaciji na teritoriji DNR jedinoglasno  je izglasalo 88 deputata prisutnih na sednici Narodnog saveta, skupštine te samoproglašene republike.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da Ukrajina nema nameru da silom uđe na teritoriju na istoku zemlje koju kontrolišu  snage samoproglašenih republika koje Kijev ne priznaje. Danilov je ponovio da Ukrajina želi mir i istakao da je Kijev spreman da pregovara sa Rusijom o deeskalaciji, ali ne i sa, kako je rekao, "formacijama koje ona podržava" na istoku Ukrajine.

BBC prenosi da SAD pretpostavljaju da je 169.000 -190.000 ruskih vojnika locirano u Ukrajini i blizu ukrajinske granice, a u taj broj kako BBC kaže ubrajaju se borci samoproglašenih republika koje Rusija podržava. Ruski izvori su ranije saopštavali procene da je blizu linije razdvajanja s Donbasom locirano 125.000 ukrajinskih vojnika, a zapadni mediji taj podatak ne pominju.

S druge strane. Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invaziju što danima najavljuje i predsednik SAD Džo Bajden koji je u petak uveče optužio samoproglašene republike u Donbasu da provociraju ukrajinsku vojsku Rusiju da sprema napad na Ukrajinu, odnosno bombardovanje Kijeva.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ima razloga da veruje da ruske snage planiraju i nameravaju da napadnu Ukrajinu i da će ciljati  glavni grad Kijev sledeće nedelje, narednih dana…

Ruski predstavnik se nije odazvao na ukrajinsku inicijativu da se hitno sastane kontaktna grupa u takozvanom normadijskom formatu, uz ponavljanje Putinove poruke da ako Ukrajina želi da stabilizuje stanje na istoku Ukrajine treba da telefonira predstavnicima Donjecka i Luganska, što Kijev odbija.

Putin je tokom prethodne nedelje rekao da će o predlogu Ruske Dume da Rusija prizna samoproglašene  Donjecku i Lugansku republiku, kao 2008. Južnu Osetiju i Abhaziju u Gruziji, razmotriti ako se iscrpu sve mogućnosti za sprovođenje Minskih sporazuma iz 2015. kojima se posle poraza u Debaljcevu Ukrajina obavezala da o specijalnom statusu Donbasa dogovori s predstavnicima DNR i LNR.

Iz Kremlja je saopšteno da je planirano da u subotu ruski predsednik Vladimir Putin zajedno s predsednikom Belorusije Aleksandar Lukašenko nadgleda vežbe ruskih nuklearnih snaga u sklopu kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa u okviru ranije planiranre vežbe strateškog odvraćanja koja podrazumeva proveru pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja.

Ruski ministar je najavio da će se  vežbe u Belorusiji završiti 20. februara, posle čega će ruske snage vratiti u Rusiju. Zapadni mediji su te vežbe uglavnom pominjali u kontekstu potencijalnog napada Rusije na Ukrajinu, ali ne kao demonstraciju pokazivanja moći ubitačnog oružja u zoni dodira s NATO.

Te masivne vojne vežbe i napetost oko Ukrajine se podudaraju s pregovorima Rusije sa SAD i NATO o bezbednosti na istoku Evrope koji se uz dosta neslaganja i dramatizacije, ipak nastavljaju.

M.M./TASS/RT/RIAN/BBC/CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu