Vesti

Nemoguća misija: Miroslav Lajčak i Petar Petković

Foto: Rade Prelić/Tanjug

Nastavak pregovora Beograda i Prištine: Konkretno, bez rezultata

Posle tri i po meseca pauze delegacije Srbije i Kosova vratile su se za pregovarački sto. Odvojeni razgovori sa predstavnicima EU bili su intenzivni i konkretni. Da li se došlo do nekog napretka ostaje nepoznato. Kako sada stvari stoje, srpska strana i dalje insistira na implementaciji ZSO, a Kosovo na uzajamnom priznanju

S.P
Glavni pregovarači Srbije i Kosova Petar Petković i Besnik Bisljimi razgovarali su u utorak u Briselu sa posrednikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom – ali odvojeno. Lajčak je ocenio da su sastanci bili intenzivni, a razgovaralo se o konkretnim temama.

Kako su mediji ranije pisali, na sastanku je trebalo da se razgovara o implementaciji Zajednice srpskih opština (ZSO), pitanju nestalih, slobodi kretanja, energetici, pitanjima koja godinama muče i Srbe i Albance na Kosovu.

Tema je bila i glasanje Srba na Kosovu na predstojećim izborima zakazanim za 3. April, koja mnogo više brine Beograd zbog iskustva sa referenduma, kada su pripadnici srpske zajednice na Kosovu glasali u opštinama u Srbiji. Kako će izbori biti parlamentarni i predsednički organizovani za sada se ne zna, a Priština se po ovom pitanju još uvek ne oglašava.

Član srpske delegacije Petar Petković poručio je da je Srbija nastavila da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, što je bilo dogovoreno pre skoro devet godina. Prema njegovim rečima, delegacija koju predvodi insistirala je i na temama energetike, "da srpske kompanije dobiju u skladu sa sporazumom neophodne licence za snadbevanje električnom energijom“.

Kako se spekuliše u medijima, ovih dana bi mogao biti postignut dogovor oko registarskih tablica, međunarodna grupa koja se bavi ovim pitanjem sastaje se u četvrtak. U oktobru prošle godine, nakon dve nedelje političkih prepucavanja i blokada, saobraćaj na prelazima Srbije i Kosova je "normalizovan“, a privremeno rešenje je "režim nalepnica“. Sada se preko grbova na registarskim tablicama Srbije i Kosova lepe nalepnice i to je jedini način za prelazak adminstrativnih prelaza.

Kako piše Radio Slobodna Evropa iz EU su potvrdili da su se danas u Briselu razmatrale i mogućnosti za organizovanje dijaloga na političkom nivou između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Njih dvojica sastali su se samo dva puta tokom prošle godine, a oba sastanka prošla su bez opipljivih rezultata.

Sastanku održanom u utorak prethodila je poseta Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara Beogradu i Prištini. Obema stranama, koje su kao i ranije  jedna drugu optuživale za zastoj u pregovorima, da "sve što je potpisano treba sprovesti“.

Kako stvari sada stoje, srpska strana za nastavak dijaloga insistira na implementiranju ZSO, dok će Kosovo podržati dijalog samo ukoliko ono vodi ka uzajamnom priznanju.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine počeo je u martu 2011. godine. Obe strane su tada u Brisel došle kako bi razgovarale o pitanjima za unapređenje života ljudi. Tokom skoro 11 godina pregovora potpisano je oko 50 različitih sporazuma.

S.P.KoSSev/RSE/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu