Rat u Ukrajini

Oštra osuda Rusije: Ursula fon der Lajen

Foto: Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

24. 2. 2022. / 10.35

Reakcije iz EU na ruski napad na Ukrajinu: Oštre osude i najave novih sankcija

Evropska unija i države članice oštro osuđuju rusku akgresiju na Ukrajinu koja bi mogla da se pretvori u rat širih razmera. U toku dana doneće odluku o dodatnim sankcijama Rusiji „sa ciljem da je oslabe i spreče da se razvija“

S.P
EU smatra Moskvu odgovornom za "neopravdani napad na Ukrajinu“, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "U ovakvim mračim trenucima, naše misli su sa Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i decom dok se suočavaju sa ovim ničim izazvanim napadom i strahom za svoje živote“, napisala je ona na Tviteru.

Prema najavama, lideri Evropske unije će na hitnom sastanku u toku dana razgovarati o daljem paketu sankcija protiv Rusije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da "odmah zaustavi ovaj rat“. Mišel je naveo da je telefonirao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i uputio poruke solidarnosti sa Ukrajinom. On je rekao da će se danas održati i sastanak lidera G7 (SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, EU) povodom najnovijih dešavanja u Ukrajini.

Nemački kancelar Olaf Šolc osudio je napad Rusije na Ukrajinu i okarakterisao ga kao "očigledno kršenje međunarodnog prava“ za koji ne postoji opravdanje. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je njegova zemlja solidarna sa Ukrajinom i pozvao Rusiju da odmah okonča svoje operacije.

Za predsednika SAD-a Putinova odluka da napadne Ukrajinu  je "rat s predumišljajem koji će dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje“. "Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad doneti, a SAD i njeni saveznici i partneri će odgovoriti ujedinjeno i odlučano“.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je "zgrožen užasnim događajima u Ukrajini“ i da je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom o daljim koracima. Džonson kaže da je Putin izabrao "put krvoprolića i razaranja“ pokrenuvši ovaj "ničim izazvan napad na Ukraijnu.

Do otvorene ruske invazije na Ukrajinu Zapad se bio odlučio za strategiju "ciljanih sankcija“ samo za pojedince, pojedine banke i preduzeća. Kako su ranije najavljivali, ukoliko dođe do invazije odgovor bi mogle da budu sankcije koje će Rusiju odseći od zapadnog finansijskog tržišta.

S.P.

 

Čitajte dnevnevesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu